Dicționare ale limbii române

12 definiții pentru zarf

zalf sn vz zarf
zarf sn [At: (a. 1765) IORGA, S. D. VII, 223 / V: zalf Pl: ~uri / E: tc zarf] (Înv) 1 Suport metalic lucrat în filigran, în care se punea felegeanul sau paharul de ceai. 2 (Îlav) În ~uri În relief. 3 Vas în formă de cupă.
ZARF, zarfuri, s. n. (Înv.) Suport metalic lucrat în filigran, pe care se punea felegeanul sau paharul cu ceai. – Din tc. zarf.
ZARF, zarfuri, s. n. (Înv.) Suport metalic lucrat în filigran, pe care se punea felegeanul sau paharul cu ceai. – Din tc. zarf.
ZARF, zarfuri, s. n. (Învechit și arhaizant) Suport făcut din filigran (mai ales de aur și de argint) pe care se așază felegeanul sau paharul de ceai. [Îi plăcea] să soarbă, ca pe o licoare prețioasă, o cafeluță dintr-un filigean cu zarf, puțintel mai mare decît jumătate din găoacea unui ou. SADOVEANU, O. I. 252 Doi arnăuți aduc cafele înfelegene cu zarfuri. ALECSANDRI, T. 1337.
ZARF, zarfuri, s. n. (Înv. și arh.) Suport metalic lucrat în filigran, pe care se pune felegeanul sau paharul de ceai. – Tc. zarf.
zarf (înv.) s. n., pl. zárfuri
zarf s. n., pl. zárfuri
zarf (-furi), s. n. – Suport de metal al ceștilor de cafea. – Mr. zarfă. Tc. (arab.) zarf (Roesler 592; Șeineanu, II, 387; Lokotsch 2202; Ronzevalle 119), cf. ngr. ζάρφι, alb. zarfë, bg., ab. zarf.
ZARF ~uri n. înv. Suport de formă cilindrică, cu toartă, lucrat în filigran, în care se așaza paharul sau ceașca de cafea sau de ceai, ca să nu frigă degetele. /<turc. zarf
zarf n. suport din filigran la o ceașcă: doi arnăuți aduc cafele în felegene cu zarfuri AL. [Turc. ZARF].
zarf n., pl. urĭ (turc. ar. zarf; ngr. zárfi). Tas, suport de pahar de ceaĭ orĭ de felegean, de care să poțĭ apuca ca să nu te frigă.

Zarf dex online | sinonim

Zarf definitie

Intrare: zarf
zarf substantiv neutru