ÎNSUFLEȚÍ, însuflețesc,
vb. IV.
Tranz. 1. A da viață. ♦
Fig. A stimula, a da impuls, avânt. ♦
Refl. A prinde viață; a se înviora, a se anima.
2. Fig. A preface ceva inert în ceva viu, dinamic. –
În +
suflet. ÎNSUFLEȚÍT, -Ă, însuflețiți, -te,
adj. 1. Care trăiește; viu.
2. Plin de viață; animat, vioi. ♦ (Adverbial) În mod avântat, cu căldură. –
V. însufleți. ÎNSUFLEȚÍ, însuflețesc,
vb. IV.
Tranz. 1. A da viață. ♦
Fig. A stimula, a da impuls, avânt. ♦
Refl. A prinde viață; a se înviora, a se anima.
2. Fig. A preface ceva inert în ceva viu, dinamic. –
În +
suflet. ÎNSUFLEȚÍT, -Ă, însuflețiți, -te,
adj. 1. Care trăiește; viu.
2. Plin de viață; animat, vioi. ♦ (Adverbial) În mod avântat, cu căldură. –
V. însufleți. ÎNSUFLEȚÍ, însuflețesc,
vb. IV.
Tranz. 1. A stimula, a da avînt, a imprima un elan vital, o putere vie, un îndemn; a îmboldi, a provoca la acțiune. Întreaga mișcare comunistă și muncitorească revoluționară internațională este însuflețită de mărețele idei leniniste. SCÎNTEIA, 1953,
nr. 2563. ◊ (Poetic) Codrul prinse a vui, Brazii a-și însufleți. ALECSANDRI, P. A. 133. ♦
Refl. A prinde viață. Terasa de granit înaltă părea-n lumină că plutește Și pe un cîntec de teorbă că urcă și se-nsuflețește. MACEDONSKI, O. I 229. ♦
Refl. A se înviora, a se anima. Convorbirea se însuflețea cînd treceau cu toții într-o sufragerie scînteietoare, cu mese pline de gustări alese și de vinuri. SADOVEANU, E. 102.
2. Fig. A preface ceva inert sau mohorît în ceva viu, strălucitor, dinamic. Soarele însuflețea cu lumina de aur idealizat a razelor sale picăturile mari și grele de rouă curată, care atîrnau pe vîrful negru-verde al fiecărei frunze mici și ascuțite de brad. HOGAȘ, M. N. 179.
ÎNSUFLEȚÍT, -Ă, însuflețiți, -te,
adj. 1. Care trăiește, care este în viață; viu. Ia, am fost și eu, în lumea asta... o bucată de humă însuflețită, din Humulești. CREANGĂ, A. 71.
2. Plin de viață, animat, vioi. Vorbe însuflețite. ▭ Fața ei odată mută e acuma însuflețită. MACEDONSKI, O. I 85. ◊
Fig. Proeminentul reliev al însuflețitelor sale sculpturi. ODOBESCU, S. III 68. ♦ (Adverbial) Cu putere, cu energie. Tot mai însuflețit despică apa, ieșind din gura Dunărei. BART, S. M. 14.
însuflețí (a ~) (-su-fle-)
vb.,
ind. prez. 1
sg. și 3
pl. însuflețésc,
imperf. 3
sg. însuflețeá;
conj. prez. 3 să însuflețeáscă
însuflețí vb. (sil. -fle-), ind. prez. 1 sg. și 3 pl. însuflețésc, imperf. 3 sg. însuflețeá; conj. prez. 3 sg. și pl. însuflețeáscă ÎNSUFLEȚÍ vb. 1. v. învia. 2. a (se) anima, a (se) înviora. (Atmosfera s-a mai ~.) 3. v. entuziasma. 4. a îmbărbăta, a încuraja, a îndemna, a stimula, a susține, (înv.) a insufla, a mângâia, a semeți. (Ce vă ~ în luptă?) ÎNSUFLEȚÍT adj. 1. v. viu. 2. animat, înviorat, (reg.) învioșat. (Atmosferă ~.) 3. v. vivace. 4. v. intens. 5. v. animat. 6. v. entuziast. Însuflețit ≠ neînsuflețit, neanimat A ÎNSUFLEȚÍ ~ésc tranz. 1) A face să se însuflețească; a înflăcăra; a entuziasma; a antrena; a electriza; a exalta; a anima. 2) (personaje din basme) A înzestra cu suflet; a face să capete viață. 3) fig. A transforma din mohorât în vesel, strălucitor. Soarele ~ea livada. [Sil. -su-fle-] /în + suflet A SE ÎNSUFLEȚÍ mă ~ésc intranz. A căpăta tot mai mult suflet; a se umple de elan; a se înflăcăra; a se entuziasma; a se ambala; a se antrena; a se electriza; a se exalta; a se anima. Copiii începură să se ~ească. Discuția s-a ~it. /în + suflet însuflețì v.
1. a da putere de vieață;
2. a prinde putere; 3, a îmbărbăta.
însuflețit a.
1. care are suflet sau vieață: ființe însuflețite;
2. fig. îmbărbătat.
însuflețésc v. tr. (d. suflet). Daŭ suflet, daŭ vĭață, animez. Înviorez. Fig. Entusiazmez, animez, aprind curaju: aceste cuvinte însuflețiră armata.
ÎNSUFLEȚI vb. 1. a învia, a (se) scula, (înv.) a (se) deștepta, a (se) ridica. (Morții nu se mai ~.) 2. a (se) anima, a (se) înviora. (Atmosfera s-a mai ~.) 3. a (se) entuziasma, a (se) înflăcăra, a (se) pasiona, (fig.) a (se) aprinde, a (se) încălzi, (rar fig.) a (se) învăpăia. (Proiectul l-a ~.) 4. a îmbărbăta, a încuraja, a îndemna, a stimula, a susține, (înv.) a insufla, a mîngîia, a semeți. (Ce vă ~ în luptă?) ÎNSUFLEȚIT adj. 1. viu. (Ființe ~.) 2. înviorat, (reg.) învioșat. (Atmosferă ~.) 3. vioi, viu, vivace. (Tempo ~ de execuție a unei compoziții muzicale.) 4. febril, intens, încordat, viu. (Ritm ~ de muncă.) 5. animat, viu. (O discuție ~.) 6. avîntat, entuziasmat, entuziast, fervent, focos, înflăcărat, înfocat, pasionat, (livr.) ardent, (fig.) aprins, arzător, fierbinte, înaripat. (Cuvinte ~; un discurs ~.)