Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

33 defini╚Ťii pentru distan╚Ťa

distan╚Ť├í [At: ALEXI, W. / V: (├«nv) ~╚Ťi├í / Pzi: ~╚Ť├ęz / E: fr distancier] 1 vr A se dep─ârta de un punct fix, de ceva sau de cineva. 2 vr A l─âsa ├«n urm─â. 3 vr A dep─â╚Öi (ca valoare, ca num─âr etc.). 4 vt (La cursele de cai) A retrage beneficiul adus de un cal care ia parte la o curs─â, din cauza unor nereguli constatate ├«n timpul cursei. 5 vt A l─âsa un anumit spa╚Ťiu, o anumit─â distan╚Ť─â ├«ntre dou─â sau mai multe lucruri Si: a r─âri. 6 vr (Fig) A se deosebi (├«n mod sensibil) de cineva ├«n idei, ├«n concep╚Ťii etc.
dist├ín╚Ť─â sf [At: IORGOVICI, O. 8/10 / V: (├«nv) ~╚Ťie, (├«vr) des~ / Pl: ~╚Ťe / E: fr distance, lat distantia] 1 Interval care desparte dou─â puncte ├«n spa╚Ťiu Si: dep─ârtare, (├«vr) distare. 2 (├Älav) De la ~ De la un punct ├«ndep─ârtat (├«n spa╚Ťiu sau ├«n timp). 3 (├Älav) Din ~ ├«n ~ Din loc ├«n loc. 4 (├Äe) A p─âstra ~╚Ťa (cuvenit─â) (fa╚Ť─â de cineva) A fi rezervat (fa╚Ť─â de cineva). 5 (├Äe) A ╚Ťine (sau a pune) la ~ A (se) ar─âta rezervat. 6 (├Äal) A nu l─âsa pe cineva s─â fie prea familiar. 7 Interval de timp care desparte dou─â (sau mai multe) evenimente sau momente. 8 Dep─ârtare ├«n spa╚Ťiu corespunz─âtoare unui interval de timp ├«n care ar putea fi parcurs─â. 9 (Fig) Deosebire. 10 (├Älav) La ~ La o oarecare dep─ârtare. 11 Diferen╚Ť─â de rang ├«ntre dou─â persoane.
DISTAN╚Ü├ü, distan╚Ťez, vb. I. 1. Tranz. A l─âsa o anumit─â distan╚Ť─â ├«ntre dou─â sau mai multe fiin╚Ťe sau lucruri; a r─âri. 2. Refl. A se dep─ârta (de un punct fix, de cineva sau de ceva); a l─âsa ├«n urm─â, la o distan╚Ť─â (tot mai) apreciabil─â (pe cineva sau ceva). ÔÖŽ Fig. A se deosebi (├«n mod sensibil) de cineva ├«n idei, ├«n concep╚Ťii etc.; a ├«ntrece, a dep─â╚Öi pe cineva ca valoare. ÔÇô Din fr. distancer.
DIST├üN╚Ü─é, distan╚Ťe, s. f. 1. Interval care desparte dou─â puncte ├«n spa╚Ťiu; dep─ârtare. ÔŚŐ Loc. adv. La distan╚Ť─â = la o oarecare dep─ârtare. De la distan╚Ť─â = de la un punct dep─ârtat. Din distan╚Ť─â ├«n distan╚Ť─â = din loc ├«n loc, la anumite intervale (egale). ÔŚŐ Expr. A ╚Ťine pe cineva la distan╚Ť─â = a se ar─âta distant fa╚Ť─â de cineva. ÔÖŽ Interval de timp care desparte dou─â momente, dou─â evenimente. 2. Fig. (Rar) Deosebire, diferen╚Ť─â. Distan╚Ťa de la ro╚Öu la roz. ÔÇô Din fr. distance, lat. distantia.
DISTAN╚Ü├ü, distan╚Ťez, vb. I. 1. Tranz. A l─âsa o anumit─â distan╚Ť─â ├«ntre dou─â sau mai multe fiin╚Ťe sau lucruri; a r─âri. 2. Refl. A se dep─ârta (de un punct fix, de cineva sau de ceva); a l─âsa ├«n urm─â, la o distan╚Ť─â (tot mai) apreciabil─â (pe cineva sau ceva). ÔÖŽ Fig. A se deosebi (├«n mod sensibil) de cineva ├«n idei, ├«n concep╚Ťii etc.; a ├«ntrece, a dep─â╚Öi pe cineva ca valoare. ÔÇô Din fr. distancer.
DIST├üN╚Ü─é, distan╚Ťe, s. f. 1. Interval care desparte dou─â puncte ├«n spa╚Ťiu; dep─ârtare. ÔŚŐ Loc. adv. La distan╚Ť─â = la o oarecare dep─ârtare. De la distan╚Ť─â = de la un punct dep─ârtat. Din distan╚Ť─â ├«n distan╚Ť─â = din loc ├«n loc, la anumite intervale (egale). ÔÖŽ Interval de timp care desparte dou─â momente, dou─â evenimente. 2. Fig. (Rar) Deosebire, diferen╚Ť─â. Distan╚Ťa de la ro╚Öu la roz. ÔÇô Din fr. distance, lat. distantia.
DISTAN╚Ü├ü, distan╚Ťez, vb. I. 1. Tranz. A pune un interval ├«ntre dou─â sau mai multe fiin╚Ťe sau lucruri, a l─âsa o distan╚Ť─â; a r─âri. 2. Refl. A se dep─ârta (de un punct fix, de cineva sau de ceva), a l─âsa ├«n urm─â, a ├«ntrece (pe cineva sau ceva). ÔÖŽ Fig. A se deosebi (de cineva) ├«n idei, ├«n concep╚Ťii etc.; a ├«ntrece (pe cineva) ca valoare.
DIST├üN╚Ü─é, distan╚Ťe, s. f. 1. Lungimea celei mai scurte linii dintre dou─â puncte; p. ext. spa╚Ťiu, ├«ntindere care desparte un punct de altul sau o persoan─â de alta. Se va p─âstra o distan╚Ť─â egal─â ├«ntre r├«nduri. ÔŚŐ Loc. adv. Din distan╚Ť─â ├«n distan╚Ť─â = din loc ├«n loc, la anumite intervale. Se v─âd din distan╚Ť─â ├«n distan╚Ť─â movile. ODOBESCU, S. II 166. ÔÖŽ Interval de timp care desparte dou─â evenimente. 2. Dep─ârtare. Au murit ├«n aceea╚Öi zi, ├«n ora╚Öe diferite, la 300 km distan╚Ť─â. CAMIL PETRESCU, T. III 46. ÔŚŐ Fig. ├Äntre ei r─âm─âsese oarecare distan╚Ť─â, ╚Öi anume distan╚Ťa respectului pe care Constantin ├«l sim╚Ťea pentru cultura acestui camarad. GALACTION, O. I 130. ÔŚŐ Loc. adv. La distan╚Ť─â = la o oarecare dep─ârtare. [Lupii] r─âmaser─â l─âtr├«nd ╚Öi chel─âl─âind la distan╚Ť─â. SADOVEANU, Z. C. 25. De la distan╚Ť─â = de la un punct (relativ) dep─ârtat. Am citit eu de la distan╚Ť─â ├«n g├«ndurile d-tale. CAMIL PETRESCU, T. III 137. Gore ├«i saluta de la distan╚Ť─â. G. M. ZAMFIRESCU, M. D. I 247. ÔŚŐ Expr. A ╚Ťine (pe cineva) la distan╚Ť─â = a impune (cuiva) rezerv─â, a nu l─âsa (pe cineva) s─â devin─â (prea) familiar, a se ar─âta distant (fa╚Ť─â de cineva).
distan╚Ť├í (a ~) vb., ind. prez. 3 distan╚Ťe├íz─â
dist├ín╚Ť─â s. f., g.-d. art. dist├ín╚Ťei; pl. dist├ín╚Ťe
distan╚Ť├í vb., ind. prez. 1 sg. distan╚Ť├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. distan╚Ťe├íz─â
dist├ín╚Ť─â s. f., g.-d. art. dist├ín╚Ťei; pl. dist├ín╚Ťe
DISTAN╚Ü├ü vb. 1. v. ├«ndep─ârta. 2. v. deta╚Öa. 3. v. spa╚Ťia.
DIST├üN╚Ü─é s. 1. dep─ârtare, interval, spa╚Ťiu, (Transilv.) scopot. (Ce ~ este ├«ntre st├ólpi?) 2. dep─ârtare, spa╚Ťiu, (pop.) cale, (├«nv.) loc. (├Äntre cele dou─â ora╚Öe e o ~ de 40 km.) 3. bucat─â, interval, (reg.) postat─â. (A parcurs o bun─â ~ din drum.) 4. v. lungime.
A distan╚Ťa Ôëá a apropia
A se distan╚Ťa Ôëá a se apropia
DISTAN╚Ü├ü vb. I. 1. tr. A l─âsa anumite distan╚Ťe ├«ntre obiecte sau fiin╚Ťe; a r─âri. 2. refl. A ├«ntrece, a dep─â╚Öi. ÔÖŽ A se dep─ârta, a l─âsa ├«n urm─â. ÔÖŽ (Fig.) A se deosebi (de cineva) ca valoare. [< fr. distancer, it. distanziare].
DIST├üN╚Ü─é s.f. 1. Interval ├«ntre dou─â puncte; spa╚Ťiu, interval care exist─â, se ├«ntinde ├«ntre dou─â lucruri, ├«ntre dou─â locuri etc. 2. Dep─ârtare. 3. Interval de timp. 4. (Fig.) Diferen╚Ť─â de rang, de situa╚Ťie ├«ntre dou─â persoane. [< fr. distance, it. distanza, cf. lat. distantia].
DISTAN╚Ü├ü vb. I. tr. a l─âsa anumite distan╚Ťe ├«ntre obiecte sau fiin╚Ťe; a r─âri. II. refl. 1. a ├«ntrece, a dep─â╚Öi. ÔŚŐ a se dep─ârta, a l─âsa o urm─â. 2. (fig.) a se deosebi (de cineva) ca valoare. (< fr. distancer)
DIST├üN╚Ü─é s. f. 1. interval, spa╚Ťiu ├«ntre dou─â puncte. ÔÖŽ a ╚Ťine pe cineva la ~ = a se purta rece, distant fa╚Ť─â de cineva. 2. interval de timp. 3. (fig.) diferen╚Ť─â de rang, de situa╚Ťie ├«ntre dou─â persoane. (< fr. distance, lat. distantia)
A DISTAN╚Ü├ü ~├ęz tranz. (lucruri) A ├«ndep─ârta la o anumit─â distan╚Ť─â. /<fr. distancer
A SE DISTAN╚Ü├ü m─â ~├ęz intranz. 1) A se dep─ârta tot mai mult. ~ de fruntea coloanei. 2) fig. A se deosebi sub aspect calitativ ├«n idei sau concep╚Ťii. 3) fig. A se distinge prin valoarea fizic─â sau intelectual─â. /<fr. distancer
DIST├üN╚Ü─é ~e f. 1) Interval dintre dou─â puncte ├«n spa╚Ťiu; dep─ârtare. ÔŚŐ La ~ la o anumit─â dep─ârtare. De la ~ dintr-un loc dep─ârtat. A ╚Ťine pe cineva la ~ a se purta rece, distant cu cineva. 2) Interval de timp care desparte anumite evenimente. 3) fig. Diferen╚Ť─â de nivel social, de grad, de civiliza╚Ťie sau de importan╚Ť─â. ├Äntre ei exist─â o ~ foarte mare. /<fr. distance, lat. distantia
distan╚Ť├á v. a l─âsa la distan╚Ť─â, a ├«ntrece.
distan╚Ť─â f. 1. spa╚Ťiu sau interval ce separ─â obiecte, locuri, timpuri; 2. diferen╚Ť─â ├«ntre persoane sau lucruri: distan╚Ťa ├«ntre suveran ╚Öi supu╚Öii s─âi.
* dist├ín╚Ť─â f., pl. e (lat. dis-stantia. V. constan╚Ť─â). Dep─ârtare, interval: distan╚Ť─â de tre─ş ore, de tre─ş metr─ş. A ╚Ťine pe cineva la distan╚Ť─â, a nu-l l─âsa s─â se apropie, (fig.) a-l trata de sus, a nu face familiaritate cu el. A mic╚Öora distan╚Ťele, a face s─â ajung─ş ma─ş r─âpede: trenu mic╚Öoreaz─â distan╚Ťele.
* distan╚Ť├ęz v. tr. (fr. distancer). Las la distan╚Ť─â, ├«ntrec. La alerg─âr─ş, retrag unu─ş alerg─âtor (unu─ş cal) benefici┼ş banilor lu─ş din cauza vre-une─ş neregularit─â╚Ť─ş ├«n alergare.
DISTAN╚ÜA vb. 1. a (se) dep─ârta, a (se) ├«ndep─ârta. (Se ~ unii de al╚Ťii; s-a ~ de grupul nostru.) 2. a se deta╚Öa. (S-a ~ pe parcurs de ceilal╚Ťi concuren╚Ťi.) 3. a dep─ârta, a ├«ndep─ârta, a r─âri, a spa╚Ťia, (├«nv.) a spa╚Ťiona. (~ literele unui cuv├«nt.)
DISTAN╚Ü─é s. 1. dep─ârtare, interval, spa╚Ťiu, (Transilv.) scopot. (Ce ~ este ├«ntre st├«lpi?) 2. dep─ârtare, spa╚Ťiu, (pop.) cale, (├«nv.) loc. (├Äntre cele dou─â ora╚Öe e o ~ de 40 km.) 3. bucat─â, interval, (reg.) postat─â. (A parcurs o bun─â ~ din drum.) 4. ├«ntindere, lungime. (Pe o ~ de 2 km.)
DISTAN╚Ü─é DE ATERIZARE spa╚Ťiul parcurs de o aeronav─â care vine la aterizare, calculat din momentul ├«nceperii acestei faze de zbor de la altitudinea de 25 m (15 metri pentru avia╚Ťia civil─â), p├ón─â la oprirea sa pe sol.
DISTAN╚Ü─é DE DECOLARE spa╚Ťiul parcurs de o aeronav─â, calculat din momentul ├«nceperii fazei de decolare p├ón─â la atingerea altitudinii de 25 m (15 m pentru avia╚Ťia civil─â).
DISTAN╚Ü─é DE ZBOR traseul aerian parcurs de o aeronav─â de la punctul de decolare la cel aterizare. Distan╚Ťa maxim─â de zbor reprezint─â traseul aerian parcurs cu folosirea integral─â a combustibililor de la bordul aeronavei.
ECHIPAMENT DE M─éSURARE A DISTAN╚ÜEI sistem ce permite m─âsurarea spa╚Ťiului dintre ipotenuza ├«ntre aeronav─â ╚Öi sta╚Ťia de pe sol care poate transmite simultan cotele la 100 de aeronave cu o precizie de 3% din distan╚Ťa m─âsurat─â.

Distan╚Ťa dex online | sinonim

Distan╚Ťa definitie

Intrare: distan╚Ť─â
distan╚Ť─â substantiv feminin
Intrare: distan╚Ťa
distan╚Ťa verb grupa I conjugarea a II-a