Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

25 defini╚Ťii pentru meditare

MEDIT├ü, meditez, vb. I. 1. Intranz. A cugeta ad├ónc asupra unui lucru. 2. Tranz. (├Änv.) A examina ceva din toate punctele de vedere, a studia. 3. Tranz. (├Änv.) A pune ceva la cale; a pl─ânui, a urzi. 4. Tranz. A ajuta un elev, un student etc. s─â-╚Öi preg─âteasc─â (├«n afara orelor de curs) lec╚Ťiile, examenele; a da lec╚Ťii particulare. ÔÇô Din fr. m├ęditer.
MEDIT├üRE, medit─âri, s. f. Faptul de a medita; medita╚Ťie. ÔÇô V. medita.
MEDIT├ü, meditez, vb. I. 1. Intranz. A cugeta ad├ónc asupra unui lucru. 2. Tranz. (├Änv.) A examina ceva din toate punctele de vedere, a studia. 3. Tranz. (├Änv.) A pune ceva la cale; a pl─ânui, a urzi. 4. Tranz. A ajuta un elev, un student etc. s─â-╚Öi preg─âteasc─â (├«n afara orelor de curs) lec╚Ťiile, examenele; a da lec╚Ťii particulare. ÔÇô Din fr. m├ęditer.
MEDIT├üRE, medit─âri, s. f. Faptul de a medita; medita╚Ťie. ÔÇô V. medita.
MEDIT├ü, meditez, vb. I. 1. Intranz. (Construit adesea cu prep. ┬źla┬╗, ┬źasupra┬╗) A cugeta ad├«nc asupra unui lucru. Am s─â meditez mai serios la cazul dumitale. C. PETRESCU, C. V. 201. Zile ├«ntregi putea medita asupra unui cuv├«nt. EMINESCU, N. 41. M-am cobor├«t ├«n lumea mormintelor t─âcute ╚śi pe ╚Ť─âr├«na lumii ad├«nc am meditat. BOLINTINEANU, O. 197. ÔŚŐ Fig. Pe cer, ├«n miez de noapte, Stau stelele ├«n r├«nd, Iar luna printre ele P─â╚Öe╚Öte medit├«nd. CO╚śBUC, P. II 268. Iar pe lanul ce ├«n soare se zv├«nteaz─â fumeg├«nd, Cocost├«rcii cu largi p─âsuri calc─â rar ╚Öi medit├«nd. ALECSANDRI, P. III 41. 2. Tranz. (├Änvechit) A examina ceva din toate punctele de vedere; a aprofunda, a studia, a cerceta. Aceast─â boal─â trebuia meditat─â. NEGRUZZI, S. I 33. ÔÖŽ A pl─ânui, a proiecta ceva, a pune ceva la cale, a chibzui ceva. Se cuno╚Ötea c─â mediteaz─â vreo nou─â moarte. NEGRUZZI, S. I 143. 3. Tranz. A instrui un elev, a-l supraveghea ╚Öi a-l ajuta s─â-╚Öi prepare lec╚Ťiile, a-l preg─âti ├«n vederea examenelor, a da lec╚Ťii particulare unui elev.
MEDIT├üRE, medit─âri, s. f. Faptul de a medita; medita╚Ťie, reflexie. Medit─ârile te-au ridicat definitiv deasupra ╚Ť─ârmurilor mediocre pe care r─ât─âcim noi ceilal╚Ťi. GALACTION, O. I 226.
meditá (a ~) vb., ind. prez. 3 mediteáză
meditáre s. f., g.-d. art. meditắrii; pl. meditắri
medit├í vb., ind. prez. 1 sg. medit├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. medite├íz─â
meditáre s. f., g.-d. art. meditării; pl. meditări
MEDITÁ vb. 1. v. chibzui. 2. a visa. (Toată ziua ~ la...) 3. a pregăti, a prepara. (Îl ~ la fizică de două ori pe săptămână.)
MEDITÁ vb. v. analiza, cerceta, examina, investiga, plănui, studia, urmări.
MEDIT├üRE s. 1. v. cugetare. 2. medita╚Ťie, preg─âtire, preparare. (~ unui candidat la facultate.)
MEDIT├üRE s. v. medita╚Ťie.
MEDIT├ü vb. I. intr. A cugeta, a g├óndi ad├ónc la ceva. 2. tr. A preg─âti ├«n particular un elev. [< fr. m├ęditer, cf. lat. meditari].
MEDIT├üRE s.f. Ac╚Ťiunea, faptul de a medita; (rar) cugetare, medita╚Ťie. [< medita].
MEDIT├ü vb. I. intr. a cugeta, a g├óndi ad├ónc, a reflecta. II. tr. a preg─âti ├«n particular un elev, un student. (< fr. m├ęditer, lat. meditari)
medit├í (medit├ęz, medit├ít), vb. ÔÇô 1. A g├«ndi. ÔÇô 2. A prepara, a da lec╚Ťii ├«n particular. Fr. m├ęditer; ╚Öi pentru sensul al doilea lat. meditari cu sensul de ÔÇ×a exercita, a preg─âtiÔÇŁ, comun ├«n limba clasic─â (observa╚Ťiile lui Graur, BL, XIV, 109 nu s├«nt izbutite). ÔÇô Der. meditativ, adj.; medita╚Ťiu(n)e, s. f. (g├«ndire profund─â; lec╚Ťie particular─â), din fr. m├ęditation; meditator, s. m. (profesor particular); premedita, vb., din fr. pr├ęm├ęditer.
A MEDIT├ü ~├ęz 1. intranz. A g├óndi mult ╚Öi profund (asupra unui lucru); a cugeta; a reflecta; a contempla; a chibzui. 2. tranz. 1) ├«nv. A supune unui examen am─ânun╚Ťit (pentru a cunoa╚Öte mai bine); a analiza atent ╚Öi sub toate aspectele; a studia; a cerceta; a investiga; a analiza; a considera. 2) ├«nv. (ac╚Ťiuni du╚Öm─ânoase sau lucruri reprobabile) A organiza pe ascuns; a pune la cale; a urzi; a ╚Ťese. 3) rar (planuri, lucruri, idei) A-╚Öi reprezenta ├«n minte; a preg─âti ├«ndelung ├«n g├ónd; a pl─âsmui; a urzi; a pl─âm─âdi. 4) (elevi, studen╚Ťi etc.) A face s─â capete cuno╚Ötin╚Ťe ├«ntr-un domeniu oarecare (├«n mod particular). /<fr. m├ęditer
medit├á v. 1. a examina cu maturitate ├«n spiritul s─âu: a medita o cugetare; 2. a reflecta cu profunditate: a medita asupra mor╚Ťii; 3. a prepara cu un elev lec╚Ťiunile sale.
*medit├ęz v. intr. (lat. m├ęditor, -├íri). Cuget ad├«nc: a medita ├«n singur─âtate. V. tr. Supun unor reflexiun─ş, unu─ş examin interior: a medita un adev─âr. Cuget la, pro─şectez, pl─ânu─şesc: a medita o evadare.
MEDITA vb. 1. a chibzui, a cugeta, a g├«ndi, a judeca, a ra╚Ťiona, a reflecta, (├«nv.) a meditarisi, a m├«ndri, a rezona, a semui. (A ~ asupra vie╚Ťii.) 2. a visa. (Toat─â ziua ~ la...) 3. a preg─âti, a prepara. (├Äl ~ la fizic─â de dou─â ori pe s─âpt─âm├«n─â.)
medita vb. v. ANALIZA. CERCETA. EXAMINA. INVESTIGA. PL─éNUI. STUDIA. URM─éRI.
MEDITARE s. 1. cugetare, g├«ndire, medita╚Ťie, reflectare, reflec╚Ťie, reflexie, (├«nv.) schepsis. (O ~ ad├«nc─â asupra...) 2. medita╚Ťie, preg─âtire, preparare. (~ unui candidat la facultate.)
meditare s. v. MEDITAȚIE.

Meditare dex online | sinonim

Meditare definitie

Intrare: medita
medita verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: meditare
meditare substantiv feminin