Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

16 defini╚Ťii pentru echer

ech├ęr sn [At: I. GOLESCU, C. / V: (├«nv) ecu├ír, ecv├ír / Pl: ~e, (├«vr) ~uri / E: fr ├ęquerre] 1 Instrument ├«n form─â de triunghi dreptunghic, cu unghiurile ascu╚Ťite de 30┬░ ╚Öi 60┬░ sau de c├óte 45┬░, ├«ntrebuin╚Ťat la trasarea ╚Öi verificarea dreptelor perpendiculare ╚Öi paralele, la multiplicarea ╚Öi divizarea segmentelor ╚Öi a unghiurilor etc. Si: (├«nv) unghiar, (reg) col╚Ťar Cf dreptar. 2 Instrument topografic cu ajutorul c─âruia se orienteaz─â fixarea pe teren a aliniamentelor perpendiculare. 3 (Spt) Figur─â de gimnastic─â la paralele sau inele.
ecuár sn vz echer
ecvár sn vz echer
ECH├ëR, echere, s. n. 1. Instrument ├«n form─â de triunghi dreptunghic, folosit pentru trasarea unghiurilor drepte sau a dreptelor perpendiculare ├«n plan ori pentru verificarea unghiurilor drepte; col╚Ťar. 2. Instrument topografic pentru fixarea pe teren a aliniamentelor perpendiculare. ÔÇô Din fr. ├ęquerre.
ECH├ëR, echere, s. n. 1. Instrument ├«n form─â de triunghi-dreptunghic, ├«ntrebuin╚Ťat ├«n desenul tehnic ╚Öi ├«n opera╚Ťiile de trasare pentru desenarea ╚Öi verificarea dreptelor paralele, a dreptelor perpendiculare cu o direc╚Ťie dat─â; col╚Ťar. 2. Instrument topografic cu ajutorul c─âruia se orienteaz─â fixarea pe teren a aliniamentelor perpendiculare. ÔÇô Din fr. ├ęquerre.
ECH├ëR, echere, s. n. (Geom.) 1. Instrument de lemn, de metal sau de celuloid, de obicei ├«n form─â de triunghi dreptunghi, folosit la trasarea paralelelor, la desenarea ╚Öi verificarea unghiurilor drepte ╚Öi pentru ridicarea de perpendiculare. 2. Instrument topografic folosit la trasarea unei direc╚Ťii care s─â fac─â un anumit unghi cu o direc╚Ťie dat─â.
ech├ęr s. n., pl. ech├ęre
ech├ęr s. n., pl. ech├ęre
ECH├ëR s. (TEHN.) 1. col╚Ťar, (rar) vinchel. (~ pentru desenul tehnic.) 2. v. dreptar.
ECH├ëR s.n. 1. Instrument de forma unui triunghi dreptunghic care serve╚Öte la trasarea paralelelor ╚Öi ridicarea perpendicularelor, la verificarea unghiurilor drepte etc. 2. Instrument topografic cu care se traseaz─â anumite unghiuri pe teren. [Pl. -re. / < fr. ├ęquerre].
ECH├ëR s. n. 1. instrument de desen, triunghi dreptunghic, servind la trasarea perpendicularelor sau a paralelelor, la verificarea unghiurilor drepte etc. 2. instrument topografic pentru stabilirea a dou─â aliniamente perpendiculare pe teren. (< fr. ├ęquerre)
echer (-ruri), s. n. ÔÇô Instrument ├«n form─â de triunghi ├«ntrebuin╚Ťat ├«n desenul tehnic. Fr. ├ęquerre.
ECH├ëR ~e n. 1) Instrument ├«n form─â de triunghi dreptunghic, folosit pentru construirea ╚Öi verificarea unghiurilor drepte sau pentru trasarea dreptelor paralele cu o anumit─â direc╚Ťie dat─â. 2) Instrument folosit ├«n topografie pentru trasarea anumitor unghiuri pe teren. /<fr. ├ęquerre
echer n. instrument de tras linii perpendiculare pe un plan sau teren (= fr. equerre).
*ech├ęr n., pl. e (fr. equerre, fem.). Geom. Un instrument de tras ungh─şur─ş drepte ╚Öi lini─ş perpendiculare. V. ├«ndreptar.
ECHER s. (TEHN.) 1. col╚Ťar, (rar) vinchel. (~ pentru desenul tehnic.) 2. col╚Ťar, dreptar, (reg.) cot, ghiunie. (~ zidarului.)

Echer dex online | sinonim

Echer definitie

Intrare: echer
echer substantiv neutru
ecuar
ecvar