Dicționare ale limbii române

16 definiții pentru echer

echér sn [At: I. GOLESCU, C. / V: (înv) ecuár, ecvár / Pl: ~e, (îvr) ~uri / E: fr équerre] 1 Instrument în formă de triunghi dreptunghic, cu unghiurile ascuțite de 30° și 60° sau de câte 45°, întrebuințat la trasarea și verificarea dreptelor perpendiculare și paralele, la multiplicarea și divizarea segmentelor și a unghiurilor etc. Si: (înv) unghiar, (reg) colțar Cf dreptar. 2 Instrument topografic cu ajutorul căruia se orientează fixarea pe teren a aliniamentelor perpendiculare. 3 (Spt) Figură de gimnastică la paralele sau inele.
ecuár sn vz echer
ecvár sn vz echer
ECHÉR, echere, s. n. 1. Instrument în formă de triunghi dreptunghic, folosit pentru trasarea unghiurilor drepte sau a dreptelor perpendiculare în plan ori pentru verificarea unghiurilor drepte; colțar. 2. Instrument topografic pentru fixarea pe teren a aliniamentelor perpendiculare. – Din fr. équerre.
ECHÉR, echere, s. n. 1. Instrument în formă de triunghi-dreptunghic, întrebuințat în desenul tehnic și în operațiile de trasare pentru desenarea și verificarea dreptelor paralele, a dreptelor perpendiculare cu o direcție dată; colțar. 2. Instrument topografic cu ajutorul căruia se orientează fixarea pe teren a aliniamentelor perpendiculare. – Din fr. équerre.
ECHÉR, echere, s. n. (Geom.) 1. Instrument de lemn, de metal sau de celuloid, de obicei în formă de triunghi dreptunghi, folosit la trasarea paralelelor, la desenarea și verificarea unghiurilor drepte și pentru ridicarea de perpendiculare. 2. Instrument topografic folosit la trasarea unei direcții care să facă un anumit unghi cu o direcție dată.
echér s. n., pl. echére
echér s. n., pl. echére
ECHÉR s. (TEHN.) 1. colțar, (rar) vinchel. (~ pentru desenul tehnic.) 2. v. dreptar.
ECHÉR s.n. 1. Instrument de forma unui triunghi dreptunghic care servește la trasarea paralelelor și ridicarea perpendicularelor, la verificarea unghiurilor drepte etc. 2. Instrument topografic cu care se trasează anumite unghiuri pe teren. [Pl. -re. / < fr. équerre].
ECHÉR s. n. 1. instrument de desen, triunghi dreptunghic, servind la trasarea perpendicularelor sau a paralelelor, la verificarea unghiurilor drepte etc. 2. instrument topografic pentru stabilirea a două aliniamente perpendiculare pe teren. (< fr. équerre)
echer (-ruri), s. n. – Instrument în formă de triunghi întrebuințat în desenul tehnic. Fr. équerre.
ECHÉR ~e n. 1) Instrument în formă de triunghi dreptunghic, folosit pentru construirea și verificarea unghiurilor drepte sau pentru trasarea dreptelor paralele cu o anumită direcție dată. 2) Instrument folosit în topografie pentru trasarea anumitor unghiuri pe teren. /<fr. équerre
echer n. instrument de tras linii perpendiculare pe un plan sau teren (= fr. equerre).
*echér n., pl. e (fr. equerre, fem.). Geom. Un instrument de tras unghĭurĭ drepte și liniĭ perpendiculare. V. îndreptar.
ECHER s. (TEHN.) 1. colțar, (rar) vinchel. (~ pentru desenul tehnic.) 2. colțar, dreptar, (reg.) cot, ghiunie. (~ zidarului.)

echer definitie

echer dex

Intrare: echer
echer substantiv neutru
ecuar
ecvar