Dicționare ale limbii române

2 intrări

6 definiții pentru varve

VÁRVĂ, varve, s. f. (Geol.) Depozit stratificat de argile din lacurile glaciare din cuatenar, care se prezintă ca niște benzi albicioase sau cenușii-închise. – Din fr. varve.
várvă (depozit de argile) s. f., g.-d. art. várvei; pl. várve
várvă s. f., g.-d. art. várvei
VÁRVĂ s.f. (Geol.) Depozit stratificat de argile din lacurile glaciare din cuaternar, care se prezintă ca niște benzi albicioase sau cenușii-închise. [< fr. varve, cf. sued. varvig – vărgat].
VÁRVĂ s. f. depozit stratificat de argile din lacurile glaciare din cuaternar, ca niște benzi albicioase sau cenușii-închise. (< fr. varve)
varve (pl.), (engl.= varve) 1.asociatie de unitati depozitionale milimetrice formata din cupluri de lamine de compozitii diferite (calcar-marna, silt-argila etc. ) V.sunt depozite ritmice determinate de modificari climatice sezoniere. 2. Metoda v. reprezintă o metodă a geocronologiei absolute, cu aplicabilitate cronologică restrânsă. Metoda a fost inițiată în cadrul dep. lacustre postglaciare (Holocen) din Suedia, în care v. sunt constituite dintr-o lamină de culoare deschisă (silt cuarțos, depus vara) și o lamină milimetrică de culoare închisă (argilă siltică bogată în materie organică, depusă iarna).

Varve dex online | sinonim

Varve definitie

Intrare: varvă
varvă substantiv feminin
Intrare: varve
varve