Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

13 defini╚Ťii pentru mastic

MAST├ŹC, masticuri, s. n. 1. Material fluid sau v├óscos alc─âtuit dintr-un amestec de substan╚Ťe minerale sau vegetale, care are proprietatea de a se ├«nt─âri ├«n contact cu aerul ╚Öi care serve╚Öte la lipit, chituit, nivelat etc. ÔÖŽ Preparat v├óscos ob╚Ťinut pe baz─â de colofoniu ╚Öi folosit pentru acoperirea r─ânilor pomilor fructiferi. 2. Suc r─â╚Öinos aromatic extras din trunchiul ╚Öi din ramurile unui arbust asiatic (Pistacia lentiscus), care serve╚Öte la fabricarea masticii, la prepararea unor lacuri, ca fixator pentru parfumuri etc. ÔÇô Din fr. mastic.
MAST├ŹC, masticuri, s. n. 1. Material fluid sau v├óscos alc─âtuit dintr-un amestec de substan╚Ťe minerale sau vegetale, care are proprietatea de a se ├«nt─âri ├«n contact cu aerul ╚Öi care serve╚Öte la lipit, chituit, nivelat etc. ÔÖŽ Preparat v├óscos ob╚Ťinut pe baz─â de colofoniu ╚Öi ├«ntrebuin╚Ťat pentru acoperirea r─ânilor pomilor fructiferi. 2. Suc r─â╚Öinos aromatic extras din trunchiul ╚Öi din ramurile unui arbust asiatic (Pistacia lentiscus), care serve╚Öte la fabricarea masticii, la prepararea unor lacuri, ca fixator pentru parfumuri etc. ÔÇô Din fr. mastic.
MAST├ŹC, masticuri, s. n. 1. Material fluid sau v├«scos alc─âtuit dintr-un amestec de substan╚Ťe minerale sau organice, care are proprietatea de a se ├«nt─âri ├«n contact cu aerul; se ├«ntrebuin╚Ťeaz─â la umplerea golurilor dintre dou─â piese ├«n contact, la lipire etc. ╚śi oare ce-or s─â fac─â boierii cu-at├«ta mastic? ÔÇô Spunea v─âtavu de la Pepeleni c-au s─â prunduiasc─â cu el ╚Öoselele cele nou─â. ALECSANDRI, T. I 245. ÔÖŽ Preparat v├«scos con╚Ťin├«nd cear─â galben─â, terebentin─â, seu ╚Öi ulei, ├«ntrebuin╚Ťat pentru acoperirea r─ânilor pomilor (├«n cazul altoirii, al unei lovituri etc.). 2. Suc r─â╚Öinos aromatic care se scurge din t─âieturile f─âcute ├«n trunchiul ╚Öi ramurile unui arbust (Lentiscus) din Asia ╚Öi care serve╚Öte la fabricarea masticii, a anumitor lacuri etc; sac├«z.
mast├şc s. n., (sorturi) pl. mast├şcuri
mast├şc s. n., pl. mast├şcuri
MAST├ŹC s. sac├óz. (Dulcea╚Ť─â de ~.)
MAST├ŹC s.n. 1. R─â╚Öin─â de origine vegetal─â, provenit─â dintr-un arbore exotic. 2. Mas─â format─â dintr-un amestec de substan╚Ťe minerale sau organice, care se ├«nt─âre╚Öte ├«n contact cu aerul. 3. Substan╚Ť─â pe baz─â de colofoniu, ├«ntrebuin╚Ťat─â pentru ungerea r─ânilor la pomi. [< fr. mastic, cf. gr. mastiche].
MAST├ŹC s. n. 1. r─â╚Öin─â vegetal─â, provenit─â dintr-un arbore exotic. 2. amestec de substan╚Ťe minerale sau organice, care se ├«nt─âre╚Öte ├«n contact cu aerul. 3. substan╚Ť─â pe baz─â de colofoniu, pentru ungerea r─ânilor la pomi. (< fr. mastic)
mastic s. n. ÔÇô 1. Sac├«z, r─â╚Öina arborelui Pistacia lentiscus. ÔÇô 2. Chit pentru sticlari. ÔÇô Mr. m─âstih─â. Fr. mastic, din gr. ┬Á╬Ȥâ¤ä╬╣╬ż, de unde, prin intermediul arabei ╚Öi sp. alm├íciga. E dublet al lui mastic─â, s. f. (╚Ťuic─â de mastic), din ngr. ┬Á╬▒¤â¤ä╬»¤ç╬▒ (G├íldi 207), cf. tc., bg. mastika, alb. mastik.
MAST├ŹC ~uri n. 1) Mas─â constituit─â dintr-un amestec de substan╚Ťe minerale ╚Öi vegetale care se ├«nt─âre╚Öte ├«n contact cu aerul (folosit─â la lipit, la chituit etc.). 2) R─â╚Öin─â aromatic─â de origine vegetal─â, provenit─â dintr-un arbore tropical (folosit─â la fabricarea lacurilor, chiturilor etc.). 3) Amestec con╚Ťin├ónd colofoniu, cear─â ╚Öi alte substan╚Ťe, folosit pentru a unge locurile de altoire ╚Öi r─ânile copacilor. 4) Suc r─â╚Öinos aromatic extras din trunchiul unui arbore tropical, care serve╚Öte la fabricarea unor b─âuturi alcoolice, la prepararea unor lacuri, ca fixator pentru parfumuri etc. /<fr. mastic
mastic n. 1. r─â╚Öin─â scurs─â dintrÔÇÖun arbore aziatic; 2. compozi╚Ťiune din ceruz─â ╚Öi uleiu, ├«ntrebuin╚Ťat─â de geamgii.
*mast├şc n., pl. inuz. ur─ş (fr. mastic). Pan. Sac├«z.
MASTIC s. sac├«z. (Dulcea╚Ť─â de ~.)

Mastic dex online | sinonim

Mastic definitie

Intrare: mastic
mastic substantiv neutru