Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

20 defini╚Ťii pentru aborda

aborda [At: NEGRUZZI, S. I, 273 / Pzi: ~dez, (├«nv) abord / E: fr aborder] 1 vi (D. nave) A trage la ╚Ť─ârm pentru debarcare. 2 vt (Spc) A lovi. 3 vr (Fig; eps) A se apropia pentru o discu╚Ťie. 4 (Cio) A ├«ncepe o discu╚Ťie, studiul unei probleme etc.
ABORD├ü, abordez, vb. I. 1. Intranz. (Despre nave) A acosta la ╚Ť─ârm. ÔÖŽ A se alipi de o alt─â nav─â, bord la bord (pentru a o ataca). 2. Tranz. A ├«ncepe studierea unei probleme, a trata o problem─â, a ├«ncepe o discu╚Ťie. ÔÖŽ A se apropia de cineva pentru a-i vorbi. ÔÇô Din fr. aborder.
ABORD├ü, abordez, vb. I. 1. Intranz. (Despre nave) A acosta la ╚Ť─ârm. ÔÖŽ A se al─âtura de o alt─â nav─â, bord la bord (pentru a o ataca). 2. Tranz. A ├«ncepe studierea unei probleme, a trata o problem─â, a ├«ncepe o discu╚Ťie. ÔÖŽ (Fran╚Ťuzism) A se apropia de cineva pentru a-i vorbi. ÔÇô Din fr. aborder.
ABORD├ü, abordez, vb. I. 1. Tranz. (Cu privire la o problem─â, la o discu╚Ťie etc.) A se apuca de studiat, de tratat; a ataca, a deschide, a ├«ncepe. ÔÖŽ (Neobi╚Önuit) A ├«nt├«mpina pe cineva, a se apropia de cineva pentru a ├«ncepe vorba, pentru a-i vorbi; a acosta. ├Äl abordeaz─â cu pept deschis, zic├«ndu-i... NEGRUZZI, S. I 273. 2. Intranz. (Mar.; despre vase) A ajunge, a trage la ╚Ť─ârm; a acosta. Bastimentul pe care eram a ╚Öi abordat ├«ntr-una din schelele ei [ale insulei Prosta]. GHICA, S. 532. ÔÖŽ A se al─âtura l├«ng─â o nav─â, a se opri bord la bord (de obicei pentru a ataca echipajul vasului inamic sau pentru a pune st─âp├«nire pe o nav─â inamic─â).
ABORD├ü, abordez, vb. I. 1. Tranz. A ├«ncepe s─â studieze, s─â trateze o problem─â, a ├«ncepe o discu╚Ťie. ÔÖŽ (Fran╚Ťuzism) A se apropia de cineva pentru a-i vorbi. 2. Intranz. (Despre nave) A trage la ╚Ť─ârm; a acosta. ÔÖŽ A se al─âtura l├óng─â o nav─â bord la bord (pentru a o ataca). ÔÇô Fr. aborder.
abordá (a ~) vb., ind. prez. 3 abordeáză
abord├í vb., ind. prez. 1 sg. abord├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. aborde├íz─â
ABORDÁ vb. 1. v. acosta. 2. a trata, (fig.) a ataca. (A ~ următoarea temă...)
ABORD├ü vb. I. 1. intr. (Despre nave) A trage la ╚Ť─ârm; a acosta o nav─â (cu scopul de a o captura prin lupt─â); a se ciocni cu o alt─â nav─â. ÔÖŽ A se opri l├óng─â o nav─â bord la bord. 2. tr. (Fig.) A se apropia de cineva ╚Öi a-i vorbi. ÔÖŽ A ├«ncepe studiul, tratarea unei probleme; a deschide o discu╚Ťie. [< fr. aborder, cf. it. abbordare].
abord├í vb. I. intr. 1. (despre nave) a se ciocni. 2. a se opri l├óng─â o nav─â bord la bord. 3. a acosta. II. tr. 1. (fig.) a se apropia de cineva spre a-i vorbi. 2. a ├«ncepe studiul unei probleme; a deschide o discu╚Ťie. (< fr. aborder)
abordá, abordez, vb. I. Tr. A începe studierea unei probleme, tratarea unui subiect; a deschide vorba despre ceva.
abord├í (-d├ęz, -├ít) vb. 1. (Despre nave) A acosta. 2. A trata o problem─â. < Fr. aborder. ÔÇô Der. (din fr.) abordabil adj.; abordaj s. n.; inabordabil adj.
A ABORD├ü ~├ęz 1. intranz. 1) (despre nave) A se apropia de ╚Ť─ârm sau de chei (├«n vederea leg─ârii); a acosta. 2) (despre nave) A se ciocni accidental (de o alt─â nav─â, de un dig etc.). 2. tranz. 1) (nave) A anina pentru a trage la ╚Ť─ârm. 2) fig. (probleme, chestiuni etc.) A pune ├«n discu╚Ťie. 3) fig. (persoane, de obicei necunoscute) A opri (├«n mod brutal) pentru a li se adresa; a acosta. /<fr. aborder
abord├á v. 1. a trage la ╚Ť─ârm; 2. a se adresa cuiva; 3. fig. a trata un subiect, o materie oarecare.
*abord├ęz v. intr. (fr. aborder, d. bord, bord). Ancorez: a aborda la o insul─â. V. tr. Atac o nav─â bord la bord. C─şocnesc, lovesc din gre╚Öeal─â alt─â nav─â. Acostez: l-am abordat cu ├«ncredere. Fig. M─â apuc de; a aborda un sub─şect.
ABORDA vb. 1. a acosta, (├«nv.) a ╚Ť─ârmui, a ╚Ť─ârmuri. (Nava ~ la Mangalia.) 2. a trata, (fig.) a ataca. (A ~ urm─âtoarea tem─â...)
A ABORDA O CHESTIUNE: A lua ├«n discu╚Ťie, a dezbate o chestiune; v. A aborda o problem─â; A aborda o tem─â; A aborda un subiect.
A ABORDA O PROBLEM─é: A lua ├«n discu╚Ťie, a dezbate o problem─â; v. A aborda o chestiune.
A ABORDA PE CINEVA DIRECT: A se adresa cuiva în mod direct.
A ABORDA UN SUBIECT: A lua ├«n discu╚Ťie, a dezbate un subiect; v. A aborda o chestiune.

Aborda dex online | sinonim

Aborda definitie

Intrare: aborda
aborda verb grupa I conjugarea a II-a