Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

11 defini╚Ťii pentru monopol

MONOP├ôL, monopoluri, s. n. 1. Drept exclusiv al cuiva, de obicei al statului, de a dispune de ceva, de a efectua ceva; domina╚Ťie ├«ntr-un domeniu, ├«ntr-una sau mai multe ramuri economice. ÔÖŽ (Pop.) Rachiu fabricat de o ├«ntreprindere care de╚Ťine un monopol (1). 2. Privilegiu exclusiv, de drept ╚Öi de fapt, pe care ├«l posed─â un individ, o ├«ntreprindere sau un organism public de a fabrica, de a vinde sau de a exploata anumite bunuri sau servicii. ÔÖŽ Firm─â sau companie care exercit─â un control exclusiv asupra produc╚Ťiei ╚Öi comercializ─ârii unui produs material sau serviciu, pe un anumit teritoriu, astfel ├«nc├ót are posibilitatea s─â stabileasc─â at├ót pre╚Ťul de v├ónzare unitar, c├ót ╚Öi cantitatea de produse sau de servicii oferite. 3. Fig. Drept exclusiv pe care ╚Öi-l arog─â cineva. ÔÇô Din germ. Monopol, fr. monopole.
MONOP├ôL, monopoluri, s. n. 1. Drept exclusiv al cuiva, de obicei al statului, de a dispune de ceva, de a efectua ceva; domina╚Ťie ├«ntr-un domeniu, ├«ntr-una sau mai multe ramuri economice. ÔÖŽ (Pop.) Rachiu fabricat de o ├«ntreprindere care de╚Ťine un monopol (1). 2. Privilegiu exclusiv, de drept ╚Öi de fapt, pe care ├«l posed─â un individ, o ├«ntreprindere sau un organism public de a fabrica, de a vinde sau de a exploata anumite bunuri sau servicii. ÔÖŽ ├Äntreprindere mare sau uniune de ├«ntreprinderi care concentreaz─â ├«n m├óna lor produc╚Ťia ╚Öi desfacerea unor produse importante, cu scopul stabilirii unor pre╚Ťuri mari ╚Öi al ob╚Ťinerii unor profituri ridicate. 3. Fig. Drept exclusiv pe care ╚Öi-l arog─â cineva. ÔÇô Din germ. Monopol, fr. monopole.
MONOP├ôL, monopoluri, s. n. 1. Drept exclusiv al statului de a produce unele bunuri de consum ╚Öi de a face comer╚Ť cu anumite m─ârfuri. Monopolul alcoolului. Ôľş ├Än Republica Popular─â Rom├«n─â comer╚Ťul exterior este monopol de stat. CONST. R.P.R. 13. 2. (├Än economia capitalist─â) ├«n╚Ťelegere, alian╚Ť─â, uniune de capitali╚Öti care concentreaz─â ├«n m├«na lor produc╚Ťia ╚Öi desfacerea unei importante p─âr╚Ťi de produse cu scopul stabilirii unor pre╚Ťuri ridicate ╚Öi al unor profituri maxime. Principala baz─â economic─â a imperialismului este monopolul. LENIN, O. XXII 271. ÔÖŽ Fig. Drept exclusiv pe care ╚Öi-l arog─â cineva. V. privilegiu. Cel ce are plin stomacul R├«de de cel cu el gol, Traiul bun e luat, ├«n fine, de boga╚Ťi ├«n monopol. DEMETRESCU, O. 43.
monop├│l s. n., pl. monop├│luri
monop├│l s. n., pl. monop├│luri
MONOP├ôL s.n. 1. Drept exclusiv asupra unor valori, asupra unor bunuri, asupra efectu─ârii unor opera╚Ťii etc. 2. ├Äntreprinderi foarte mari sau uniuni de ├«ntreprinderi care concentreaz─â ├«n m├óinile lor o parte at├ót de important─â a produc╚Ťiei, ├«nc├ót aceasta permite limitarea concuren╚Ťei ╚Öi stabilirea la m─ârfuri a unor pre╚Ťuri ridicate, de monopol (1), ceea ce asigur─â ob╚Ťinerea de profituri foarte ridicate. 3. (Fig.) Drept exclusiv pe care ╚Öi-l arog─â cineva. [Pl. -uri. / < fr. monopole < gr. monos ÔÇô unic, polein ÔÇô a vinde].
MONOP├ôL s. n. 1. drept exclusiv asupra unor valori, bunuri, asupra efectu─ârii unor opera╚Ťii etc. 2. asocia╚Ťie de mari ├«ntreprinderi capitaliste care concentreaz─â o parte important─â a produc╚Ťiei ╚Öi a desfacerii unui anumit fel de produse. 3. (fig.) drept exclusiv pe care ╚Öi-l arog─â cineva. (< germ. Monopol, fr. monopole)
MONOP├ôL ~uri n. 1) Drept exclusiv; privilegiu special. 2) Mare ├«ntreprindere sau asocia╚Ťie de ├«ntreprinderi care concentreaz─â produc╚Ťia ╚Öi desfacerea produselor industriale cu scopul stabilirii unor pre╚Ťuri mari ╚Öi al ob╚Ťinerii unor profituri ridicate. /<germ. Monopol, fr. monopole
monopol n. 1. dreptul de a vinde singur o marfă, de a exercita singur o industrie: în România Statul are monopolul tutunurilor, sărei, spirtoaselor etc.; 2. fig. drept ce-și arogă cineva; 3. loc ocupat excluziv de un mic număr.
*monop├│l n., pl. ur─ş (vgr. monop├│lion, d. m├│nos, singur, ╚Öi pol├ęo, v├«nd). Privilegiu de a vinde singur, neav├«nd nimenea altu dreptu de a ma─ş vinde: statu are monopolu tutunulu─ş ╚Öi altor articule. Fig. Iron. Drept pe care ╚Ťi-l arog─ş: acesta are monopolu de╚Ötept─âc─şuni─ş. V. apalt.
monop├│l s. m. ├«n sint. monopol magnetic ÔŚŐ ÔÇ×A fost descoperit ┬źmonopolul┬╗ magnetic? Un grup de savan╚Ťi americani a reu╚Öit, se pare, s─â observe pentru prima oar─â particula ÔÇô cunoscut─â sub numele de monopol magnetic ÔÇô care s-ar afla la baza fenomenului magnetismului ╚Öi a c─ârei existen╚Ť─â n-a fost ├«nc─â dovedit─â [...]ÔÇŁ Sc. 16 VIII 75 p. 6. ÔŚŐ ÔÇ×Nu demult, presa din ├«ntreaga lume anun╚Ťa descoperirea de c─âtre cercet─âtorii din Berkeley (S.U.A.) a mono-polului magnetic, ┬źc─âr─âmid─â┬╗ elementar─â a magnetismului ÔÇô asemeni electronului pentru electricitate.ÔÇŁ Cont. 7 XI 75 p. 5 (din <M>mono + pol, probabil dup─â model engl.; DEX, DN3 ÔÇô alt sens)

Monopol dex online | sinonim

Monopol definitie

Intrare: monopol
monopol substantiv neutru