Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

15 defini╚Ťii pentru valah─â

VAL├üH, -─é, valahi, -e, s. m. ╚Öi f., adj. 1. S. m. ╚Öi f. Nume dat ├«n Evul Mediu de c─âtre alte popoare, rom├ónilor din st├ónga ╚Öi din dreapta Dun─ârii. 2. Adj. Care apar╚Ťine Valahiei sau valahilor (1), privitor la Valahia ori la valahi. [Var.: vlah, -─â s. m. ╚Öi f., adj.] ÔÇô Cf. sl. vlah┼ş.
VLÁH, -Ă s. m. și f., adj. v. valah.
VAL├üH, -─é, valahi, -e, s. m. ╚Öi f., adj. 1. S. m. ╚Öi f. Nume dat ├«n evul mediu rom├ónilor din st├ónga ╚Öi din dreapta Dun─ârii de c─âtre alte popoare. 2. Adj. Care apar╚Ťine Valahiei sau valahilor (1), privitor la Valahia sau la valahi. [Var.: vlah, -─â s. m. ╚Öi f., adj.] ÔÇô Cf. sl. vlah┼ş.
VLÁH, -Ă s. m. și f., adj. v. valah.
VALÁH2, -Ă, valahi, -e, s. m. și f. Nume dat pînă pe la jumătatea secolului al XIX-lea poporului romîn de către alte popoare.
VAL├üH1, -─é, valahi, -e, adj. (├Änvechit) Care apar╚Ťine Valahiei sau popula╚Ťiei ei, privitor la Valahia sau la popula╚Ťia ei.
valáh adj. m., s. m., pl. valáhi; adj. f., s. f. valáhă, pl. valáhe
valáh s. m., adj. m., pl. valáhi; f. sg. valáhă, g.-d. art. valáhei, pl. valáhe
VALÁH s., adj. v. român.
VALÁH adj. v. românesc.
valah s., adj. v. ROMÂN.
valah adj. v. ROMÂNESC.
KARA IFLAK sau KARA VLAH (ÔÇ×╚Ťara rom├ónilor negriÔÇŁ), denumire a ╚Ü─ârii Rom├óne╚Öti ├«n vechile izvoare orientale.
Ioan Valahul, sf├ónt mucenic, originar din Oltenia. La v├órsta de 15 ani a fost luat rob de c─âtre turci dup─â ├«nfr├óngerea lui Mihnea ╚Öi dus la Constantinopol. Nevoind s─â treac─â la mahomedanism, a fost supus la chinuri cumplite ╚Öi omor├ót prin sp├ónzurare la 12 mai 1662. Via╚Ťa sf├óntului a fost scris─â de Ioan Cariofil, un ├«nv─â╚Ťat grec contemporan cu el, ╚Öi tip─ârit─â la Vene╚Ťia de sf. Nicodim Aghioritul. A fost canonizat de Sf. Sinod la 10 octombrie 1992 ╚Öi este s─ârb─âtorit la 12 mai.
Valahul v. Ioan Valahul.

Valah─â dex online | sinonim

Valah─â definitie

Intrare: valah (adj.)
vlah 1 adj. adjectiv
valah 1 adj. adjectiv
Intrare: valah─â
vlah─â substantiv feminin
valah─â substantiv feminin