Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

26 defini╚Ťii pentru executare

executa [At: ╚śINCAI, HR. III, 206/18 / Pl: eg-ze~ / V: (├«nv) ese~, eze~ / Pzi: execut ╚Öi (├«rg) ~tez / E: fr ex├ęcuter] 1 vt A face o mi╚Öcare, o ac╚Ťiune etc. Si: a realiza, (├«vr) a execui. 2 vt A face un lucru, un obiect etc. Si: a confec╚Ťiona. 3 vt A fabrica. 4 vt A prelucra. 5 vt A efectua. 6 vr A face ce i s-a spus. 7 vt A interpreta o bucat─â muzical─â. 8 vt A juca un rol ├«ntr-o pies─â de teatru. 9 vt (Pex) A reprezenta o pies─â de teatru. 10-11 vt A face exerci╚Ťii de gimnastic─â sau de balet. 12 vt A aduce la ├«ndeplinire un ordin, o obliga╚Ťie, o rug─âminte etc. 13 vt A aduce la ├«ndeplinire a hot─âr├óre judec─âtoreasc─â, un act al unei autorit─â╚Ťi etc. Si: (├«nv) a executarisi (1). 14 vt A sechestra bunurile materiale ale unui debitor Si: (├«vr) a executarisi (2). 15 vr A se achita de o datorie. 16 vt A for╚Ťa pe cineva s─â se achite de o datorie. 17 vr A se supune. 18 vt A supune un condamnat la pedeapsa cu moartea. 19 vt A aduce la ├«ndeplinire o sentin╚Ť─â de condamnare la moarte. 20 vt (Pex) A ucide.
executare sf [At: CR (1834), 2821/44 / P: eg-ze~ / V: (├«nv) ese~ / Pl: ~t─âri / E: executa] 1 Realizare a unei ac╚Ťiuni Si: execu╚Ťie (1). 2 Confec╚Ťionare a unui obiect, a unei lucr─âri etc. dup─â un plan sau dup─â un model Si: execu╚Ťie (2). 3 Fabricare. 4 Prelucrare. 5 Efectuare. 6 Interpretare a unei buc─â╚Ťi muzicale. 7 Interpretare a unui rol ├«ntr-o pies─â de teatru. 8 (Pex) Reprezentare a unei piese de teatru. 9 Aducere la ├«ndeplinire a unui ordin, a unei obliga╚Ťii, a unei rug─âmin╚Ťi etc. 10 Aducere la ├«ndeplinire a unei hot─âr├óri judec─âtore╚Öti, a unui act al unei autorit─â╚Ťi etc. Si: execu╚Ťie (10), (├«nv) executarisire (1). 11 Sechestrare a bunurilor unui debitor Si: execu╚Ťie (11), (├«nv) executarisire (2). 12 (Jur; ├«s) ~ silit─â Totalitatea normelor procedurale prin care autoritatea public─â sechestreaz─â sau vinde bunurile materiale ale unei persoane Si: execu╚Ťie (12) silit─â. 13 Achitare de o datorie. 14 For╚Ťare a cuiva de a se achita de o datorie. 15 (Jur) ├Äncasare for╚Ťat─â a unei datorii pe cale judec─âtoreasc─â sau prin mijloace fiscale. 16 (├Äs) ~a pedepsei Aducere la ├«ndeplinire a hot─âr├órii prin care o persoan─â judecat─â penal a suferit o condamnare. 17-18 (├Äe) A (se) pune ├«n ~ A (se) executa (13). 19 (Fin; ╚Ö├«s) ~ bugetar─â Realizare de venituri bugetare ╚Öi folosirea lor pentru acoperirea cheltuielilor stabilite prin buget. 20 (Fin; ├«s) ~ de cas─â ├Äncasare, p─âstrare ╚Öi eliberare a mijloacelor b─âne╚Öti pentru acoperirea cheltuielilor bugetare. 21 Supunere. 22 Supunere a unui condamnat la pedeapsa cu moartea. 23 Execu╚Ťie (18). 24 (Pex) Ucidere. 25 (Art; cu valoare de imperativ) Treci ╚Öi f─â ce ╚Ťi s-a spus!
EXECUT├ü, exec├║t, vb. I. 1. Tranz. A face, a confec╚Ťiona, a fabrica, a prelucra, a efectua. 2. Refl. A face ceea ce i s-a spus. 3. Tranz. A face exerci╚Ťii de gimnastic─â sau figuri de balet. ÔÖŽ A c├ónta o bucat─â muzical─â la un instrument. 4. Tranz. A sili pe debitor s─â-╚Öi ├«ndeplineasc─â obliga╚Ťiile. ÔÖŽ A aduce la ├«ndeplinire o hot─âr├óre judec─âtoreasc─â, un act al autorit─â╚Ťii, o m─âsur─â etc. ÔÖŽ Refl. A se supune, a da ascultare. ÔÖŽ A supune un condamnat la pedeapsa cu moartea; a aduce la ├«ndeplinire o hot─âr├óre judec─âtoreasc─â de condamnare la moarte. [Pr.: eg-ze-] ÔÇô Din fr. ex├ęcuter.
EXECUT├üRE, execut─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a (se) executa ╚Öi rezultatul ei; ├«ndeplinire, execu╚Ťie. ÔŚŐ Executarea bugetului = adunarea veniturilor unui buget ╚Öi folosirea acestora pentru acoperirea cheltuielilor aprobate ├«n buget. ÔÖŽ ├Ändeplinire a unei obliga╚Ťii (prev─âzut─â de lege, de un contract, de o hot─âr├óre etc.) a unui organ de jurisdic╚Ťie. ÔŚŐ Executarea pedepsei = aducere la ├«ndeplinire a hot─âr├órii prin care cel trimis ├«n judecat─â penal─â a suferit o condamnare. [Pr.: eg-ze-] ÔÇô V. executa.
EXECUT├ü, execut, vb. I. 1. Tranz. A face, a confec╚Ťiona, a fabrica, a prelucra, a efectua. 2. Refl. A face ceea ce i s-a spus. 3. Tranz. A face exerci╚Ťii de gimnastic─â sau figuri de balet. ÔÖŽ A c├ónta o bucat─â muzical─â. 4. Tranz. A sili pe debitor sa-╚Öi ├«ndeplineasc─â obliga╚Ťiile. ÔÖŽ A aduce la ├«ndeplinire o hot─âr├óre judec─âtoreasc─â, un act al autorit─â╚Ťii, o m─âsur─â etc. ÔÖŽ Refl. A se supune, a da ascultare. ÔÖŽ A supune un condamnat la pedeapsa cu moartea; a aduce la ├«ndeplinire o hot─âr├óre de condamnare la moarte. [Pr.: eg-ze-] ÔÇô Din fr. ex├ęcuter.
EXECUT├üRE, execut─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a (se) executa ╚Öi rezultatul ei; ├«ndeplinire, execu╚Ťie. ÔŚŐ Executarea bugetului = adunarea veniturilor unui buget ╚Öi folosirea acestora pentru acoperirea cheltuielilor aprobate ├«n buget. ÔÖŽ ├Ändeplinire a unei obliga╚Ťii (lege, contract, hot─âr├óre etc.) a unui organ de jurisdic╚Ťie. ÔŚŐ Executarea pedepsei = aducere la ├«ndeplinire a hot─âr├órii prin care cel trimis ├«n judecat─â penal─â a suferit o condamnare. [Pr.: eg-ze-] ÔÇô V. executa.
EXECUT├ü, exec├║t, vb. I. 1. Tranz. A face, a confec╚Ťiona, a fabrica. Uzina execut─â strunguri. Ôľş Fotografie ur├«t─â ╚Öi naiv─â... executat─â ├«ntr-un atelier ieftin. C. PETRESCU, A. 365. Painjenii ├«╚Öi executau t─âcuta ╚Öi pacinica lor industrie. EMINESCU, N. 38. ÔÖŽ (Cu privire la legi, m─âsuri, ordine etc.) A aduce la ├«ndeplinire, a realiza. Gospod─âria colectiv─â se oblig─â s─â execute ├«ntocmai planurile de produc╚Ťie, ├«ns─âm├«n╚Ť─âri, pr─â╚Öitul, recoltatul, treieratul,dezmiri╚Ötitul,ar─âturile de toamn─â ╚Öi prim─âvar─â. SC├ÄNTEIA, 1953, nr. 2672. ÔŚŐ Refl. pas. Ii pare r─âu c─â nu s-a putut executa planul nostru de petrecere. CARAGIALE, O. VII 35. 2. Refl. A se supune, a da ascultare. ├Äl conduse... la hotel, poruncind portarului s─â dea camera cea mai bun─â... Portarul se execut─â. C. PETRESCU, ├Ä. II 133. ÔÖŽ (Glume╚Ť) A da bani, a pl─âti. Imediat ce sosesc, m─â execut cu 200 m[─ârci]. CARAGIALE, O. VII 167. 3. Tranz. A face ├«n fa╚Ťa unui public exerci╚Ťii de gimnastic─â, figuri de balet etc. Copiii coreeni... au executat dansuri coreene, rom├«ne╚Öti ╚Öi ucrainene. CONTEMPORANUL, S. II, 1954, nr. 379, 1/1. ** A c├«nta o bucat─â muzical─â (din gur─â sau din instrumente) (Absol.) Muncitorii execut─â din crea╚Ťiile lui Bach, Mozart,Beethoven, Ceaikovski. CONTEMPORANUL, S. II, 1954, nr. 379, 1/5. 4. Tranz. A aduce la ├«ndeplinire o hot├«r├«re judec─âtoreasc─â, un act al autorit─â╚Ťii sau o obliga╚Ťie. 5. Tranz. A supune un condamnat la pedeapsa cu moartea. Peste dou─â zile Bibescu nu va mai putea executa pe nimeni dup─â capul lui. CAMIL PETRESCU, O. II 284.
EXECUT├üRE, execut─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a executa ╚Öi rezultatul ei. 1. ├Änf─âptuire, ├«ndeplinire. Conducerea colectiv─â cere organizarea unui control permanent al execut─ârii hot─âr├«rilor. LUPTA DE CLAS─é, 1953, nr. 9, 11. Oprim executarea inten╚Ťiilor rele. ALEXANDRESCU, P. 151. 2. Aducerea la ├«ndeplinire a unei sentin╚Ťe de condamnare la moarte. Executarea criminalului.
executá (a ~) [x pron. gz] vb., ind. prez. 3 execútă
executáre [x pron. gz] s. f., g.-d. art. executắrii; pl. executắri
executá vb. [x pron. gz], ind. prez. 1 sg. execút, 3 sg. și pl. execútă
executáre s. f. [x pron. gz], g.-d. art. executării; pl. executări
EXECUT├ü vb. 1. a face, a realiza, (pop. ╚Öi fam.) a me╚Öteri, a me╚Öterui. (A ~ un obiect.) 2. v. confec╚Ťiona. 3. a efectua, a face, a ├«mplini, a ├«ndeplini, a ├«nf─âptui, a realiza, a s─âv├ór╚Öi, (├«nv. ╚Öi pop.) a plini. (Am ~ tot ce mi-ai dat de f─âcut.) 4. a efectua, a face, a f─âuri, a ├«nf─âptui, a realiza, a s─âv├ór╚Öi. (~ o lucrare durabil─â.) 5. v. desf─â╚Öura. 6. v. efectua. 7. v. c├ónta. 8. a aplica, a ├«ndeplini. (~ o hot─âr├óre judec─âtoreasc─â.) 9. (JUR.) (pop.) a ├«mplini, (├«nv.) a zapcii. (A ~ pe cineva pentru neplata datoriilor.)
EXECUT├üRE s. 1. v. confec╚Ťionare. 2. efectuare, execu╚Ťie, facere, ├«mplinire, ├«ndeplinire, ├«nf─âptuire, realizare, s─âv├ór╚Öire, (├«nv.) s─âv├ór╚Öit. (~ unei lucr─âri.) 3. execu╚Ťie, facere, f─âurire, realizare. (~ unei opere durabile.) 4. v. desf─â╚Öurare. 5. v. efectuare. 6. v. interpretare. 7. aplicare, ├«ndeplinire. (~ unei sentin╚Ťe.) 8. (JUR.) (├«nv.) zapcial─â, zapciitur─â, zapcil├óc. (~ silit─â a cuiva.)
Executare Ôëá neexecutare
EXECUT├ü vb. I. tr. 1. A face, a prelucra, a fabrica. 2. A pune ├«n aplicare, a ├«ndeplini (un ordin, un plan etc.). ÔÖŽ refl. A se supune. 3. A c├ónta o bucat─â muzical─â; a dansa (un dans, un balet etc.). 4. A ├«ndeplini o hot─âr├óre judec─âtoreasc─â, un act de autoritate, o obliga╚Ťie. ÔÖŽ A duce la ├«ndeplinire o sentin╚Ť─â de condamnare la moarte. [Pron. eg-ze-, p.i. exec├║t. / < fr. ex├ęcuter].
EXECUT├üRE s.f. 1. Ac╚Ťiunea de a (se) executa ╚Öi rezultatul ei; ├«ndeplinire. ÔÖŽ Pedepsire cu moartea, execu╚Ťie. 2. Executarea bugetului = realizarea veniturilor bugetare ╚Öi utilizarea lor pentru acoperirea cheltuielilor prev─âzute ├«n buget. [Pron. eg-ze-. / < executa].
EXECUT├ü vb. I. tr. 1. a face, a prelucra. 2. a pune ├«n aplicare, a ├«ndeplini (un ordin, un plan). 3. a interpreta o lucrare muzical─â (un dans, un balet). 4. a ├«ndeplini o hot─âr├óre judec─âtoreasc─â, un act de autoritate, o obliga╚Ťie. ÔŚŐ a duce la ├«ndeplinire o sentin╚Ť─â de condamnare la moarte. II. refl. a se supune. (< fr. ex├ęcuter)
EXECUT├üRE s. f. 1. ac╚Ťiunea de a (se) executa. 2. ─â bugetului = realizarea veniturilor bugetare ╚Öi utilizarea lor pentru acoperirea cheltuielilor prev─âzute ├«n buget. (< executa)
A EXECUT├ü exec├║t tranz. 1) A realiza printr-un efort fizic sau intelectual. 2) (exerci╚Ťii de gimnastic─â sau figuri de balet) A face cu mult─â iscusin╚Ť─â ╚Öi cu mult─â dexteritate. 3) (melodii, piese muzicale) A produce cu vocea sau cu un instrument; a c├ónta; a zice; a interpreta. 4) (sanc╚Ťiuni judiciare, m─âsuri etc.) A aduce la ├«ndeplinire; a transpune ├«n fapt. 5) (condamna╚Ťi) A supune la pedeapsa capital─â. 6) (sentin╚Ťe de condamnare capital─â) A pune ├«n aplicare; a aduce la ├«ndeplinire. 7) (debitori) A face s─â-╚Öi ├«ndeplineasc─â obliga╚Ťiile. /<fr. ex├ęcuter
executà v. 1. a pune în lucrare, a aduce la îndeplinire: a executa o hotărîre; 2. a cânta: a executa o bucată de muzică; 3. a vinde judecătorește averea cuiva: a executa un debitor; 4. a face să peară: a executa pe un condamnat.
*exec├║t, a -├í v. tr. (fr. ex├ęcuter, d. lat. ├ęx-sequi, ex-sec├║tus sum, a urm─âri p├«n─â la cap─ât). ├Ämplinesc, realizez: a executa o hot─âr├«re. Fac: a executa o statu─â. C├«nt: a executa un c├«ntec. Execut un condamnat la moarte, ├«l omor. Execut un debitor, ├«─ş v├«nd averea conform hot─âr├«ri─ş tribunalulu─ş. V. refl. Fac ce─şa ce mi se impune: ╚Ťi-s dator: dec─ş m─â execut (pl─âtesc). ÔÇô Ob. -egz- (dup─â fr.)
EXECUTA vb. 1. a face, a realiza, (pop. ╚Öi fam.) a me╚Öteri, a me╚Öterui. 2. a confec╚Ťiona, a fabrica, a face, a produce. (~ noi sortimente de ├«mbr─âc─âminte.) 3. a efectua, a face, a ├«mplini, a ├«ndeplini, a ├«nf─âptui, a realiza, a s─âv├«r╚Öi, (├«nv. ╚Öi pop.) a plini. (Am ~ tot ce mi-ai dat.) 4. a efectua, a face, a f─âuri, a ├«nf─âptui, a realiza, a s─âv├«r╚Öi. (~ o lucrare durabil─â.) 5. a depune, a desf─â╚Öura, a duce, a efectua, a face, a ├«ndeplini, a ├«ntreprinde, a presta. (A ~ o munc─â util─â.) 6. a efectua, a face, a ├«ndeplini, a presta, a-╚Öi satisface. (~ serviciul militar.) 7. (MUZ.) a c├«nta, a intona, a interpreta, (pop.) a gl─âsui, a spune, a viersui, a zice, (├«nv.) a gl─âsi, a juca. (A ~ o melodie, o doin─â.) 8. a aplica, a ├«ndeplini. (~ o hot─âr├«re judec─âtoreasc─â.) 9. (JUR.) (pop.) a ├«mplini, (├«nv.) a zapcii. (A ~ pe cineva pentru neplata datoriilor.)
EXECUTARE s. 1. confec╚Ťie, confec╚Ťionare, fabricare, facere, f─âcut, producere. (~ unor obiecte de ├«mbr─âc─âminte.) 2. efectuare, execu╚Ťie, facere, ├«mplinire, ├«ndeplinire, ├«nf─âptuire, realizare, s─âv├«r╚Öire, (├«nv.) s─âv├«r╚Öit. (~ unei lucr─âri.) 3. execu╚Ťie, facere, f─âurire, realizare. (~ unei opere durabile.) 4. efectuare, ├«ndeplinire, prestare, presta╚Ťie. (~ unei munci utile.) 5. efectuare, ├«ndeplinire, prestare. (~ serviciului militar.) 6. (MUZ.) execu╚Ťie, interpretare, intonare. (~ a unei melodii.) 7. aplicare, ├«ndeplinire. (~ unei sentin╚Ťe.) 8. (JUR.) (├«nv.) zapcial─â, zapciitur─â, zapcil├«c. (~ silit─â a cuiva.)
A EXECUTA O CONDAMNARE PENALĂ a se exila, a face pușcăria cu berilă, a fi în postul mare, a intra în postul cel mare, a merge la reciclare, a sta la naftalină.
executa, execut v. t. (intl.) a fura (pe cineva)

Executare dex online | sinonim

Executare definitie

Intrare: executa
executa verb grupa I conjugarea I
Intrare: executare
executare substantiv feminin