Dicționare ale limbii române

12 definiții pentru vasilicale

bazilicále sfp vz vasilecale
BAZILICÁLE s. f. pl. v. vasilicale.
VASILICÁLE s. f. pl. Culegere de texte juridice, în 60 de cărți, alcătuită în sec. IX-X din ordinul împăraților bizantini Vasile I și Leon VI înțeleptul, care a înlocuit legislația lui Justinian și a fost folosită și în Țările Române până în 1865. [Var.: bazilicále s. f. pl.] – Din ngr. vasilikále.
bazilicále / vasilicále (înv.) s. f. pl.
!vasilicále / bazilicále (înv.) s. f. pl.
bazilicále s. f. pl.
BAZILICÁLE s.f.pl. Colecție de legi, publicate la sfârșitul sec. IX de împăratul bizantin Leon al VI-lea, zis Filozoful, care constituie cea mai monumentală operă de drept bizantin. [< lat. basilicorum libri].
BAZILICÁLE s. f. pl. colecție de legi juridice publicate de unii împărați bizantini. (< lat. basilicorum libri)
Bazilicale f. pl. V. Vasilicale.
Vasilicale f. pl. compilațiune greacă a dreptului roman, începută de împăratul Vasile I (870): Vasilicalele sau Legile împărătești fură la noi în vigoare până la publicarea Codicilor lui Caragea si a lui Calimah (1817). [Gr. mod.].
*bazilicále V. vasilicale.
vasilicále f. pl. (ngr. vasiliká). O compilațiune grecească a dreptuluĭ roman, începută de împăratu Vasile (Basiliŭ) și terminată de Leon Filosofu (870-893). Vasilicalele aŭ fost în vigoare la noĭ pînă la publicarea codurilor luĭ Caragea și Calimah (1817). – Fals basilicale (că nu e cuv. vgr. Cp. cu biserică).

Vasilicale dex online | sinonim

Vasilicale definitie

Intrare: vasilicale
bazilicale substantiv feminin plural
vasilicale substantiv feminin plural