Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

11 defini╚Ťii pentru vocalizat

VOCALIZ├ü, vocalizez, vb. I. 1. Tranz. ╚Öi intranz. (Muz.) A executa vocalize. 2. Refl. (Fon.; despre consoane) A trece de la valoarea de consoan─â la cea de vocal─â, a c─âp─âta valoare de vocal─â. ÔÇô Din fr. vocaliser.
VOCALIZ├ü, vocalizez, vb. I. 1. Tranz. ╚Öi intranz. (Muz.) A executa vocalize. 2. Refl. (Fon.; despre consoane) A trece de la valoarea de consoan─â la cea de vocal─â, a c─âp─âta valoare de vocal─â. ÔÇô Din fr. vocaliser.
VOCALIZ├ü, vocalizez, vb. I. 1. Tranz. A face exerci╚Ťii de canto pe anumite vocale, f─âr─â a numi notele sau a pronun╚Ťa cuvintele; a executa vocalize. Dac─â s-ar ispiti cineva s─â cerce a instrumenta ╚Öi a vocaliza prin codri muzica clasic─â... chiar ╚Öi iepurii ar apuca-o ├«ndat─â la picior. ODOBESCU, S. III 101. ÔŚŐ Intranz. Curgeau lumini din ceruri roze, Vocalizau privighetori. MACEDONSKI, O. I 73. (Fig.) Era o sear─â trist─â, cum s├«nt at├«tea s─âri, Doar glasul geamandurei vocaliza arar. ANGHEL-IOSIF, C. M. II 39. 2. Refl. (Gram.; despre consoane) A trece de la valoarea de consoan─â la cea de vocal─â. ├Än unele limbi slave ┬źl┬╗ s-a vocalizat.
vocalizá (a ~) vb., ind. prez. 3 vocalizeáză
vocaliz├í vb., ind. prez. 1 sg. vocaliz├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. vocalize├íz─â
VOCALIZ├ü vb. I. 1. tr. A face exerci╚Ťii de canto f─âr─â cuvinte, c├ónt├ónd numai anumite vocale. 2. refl. (Gram.; despre consoane) A trece de la valoarea de consoan─â la aceea de vocal─â; a deveni vocal─â. [Cf. fr. vocaliser, it. vocalizzare].
VOCALIZÁ vb. I. intr., tr. a face vocalize. II. refl. (despre consoane) a căpăta valoare de vocală. (< fr. vocaliser)
A VOCALIZ├ü ~├ęz tranz. muz. 1) A c├ónta f─âr─â cuvinte, executa vocalize. 2) A face s─â se vocalizeze. /<fr. vocaliser, it. vocalizzare
A SE VOCALIZÁ pers. 3 se ~eáză intranz. (despre consoane) A deveni vocală; a căpăta valoare de vocală. /<fr. vocaliser, it. vocalizzare
vocaliz├á v. 1. a face primele exerci╚Ťii de canto; 2. a c├ónta f─âr─â a numi notele; 3. fig. a vocaliza prin codri OD.
*vocaliz├ęz v. intr. (d. vocal─â; fr. vocaliser). Muz. Fac primele exerci╚Ťi─ş de muzic─â vocal─â f─âr─â s─â numesc notele ╚Öi f─âr─â cuvinte, ci numa─ş variind vocea pe o vocal─â or─ş pe c├«te-va silabe.

Vocalizat dex online | sinonim

Vocalizat definitie

Intrare: vocalizat
vocalizat participiu
Intrare: vocaliza
vocaliza verb grupa I conjugarea a II-a