Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

14 defini╚Ťii pentru depozitat

depozit├í [At: STAMATI, D. / Pzi: ~t├ęz / E: depozit] 1 vt A pune ceva ├«n depozit (4) Si: a depozi, a depozitarisi. 2 vt A pune ceva la loc sigur. 3 vt A ├«ncredin╚Ťa cuiva un lucru spre p─âstrare. 4 vr A se sedimenta.
depozitát1 sn [At: MDA ms / E: depozitarisi] (Înv) Înmagazinare.
depozit├ít2, ~─â a [At: HAMANGIU, C. C. 402 / Pl: ~a╚Ťi, ~e / E: depozita] 1 A╚Öezat ├«n depozit Si: depozitarisit1. 2 Depus la loc sigur.
DEPOZIT├ü, depozitez, vb. I. 1. Tranz. A pune ceva ├«n depozit (1). 2. Tranz. A pune ceva la loc sigur; a l─âsa, a ├«ncredin╚Ťa cuiva un lucru spre p─âstrare. 3. Refl. A se depune, a se sedimenta. ÔÇô Din depozit.
DEPOZIT├ü, depozitez, vb. I. 1. Tranz. A pune ceva ├«n depozit (1). 2. Tranz. A pune ceva la loc sigur; a l─âsa, a ├«ncredin╚Ťa cuiva un lucru spre p─âstrare. 3. Refl. A se depune, a se sedimenta. ÔÇô Din depozit.
DEPOZIT├ü, depozitez, vb. I. Tranz. 1. A pune (ceva) ├«n depozit. Am dat de un conglomerat p─âc─âtos. Trebuie s─â-l depozit─âm pentru baraj. JIANU, C. 132. Se ├«ntoarse... din u╚Ö─â, aleg├«nd de pe poli╚Ť─â un pachet de tutun rusesc, din rezerva depozitat─â ├«nadins pentru solda╚Ťi. C. PETRESCU, ├Ä. II 3. 2. A pune (ceva) la loc sigur, a ├«ncredin╚Ťa (un lucru) spre p─âstrare. Depoziteaz─â ├«n casa celui mai cinstit dintre cinsti╚Ťi ÔÇô casierul b─âncii ÔÇô un sac cu monede de aur. CONTEMPORANUL, S. II, 1954, nr. 378, 3/1.
depozitá (a ~) vb., ind. prez. 3 depoziteáză
depozit├í vb., ind. prez. 1 sg. depozit├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. depozite├íz─â
DEPOZITÁ vb. 1. a înmagazina, a stoca, (înv.) a strânge. (~ marfa în magazie.) 2. v. sedimenta.
DEPOZIT├ü vb. I. 1. tr. A pune (ceva) ├«n depozit. 2. tr. A depune, a ├«ncredin╚Ťa (un lucru) pentru a fi p─âstrat. 3. tr., refl. (Rar) A (se) depune, a (se) sedimenta. [< it. depositare].
DEPOZIT├ü vb. I. tr. 1. a pune (ceva) ├«n depozit. 2. a depune, a ├«ncredin╚Ťa (un lucru) pentru a fi p─âstrat. II. refl. a se sedimenta. (< it. depositare)
A DEPOZIT├ü ~├ęz tranz. 1) (materiale, produse, m─ârfuri etc.) A pune ├«n depozit; a ├«nmagazina. 2) (lucruri) A pune la p─âstrare. /Din depozit
A SE DEPOZIT├ü pers. 3 se ~e├íz─â intranz. (despre substan╚Ťe solide) A forma un depozit; a se separa dintr-o solu╚Ťie, a╚Öez├óndu-se la fund; a se depune; a se sedimenta; a se precipita. /Din depozit
DEPOZITA vb. 1. a înmagazina, a stoca, (înv.) a strînge. (~ marfa în magazie.) 2. (GEOL.) a se depune, a se sedimenta. (Calcarul s-a ~.)

Depozitat dex online | sinonim

Depozitat definitie

Intrare: depozita
depozita verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: depozitat
depozitat