Dicționare ale limbii române

12 definiții pentru mohair

MOHAÍR, (2) mohairuri, s. n. 1. Păr de capră angora, folosit în industria textilă pentru stofe, covoare, fetru etc. 2. P. ext. postav sau stofă țesută din lână amestecată cu păr de capră angora (sau cu fire de mătase). [Pr.: -ha-ir] – Din fr. mohair.
MOHAÍR, mohairuri, s. n. Păr de capră angora, folosit în industria textilă pentru stofe, covoare, fetru etc.; p. ext. postav sau stofă țesută din lână amestecată cu păr de capră angora (sau cu fire de mătase). [Pr.: -ha-ir] – Din fr. mohair.
MOHAÍR s. n. (Învechit) Stofă lucrată din lînă amestecată cu păr de capră de angora. Îi puse mîna pe anteriul de mohair, dar el i-o zvîrli supărat. CAMIL PETRESCU, O. I 100. – Variantă: muhaír s. n.
mohaír s. n., (sorturi) pl. mohaíruri
mohaír s. n., (sorturi, obiecte) pl. mohaíruri
MOHAÍR s.n. Păr de capră angora, din care se fac stofe, covoare etc. ♦ (P. ext.) Stofă țesută din lână amestecată cu păr de capră angora. [Pron. -ha-ir. / < engl., fr., it. mohair < cuv. arab].
MOHAÍR s. n. păr de capră angora, din care se fac stofe, covoare etc. ◊ stofă țesută din lână amestecată cu păr de capră angora. (< fr. mohair)
mohaír (mohaíruri), s. n. – Varietate de lînă de capră, postav din lînă de capră. – Var. (înv.) muhai(e)r. Tc. (arab.) muhaye (Scriban; Șeineanu, II, 264), cf. ngr. μουχαϊάρι, fr., engl. mohair.
MOHAÍR ~uri n. 1) Păr de capră angora. 2) Stofă țesută din lână amestecată cu păr de capră angora. [Sil. -ha-ir] /<fr. mohair
mohair n. V. muhaier.
muhaier (mohair) n. postav lucrat de călugărițe cu adaosul părului de capră din Angora: rassă de mohair. [Turc. MUHAYER].
*mohaír n., pl. urĭ (fr. mohair [pron. de Francejĭ moer], d. engl. mohair, maĭ vechĭ mohaire și mockaire, care e ar. mohayar d. mo, capră, și haĭar, păr; it. mocajardo, mocajarro și camojardo; turc. muhayer, rus. muhoĭár, pol. muchojer. V. moar). Un fel de pînză supțire cam aspră de lînă pe care pe la noĭ o țese călugărițele). (Mohairu e gălbuĭ la început, dar pe urmă se poate și colora. E o varietate de pînză de casă maĭ fină și se numește și pînzică. Se țese cu multă muncă, și de aceĭa costa în 1914 vre-o 5 francĭ metru. Din el se fac rochiĭ femeĭeștĭ, ĭar din cel maĭ gros se fac și haĭne bărbăteștĭ de vară. Azĭ se face și în fabricĭ. Pin Orient se țese și din păr de capră de Angora). – Vechĭ muhaĭér și muhaír (după turc.).

Mohair dex online | sinonim

Mohair definitie

Intrare: mohair
mohair substantiv neutru