Dicționare ale limbii române

VICIÁ, viciez, vb. I. Tranz. 1. A strica, a altera puritatea aerului. ♦ Tranz. și refl. Fig. A (se) corupe, a (se) deprava. 2. (Jur.) A face ca un act, o clauză etc. să fie nule, defectuoase. [Pr.: -ci-a] – Din fr. vicier.
VICIÁ, viciez, vb. I. Tranz. 1. A strica, a altera puritatea aerului. ♦ Tranz. și refl. Fig. A (se) corupe, a (se) deprava. 2. (Jur.) A face ca un act, o clauză etc. să fie nule, defectuoase. [Pr.: -ci-a] – Din fr. vicier.
VICIÁ, videz, vb. I. Tranz. 1. (Cu privire la aer) A strica, a face dăunător pentru respirație. ♦ Fig. A corupe, a deprava, a strica. Lenea viciază moravurile. 2. (Jur., cu privire la acte, dispoziții etc.) A face defectuos (prin nerespectarea anumitor reguli sau prescripții). – Pronunțat: -ci-a.
viciá (a ~) (-ci-a) vb., ind. prez. 3 viciáză, 1 pl. viciém (-ci-em); ger. viciínd (-ci-ind)
viciá vb. (sil. -ci-a), ind. prez. 1 sg. viciéz, 3 sg. și pl. viciáză, 1 pl. viciém (sil. -ci-em); ger. viciínd (sil. -ci-ind)
VICIÁ vb. 1. v. polua. 2. v. corupe.
A vicia ≠ a purifica
VICIÁ vb. I. tr. 1. A strica aerul, a-l face impropriu pentru respirație. ♦ (Fig.) A corupe, a deprava. 2. (Jur.) A face ca un act să fie defectuos, nevalabil, nul. [Pron. -ci-a, p.i. 3,6 -iază, ger. -iind, part. -iat. / < fr. vicier, cf. lat. vitiare].
VICIÁ vb. I. tr. 1. a strica aerul, a-l face impropriu pentru respirație. 2. (jur.) a face ca un act să fie defectuos, nevalabil, nul. II. tr., refl. (fig.) a (se) corupe. (< fr. vicier)
A VICIÁ ~éz tranz. 1) A face să se vicieze. 2) jur. (acte, clauze) A face să nu mai fie valabil. /<fr. vicier
A SE VICIÁ mă ~éz intranz. 1) (despre aer) A deveni infect; a se face greu de respirat; a se strica. 2) fig. (despre persoane) A ajunge în stare de declin moral; a se corupe; a decădea; a degrada; a se declasa; a se degenera; a se perverti. /<fr. vicier
*viciéz, V. vițiez.
*vițiéz v. tr. (lat. vitiare, fr. vicier). Stric: aer vițiat. Jur. Fac nul, defectuos: cea maĭ mică omisiune poate viția un act. – Și viciez.
VICIA vb. 1. a (se) altera, a (se) polua, a (se) strica. (Aerul din încăpere s-a ~.) 2. a (se) corupe, a decădea, a (se) deprava, a (se) desfrîna, a (se) destrăbăla, a (se) perverti, a (se) strica, (rar) a (se) dezmăța, (înv.) a (se) sminti. (S-a ~ într-un mediu imoral.)
VICIA L., MĂZĂRICHE, fam. Leguminosae. Gen originar pe tot globul, 150 specii, erbacee, des agățătoare sau tîrîtoare, rar erecte. Frunze paripenate, cîteva perechi de foliole, rar numai 1 sau 2. Stipele semisagitate. Flori divers colorate (caliciul cu sepale concrescute într-un tub, la vîrf cu 5 diviziuni, corolă cu 5 petale, dintre care -2 unite formînd carenă, stil filamentos sau în vîrf puțin plat, rar glabru, pe spate cu un smoc de păr sau tot stilul pubescent, vîrf curbat, 10 stamine) solitare, în buchet sau ciorchine. Fruct, păstaie plată și cîteva semințe.
Vicia oroboides Wulf. Specie care înflorește vara. Flori galbene-deschis, pînă la galbene-albicios, cca 8, dispuse într-un racem terminal. Fruct, păstaie liniară, îndepărtată, lungă pînă la 4 cm, neagră, glabră. Frunze scurt-pețiolate, fără cîrcei, cu 1-3 perechi de foliole mari, ovat-ascuțite, lungi de cca 7 cm și late de cca 3 cm. Plantă erbacee, înaltă pînă la 0,60 m, erectă. Tulpină cilindrică, la bază cu cîteva ramuri scurte.
Vicia pyrenaica Pourr. Specie cu flori solitare, în axa frunzei, roșii-carmin pînă la violete-purpur. Frunze penate, cu pînă la 6 perechi de foliole. Plantă erbacee, înaltă pînă la 30 cm, erectă sau tîrîtoare.
Vicia unijuga A. Br. Specie care înflorește primăvara-vara. Flori roșii-violete, mari, dispuse pînă la 7 în racem lax, în axa frunzei. Frunze cu o singură pereche de foliole, fără cîrcei, ovate, cu vîrf ascuțit și peri pe margine. Plantă erbacee, înaltă pînă la 0,40 m. Tulpină erectă, necățărătoare.

Vicia dex online | sinonim

Vicia definitie

Intrare: vicia
vicia conjugarea a II-a grupa I verb tranzitiv
  • silabisire: vi-ci-a
Intrare: Vicia (gen de plante)
Vicia gen de plante
Intrare: Vicia oroboides
Vicia oroboides   nomenclatura binară
Intrare: Vicia pyrenaica
Vicia pyrenaica   nomenclatura binară
Intrare: Vicia unijuga
Vicia unijuga   nomenclatura binară