Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

8 defini╚Ťii pentru vibrafon

VIBRAF├ôN, vibrafoane, s. n. Instrument muzical de percu╚Ťie asem─ân─âtor cu xilofonul, ├«n care sunetele produse de ni╚Öte lame metalice sunt prelungite cu ajutorul unor tuburi de rezonan╚Ť─â. ÔÇô Din fr. vibraphone.
VIBRAF├ôN, vibrafoane, s. n. Instrument muzical de percu╚Ťie asem─ân─âtor cu xilofonul, ├«n care sunetele produse de ni╚Öte lame metalice sunt prelungite cu ajutorul unor tuburi de rezonan╚Ť─â. ÔÇô Din fr. vibraphone.
vibrafón (vi-bra-) s. n., pl. vibrafoáne
vibrafón s. n. (sil. -bra-), pl. vibrafoáne
VIBRAF├ôN s.n. Instrument muzical de percu╚Ťie, care produce sunete prin lovirea unor lame metalice de lungimi diferite, av├ónd dedesubt instalate tuburi de rezonan╚Ť─â, ├«nchise sau deschise prin ni╚Öte mori╚Öti ac╚Ťionate electric, care sporesc amplitudinea sonorit─â╚Ťii. [< fr. vibraphone].
VIBRAF├ôN s. n. instrument muzical asem─ân─âtor xilofonului, format din pl─âci metalice de lungimi diferite, deasupra unor tuburi de rezonan╚Ť─â, ├«n care mici elice ac╚Ťionate de un motora╚Ö electric prelungesc vibra╚Ťia sunetelor produse prin lovirea pl─âcilor cu o baghet─â. (< fr. vibraphone)
VIBRAF├ôN ~o├íne n. Instrument muzical de percu╚Ťie, const├ónd din lame metalice sub care sunt instalate tuburi de rezonan╚Ť─â. /<fr. vibraphone
vibrafon (< it. vibrafono; engl. vibraphone; fr. vibraphone; germ. Wibraphon), instrument de percu╚Ťie idiofon construit ├«n S.U.A. prin anul 1920. La ├«nceput a fost folosit numai ├«n orch. de jazz*, iar ulterior ╚Öi-a f─âcut intrarea ╚Öi ├«n orch. simf. datorit─â compozitorilor A. Berg ╚Öi O. Messiaen. Este construit din lame plane metalice, a╚Öezate orizontal ╚Öi distribuite pe dou─â r├ónduri. Sub fiecare lam─â se g─âse╚Öte c├óte un tub de metal (numit rezonator) ├«n care sunt introduse mici elice ac╚Ťionate de un motora╚Ö electric. Sunetul se ob╚Ťine prin lovirea pl─âcilor cu baghete speciale (cu cap de cauciuc, baghete cu cap de l├ón─â ╚Öi baghete cu cap de fetru). De obicei, se c├ónt─â cu dou─â baghete, dar practica a demonstrat c─â se pot folosi ╚Öi trei sau chiar patru. ├Äntinderea: Fa-fa3. V.: Marinbafon; xilofon.

Vibrafon dex online | sinonim

Vibrafon definitie

Intrare: vibrafon
vibrafon substantiv neutru
  • silabisire: vi-bra-fon