Dicționare ale limbii române

2 intrări

13 definiții pentru vomic

VÓMICĂ, vomice, adj. (în sintagma) Nucă vomică = semințele unui arbore (Strychnos nux-vomica) răspândit în zona tropicală, din care se extrag substanțe utilizate în industria farmaceutică (stricnina) și chimică. – Din fr. vomique.
VÓMICĂ, vomice, adj. (În sintagma) Nucă vomică = semințele unui arbore (Strychnos nux-vomica) răspândit în zona tropicală, din care se extrag substanțe utilizate în industria farmaceutică (stricnina) și chimică. – Din fr. vomique.
VÓMICĂ adj. f. (În expr.) Nucă vomică = sămînța unui arbore sălbatic (răspîndit în India, Australia, Indochina etc.), din care se extrag substanțe utilizate în farmacie și în industria casnică; (popular) turta-lupului.
!núcă-vómică (sămânță toxică a unui arbore) s. f., g.-d. art. núcii-vómice; pl. nuci-vómice
!vómică adj. f., pl. vómice
núcă vómică s. f. + adj.
vómic adj. m., pl. vómici; f. sg. vómică, pl. vómice
vómică adj. f.
VÓMIC, -Ă adj. 1. De vomă; care provoacă vomă; emetic. 2. Nucă vomică = sămânța unui arbore originar din zona tropicală, foarte otrăvitoare, din care se extrage stricnina. [< fr. vomique].
VÓMIC, -Ă adj. 1. de vomă; care provoacă vomă. 2. nucă ~ă = sămânța unui arbore originar din zona tropicală, foarte otrăvitoare, din care se extrage stricnina. (< fr. vomique)
VÓMICĂ adj.: Nucă ~ sămânța unui arbore tropical care conține stricnină și are proprietăți vomitive. /<fr. vomique
vomic a. nucă vomică, fructul unui arbore din India, vomitiv energic.
*vómic, -ă adj. (lat. vómicus, d. vómere, a vărsa, a da înapoĭ cele înghițite). Med. Nucă vomică, bobiță veninoasă de stricnină.

Vomic dex online | sinonim

Vomic definitie

Intrare: vomic
vomic adjectiv
Intrare: nucă-vomică
nucă-vomică substantiv feminin