Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

23 defini╚Ťii pentru afecta

afecta1 vt [At: DA / Pzi: ~t├ęz / E: fr affecter] 1 A destina (o sum─â de bani, o cantitate de materiale) unui anumit scop. 2 A ipoteca.
afect├í2 [At: DA / Pzi: ~t├ęz / E: fr affecter] 1 vt A impresiona. 2 vt A ├«ntrista. 3 vt A simula o anumit─â stare sufleteasc─â. 4 vr (Prt) A-╚Öi da aere Si: a se sclifosi. 5 vt A prejudicia.
AFECT├ü1, afectez, vb. I. Tranz. A destina (o sum─â de bani, o cantitate de materiale etc.) unui anumit scop. ÔÇô Din fr. affecter.
AFECT├ü2, afectez, vb. I. Tranz. 1. A m├óhni, a ├«ntrista. 2. A simula o anumit─â stare sufleteasc─â. ÔÖŽ Intranz. ╚Öi refl. A se comporta altfel dec├ót este ├«n realitate, a-╚Öi da aere; a se sclifosi. 3. A prejudicia, a leza. ÔÇô Din fr. affecter.
AFECT├ü1, afectez, vb. I. Tranz. A destina (o sum─â de bani, o cantitate de materiale etc.) unui anumit scop. ÔÇô Din fr. affecter.
AFECT├ü2, afectez, vb. I. Tranz. 1. A m├óhni, a ├«ntrista. 2. A simula o anumit─â stare sufleteasc─â. ÔÖŽ Intranz. ╚Öi refl. A se comporta altfel dec├ót este ├«n realitate, a-╚Öi da aere; a se sclifosi. 3. A prejudicia, a leza. ÔÇô Din fr. affecter.
AFECTÁ1, afectez, vb. I. Tranz. A destina (în special o sumă de bani) unui anumit scop. Ministerul a afectat o sumă importantă pentru scopuri culturale.
AFECT├ü2, afectez, vb. I. Tranz. 1. A pricinui cuiva un sentiment de durere, a m├«hni. Nenorocirea lui l-a afectat profund. 2. A simula o stare sufleteasc─â pe care nu o ai ├«n realitate; a se preface. Basta... f─âcea cunoscut sfatului ├«mp─âr─âtesc c─â omenia ce acest om [Mihai-vod─â]... afecteaz─â ╚Öi dragostea ce el arat─â c─â are pentru popoarele ├«nvinse m─âresc b─ânuielile. B─éLCESCU, O. II 271. ÔÖŽ Intranz. (Peiorativ) A se comporta (prin gesturi, prin felul de a vorbi etc.) altfel de cum ├«i este firea, a-╚Öi da anumite aere false pentru a impresiona: a se r─âsf─â╚Ťa. Vorbe╚Öte rar, lini╚Ötit, f─âr─â s─â afecteze. VLAHU╚Ü─é, O. A. 246.
AFECT├ü, afectez, vb. I. Tranz. I. A destina (o sum─â de bani) unui anumit scop. II. 1. A m├óhni. 2. A simula o anumit─â stare sufleteasc─â. ÔÖŽ Intranz. A se comporta altfel dec├ót este ├«n realitate, a-╚Öi da aere. ÔÇô Fr. affecter (lat. lit. affectare).
afectá (a ~) vb., ind. prez. 3 afecteáză
afect├í (a destina, a m├óhni) vb., ind. prez. 1 sg. afect├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. afecte├íz─â; conj. prez. 3 sg. ╚Öi pl. afect├ęze
AFECT├ü vb. a destina, a distribui, a repartiza. (A ~ un fond important pentru construc╚Ťii.)
AFECT├ü vb. 1. a impieta, a leza, a prejudicia. (A ~ bunul mers al...) 2. v. ├«ntrista. 3. a se fandosi, a se maimu╚Ť─âri, a se prosti, a se sclifosi, (pop. ╚Öi fam.) a se sc─âl├ómb─âia, (pop.) a se fasoli, a se izmeni, (├«nv. ╚Öi reg.) a se sfandosi, (reg.) a se mandosi, a se marghioli, a se schimonosi, (├«nv.) a se marafetui. (Nu te mai ~ at├óta!)
AFECT├ü vb. I. tr. I. A destina (ceva) unui scop determinat. II. 1. A ├«ndurera, a ├«ntrista (pe cineva). 2. A simula ceva; a se preface. ÔÖŽ intr. (Peior.) A-╚Öi da aere, a se sclifosi. 3. A prejudicia. [P.i. 3,6 -teaz─â, conj. -teze. / cf. fr. affecter, it. affetare, lat. affectare].
AFECTÁ1 vb. tr. a atribui, a destina unui anumit scop. (< fr. affecter)
AFECTÁ2 vb. I. tr. 1. a îndurera, a întrista. 2. a simula; a se preface. 3. a prejudicia. II. intr., refl. a-și da aere. (< fr. affecter, lat. affectare)
A AFECT├ü1 ~├ęz tranz. (sume de bani, bunuri materiale) A destina unui scop anumit; a aloca; a asigna. /<fr. affecter
A AFECT├ü2 ~├ęz 1. tranz. 1) (persoane) A supune unui afect ├«ntrist├ónd. 2) (st─âri suflete╚Öti) A prezenta ca fapt real, recurg├ónd la ├«n╚Öel─âciuni; a simula. 2. intranz. A crea impresie fals─â (pentru a induce ├«n eroare); a se preface. /<fr. affecter
afect├á v. 1. a c─âut├á cu predilec╚Ťiune: el afecteaz─â vorbe rare; 2. a ar─âta (cu o fal─â pref─âcut─â): a afecta o mare umilin╚Ť─â; 3. a destina pentru un scop anumit: pentru aceste lucruri se afecteaz─â sume ├«nsemnate; 4. a lua cutare form─â particular─â: cristalele afecteaz─â forme geometrice; 5. a cauza o impresiune penibil─â: un lucru de nimic ├«l afecteaz─â.
*afect├ęz v. tr. (lat. affectare. V. infectez). Uzitez mult: a afecta oare-care cuvinte. ─Ča┼ş form─â de: cristalele afecteaz─â forme geometrice. M─â prefac: a afecta o fa╚Ť─â de om onest. Destinez: a afecta ban─ş pentru un ospici┼ş. Ipotechez: a afecta o cas─â la Creditu Urban. Impresionez, mi╚Öc: mizeria lu─ş mÔÇÖa afectat. V. refl. M─â ├«ntristez: ne afect─âm de mizeria altu─şa. M─â prefac, simulez sentimente ca s─â par interesant (m─â alint, m─â izmenesc, m─â spance─şesc).
AFECTA vb. a destina, a distribui, a repartiza. (A ~ un fond important pentru construc╚Ťii.)
AFECTA vb. 1. a leza, a prejudicia. (Aceast─â ├«mprejurare a ~ bunul mers al...) 2. a se fandosi, a se maimu╚Ť─âri, a se prosti, a se sclifosi, (pop. ╚Öi fam.) a se sc─âl├«mb─âia, (pop.) a se fasoli, a se izmeni, (├«nv. ╚Öi reg.) a se sfandosi, (reg.) a se mandosi, a se marghioli, a se schimonosi, (├«nv.) a se marafetui. (Nu te mai ~!)
AFECTARE. Subst. Afectare, emfaz─â, patos, exagerare, exagera╚Ťie (rar). Retorism, pre╚Ťiozitate (rar), retoric─â (peior.), gongorism. Fandoseal─â (fam.), fasolire (fam.), ifos, izmeneal─â (fam.), ostenta╚Ťie. ├Änfumurare, ├«nchipuire, ├«ng├«mfare, m├«ndrie, m├«ndrire (rar), orgoliu, fatuitate (livr.), vanitate, ighemonicon (grecism ├«nv.); trufie, truf─â (├«nv.), arogan╚Ť─â, morg─â (livr.), seme╚Ťie, oco╚Öie (reg.), fudulie, fal─â, f─âlo╚Öie (reg.); prezum╚Ťie (livr.), supraestimare, grandilocven╚Ť─â (livr.), grandomanie, megalomanie. Artificialitate, artificiozitate (rar); manierism, bufonerie, cabotinism, bufonad─â (rar), caraghiosl├«c, comic─ârie. Pref─âc─âtorie, disimulare, simulare, simula╚Ťie, ipocrizie, f─â╚Ť─ârnicie, fariseism. Mofturi (fam.), fasoane (fig., fam.), nazuri (pop. ╚śi fam.), mutre (fam.), grimase, fi╚Ťe (fam.), ifose, marafeturi (pop. ╚śi fam.). Bufon, saltimbanc, comediant (fig.), cabotin; fandosit (fam.), sclifosit (fam.), izmenit (fam-). Adj. Afectat, emfatic, patetic, exagerat. Retoric, pre╚Ťios, bombastic, gongoric, ├«nflorit (fig.), preten╚Ťios, pompos, umflat (fig.), grandilocvent (livr.). Fandosit (fam.), sclifosit (fam.), fasolit (fam.), izmenit (fam.). ├Änfumurat, ├«nchipuit, ├«ng├«mfat, m├«ndru, ├«mp─âunat (reg.), umflat ├«b pene, plin de sine, f─âlos, oco╚Ö (reg.), fudul, ├«ncrezut, trufa╚Ö, seme╚Ť, vanitos, orgolios, ╚Ť├«fnos (pop.), cu nasu-n sus. Pref─âcut, ipocrit, disimulat, f─â╚Ťarnic, fariseic. Teatral, manierat, c─âutat, nenatural, artificial, artificios (rar); bufon (rar), caraghios, comic. Mofturos, n─âzuros. Vb. A fi afectat, a (se) afecta (rar), a se fandosi (fam.), a se fasoli (fam.), a se sclifosi (fam.), a-╚Öi da aere, a se izmeni (fam.), a face fasoane, a-╚Öi da ochii peste cap, a se groz─âvi, a face pe grozavul, a se f─âli (peior.), a se f─âlo╚Öi (reg.), a se fuduli, a c─âlca pope╚Öte, a se umfla ├«n pene; a se ├«nfumura, a se ├«ng├«mfa, a se ├«mp─âuna, a fi ├«nchipuit, a ╚Ťine nasul sus, a nu-i ajunge cu pr─âjina la nas. A mima, a se maimu╚Ť─âri, a juca teatru, a poza (peior.); a face mutre; a cocheta, a se da ├«n spectacol; a face nazuri, a face fi╚Ťe (fam.), a-╚Öi da ifose. V. capriciu, exagerare, grandilocven╚Ť─â, ├«ng├«mfare, m├«ndrie, ostenta╚Ťie.

Afecta dex online | sinonim

Afecta definitie

Intrare: afecta (mâhni, leza)
afecta conjugarea a II-a grupa I verb tranzitiv
Intrare: afecta (repartiza)
afecta conjugarea a II-a grupa I verb tranzitiv