Dicționare ale limbii române

9 definiții pentru vulcaniza

VULCANIZÁ, vulcanizez, vb. I. Tranz. A modifica structura cauciucului brut prin încălzire cu sulf (obținându-se astfel un produs de o mare elasticitate, insolubil în solvenții obișnuiți); a repara, a lipi un obiect de cauciuc cu ajutorul procedeului descris mai sus. – Din fr. vulcaniser.
VULCANIZÁ, vulcanizez, vb. I. Tranz. A modifica structura cauciucului brut prin încălzire cu sulf (obținându-se astfel un produs de o mai mare elasticitate, insolubil în solvenții obișnuiți); a repara, a lipi un obiect de cauciuc cu ajutorul procedeului descris mai sus. – Din fr. vulcaniser.
VULCANIZÁ, vulcanizez, vb. I. Tranz. A modifica structura cauciucului, în general prin încălzire împreună cu sulf (obținîndu-se un produs de o mare elasticitate și insolubil în solvenții obișnuiți).
vulcanizá (a ~) vb., ind. prez. 3 vulcanizeáză
vulcanizá vb., ind. prez. 1 vulcanizéz, 3 sg. și pl. vulcanizeáză
VULCANIZÁ vb. I. tr. (Chim.) A transforma cauciucul brut, prin încălzire cu sulf, într-un produs foarte elastic; a repara, a lipi un obiect de cauciuc prin procedeul de mai sus. [< fr. vulcaniser].
VULCANIZÁ vb. tr. a transforma cauciucul brut, prin încălzire cu sulf, într-un produs foarte elastic; a repara, a lipi un obiect de cauciuc. (< fr. vulcaniser)
A VULCANIZÁ ~éz tranz. 1) (cauciuc brut) A trata cu sulf la temperaturi înalte pentru a obține un produs foarte elastic. 2) (obiecte de cauciuc) A repara prin lipire. /<fr. vulcaniser
*vulcanizéz v. tr. (d. vulcan; fr. vulcaniser). Amestec cu pucĭoasă ca să reziste călduriĭ și friguluĭ (vorbind de caucĭuc).

Vulcaniza dex online | sinonim

Vulcaniza definitie

Intrare: vulcaniza
vulcaniza conjugarea a II-a grupa I verb tranzitiv