Dicționare ale limbii române

8 definiții pentru vernier

VERNIÉR, verniere, s. n. Scară gradată suplimentară trasată pe rigleta sau pe cursorul unor instrumente și aparate de măsură, pentru a mări precizia de măsurare a acestora. [Pr.: -ni-er] – Din fr. vernier.
VERNIÉR, verniere, s. n. Scară gradată suplimentară trasată pe rigletă sau pe cursorul unor instrumente și aparate de măsură, spre a mari precizia de măsurare a acestora. [Pr.: -ni-er] – Din fr. vernier.
VERNIÉR, verniere, s. n. Dispozitiv al unor instrumente de măsură, constituit dintr-o rigletă pe care sînt trasate diviziuni mai dese decît ale scării principale, astfel încît să permită citirea unor fracțiuni de diviziune din scara principală. – Pronunțat: -ni-er.
verniér (-ni-er) s. n., pl. verniére
verniér s. n. (sil. -ni-er), pl. verniére
VERNIÉR s. (TEHN., FIZ.) nonius.
VERNIÉR s.n. Dispozitiv al unor instrumente de măsură care permite citirea unor fracțiuni din scara principală; nonius. [Pron. -ni-er. / < fr. vernier].
VERNIÉR s. n. scară gradată suplimentară trasată pe cursorul unor instrumente sau aparate de măsură, care permite citirea unor fracțiuni de diviziuni din scala principală; nonius. (< fr. vernier)

vernier definitie

vernier dex

Intrare: vernier
vernier substantiv neutru
  • silabisire: ver-ni-er