Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru varicelă

VARICÉLĂ, (2) varicele, s. f. 1. Boală virotică proprie copilăriei, foarte contagioasă, caracterizată prin apariția pe piele a unor bășicuțe care, spre deosebire de variolă, nu evoluează spre stadiul de pustule; vărsat de vânt. 2. (La pl.) Cazuri de varicelă (1). – Din fr. varicelle.
VARICÉLĂ, varicele, s. f. Boală infecțioasă și contagioasă benignă, de natură virotică, care apare mai ales la copii și care se caracterizează prin apariția pe piele a unor bășicuțe care nu lasă cicatrice; vărsat de vânt. – Din fr. varicelle.
VARICÉLĂ s. f. Boală contagioasă care apare mai ales la copii și care se caracterizează printr-o erupție pe piele, sub formă de bășici; vărsat-de-vînt.
varicélă s. f., g.-d. art. varicélei; (cazuri) pl. varicéle
varicélă s. f., g.-d. art. varicélei, („cazuri”) pl. varicéle
VARICÉLĂ s. (MED.) vărsat de vânt.
VARICÉLĂ s.f. Boală infecțioasă și contagioasă cauzată de un virus, care se caracterizează prin temperatură ridicată și o erupție de pete roșii cu aspect de bășici; (pop.) vărsat de vânt. [< fr. varicelle].
VARICÉLĂ s. f. boală virală (la copii) caracterizată prin erupție de pete roșii cu aspect de bășici; vărsat de vânt. (< fr. varicelle)
VARICÉLĂ f. Boală contagioasă, caracterizată prin temperatură înaltă și erupție de vezicule; vărsat de vânt. /<fr. varicelle
varicélă f., pl. e (fr. varicelle, dim. greșit format de medicĭ d. variola). Med. O ușoară boală eruptivă molipsitoare care se observă maĭ ales la copiiĭ de 3-7 anĭ și foarte rar la ceĭ trecuțĭ de 10. – Și vărsat de vînt.
VARICE s. (MED.) vărsat de vînt.

Varicelă dex online | sinonim

Varicelă definitie

Intrare: varicelă
varicelă substantiv feminin