Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

16 defini╚Ťii pentru broderie

broder├şe sf [At: PAMFILE, I. C. 312 / V: brod─ârie / Pl: ~ii / E: fr broderie] 1 Cus─âtur─â ├«n relief, reprezent├ónd flori sau alte figuri, lucrat─â pe p├ónz─â cu m├óna, la gherghef sau la ma╚Öin─â. 2 Bucat─â de p├ónz─â brodat─â Si: (pop) chindisitur─â. 3 (Pgn) Ornamenta╚Ťie fin─â. 4 (Muz) Not─â muzical─â de ornament folosit─â ├«ntr-o compozi╚Ťie (dep─ârtat─â de nota muzical─â de baz─â cu un ton sau cu un semiton).
BRODER├ŹE, broderii, s. f. Cus─âtur─â ├«n relief (reprezent├ónd flori sau alte ornamente), executat─â pe un material textil. ÔÖŽ P. gener. Ornamenta╚Ťie fin─â. ÔÖŽ Not─â muzical─â de ornament folosit─â ├«ntr-o compozi╚Ťie (dep─ârtat─â de nota muzical─â de baz─â cu un ton sau cu un semiton). ÔÇô Din fr. broderie.
BRODER├ŹE, broderii, s. f. Cus─âtur─â ├«n relief (reprezent├ónd flori sau alte ornamente), executat─â pe un material textil. ÔÖŽ P. gener. Ornamenta╚Ťie fin─â. ÔÖŽ Not─â muzical─â de ornament folosit─â ├«ntr-o compozi╚Ťie (dep─ârtat─â de nota muzical─â de baz─â cu un ton sau cu un semiton). ÔÇô Din fr. broderie.
BRODER├ŹE, broderii, s. f. Cus─âtur─â ├«n relief (reprezent├«nd flori sau alte ornamente) pe o p├«nz─â, pe o stof─â, pe o m─âtase etc.; cus─âtur─â lucrat─â la gherghef. Adela lucra la o broderie. IBR─éILEANU, A. 142. Purta una dintr-a-cele scurte ca╚Ťaveici numite fermenele, broderia c─âreia, cu fir ╚Öi cu tertel, ├«i acoperea tot pieptul. NEGRUZZI, S. I 16. ÔŚŐ (Poetic) Crestele lor [ale mun╚Ťilor] se sparg, asemeni unor gigantice flori albe ╚Öi ro╚Öii, acoperindu-le umerii cu o broderie spumoas─â. BOGZA, C. O. 334. Ploaia cade... ╚Ües├«nd o delicat─â broderie Pe pata alb─â-a unui felinar. CAZIMIR, L. U. 56.
BRODER├ŹE, broderii, s. f. 1. Cus─âtur─â ├«n relief (reprezent├ónd flori sau alte ornamente) pe o p├ónz─â, pe o stof─â etc. 2. (Muz.) Not─â de ornament (dep─ârtat─â de nota real─â cu un ton sau cu un semiton). ÔÇô Fr. broderie.
broder├şe s. f., art. broder├şa, g.-d. art. broder├şei; pl. broder├şi, art. broder├şile
broder├şe s. f., art. broder├şa, g.-d. art. broder├şei; pl. broder├şi, art. broder├şile
BRODER├ŹE s. (Transilv.) chindiseal─â, chindisitur─â, (prin Ban. ╚Öi Transilv.) ╚Ölingherai.
BRODER├ŹE s.f. 1. Art─â a decor─ârii unei ╚Ťes─âturi cu motive ornamentale cusute ├«n relief cu fire din diferite materiale; compozi╚Ťia ornamental─â ├«ns─â╚Öi. ÔÖŽ Cus─âtur─â f─âcut─â la gherghef. 2. (Fig.) ├Änfloritur─â, dezvoltare (la o povestire, la o bucat─â muzical─â etc.) [Gen. -iei. / < fr. broderie].
BRODER├ŹE s. f. 1. art─â a decor─ârii unei ╚Ťes─âturi cu motive ornamentale cusute ├«n relief cu fire din diferite materiale; compozi╚Ťia ornamental─â ├«ns─â╚Öi. ÔŚŐ (p. ext.) ornamenta╚Ťie fin─â. 2. (muz.) ornament melodic realizat prin alternarea unei note dintr-un acord cu cea superioar─â sau inferioar─â, dep─ârtat─â cu un (semi)ton. (< fr. broderie)
BRODER├ŹE ~i f. 1) Cus─âtur─â decorativ─â, efectuat─â ├«n relief pe o ╚Ťes─âtur─â, cu fire din acela╚Öi material sau cu fire speciale. 2) ╚Ües─âtur─â ├«mpodobit─â cu motive decorative brodate. 3) Arta de a broda. [Art. broderia; G.-D. broderiei; Sil. -ri-e] /<fr. broderie
broderie f. 1. lucrarea f─âcut─â brod├ónd; 2. fig. ceea ce sÔÇÖadaog─â ca podoab─â la o povestire sau la o bucat─â muzical─â.
*broder├şe f. (fr. broderie). Lucru brodat. Fig. ├Änfloritur─ş ad─âugate une─ş povestir─ş. Note ad─âugate ├«n c├«ntec ca s─â plac─â ma─ş mult.
BRODERIE s. (Transilv.) chindiseală, chindisitură, (prin Ban. și Transilv.) șlingherai.
broderie, not─â* de ornament* care pleac─â de la o not─â real─â a unui acord* la treapta* al─âturat─â, revenind imediat la nota ini╚Ťial─â. Se mai nume╚Öte not─â de schimb (echiv. it. cambiata*; germ. Wechselnote). B. poate fi: a) inferioar─â sau superioar─â; b) simpl─â sau dubl─â (ultima se efectueaz─â trec├ónd prin nota inferioar─â, apoi prin cea superioar─â ├«nainte de rezolvare); c) diatonic─â* sau cromatic─â*.
broder├şe, broderii s. f. Art─â a decor─ârii unei ╚Ťes─âturi-suport cu motive ornamentale sau imagini iconografice, realizate cu fire din diferite materiale (m─âtase, aur, argint etc.) cusute cu acul sau cu ma╚Öina; p. ext. pies─â decorat─â cu aceast─â tehnic─â. Se folose╚Öte la confec╚Ťionarea de epitafuri, dvere, m├ónecu╚Ťe, bederni╚Ťe, epitrahile, aere, poale de icoan─â, orare etc., precum ╚Öi de ├«nvelitori de morm├ónt. ÔÇô Din fr. broderie.

Broderie dex online | sinonim

Broderie definitie

Intrare: broderie
broderie substantiv feminin