Dicționare ale limbii române

13 definiții pentru umiditate

UMIDITÁTE s. f. Însușirea, starea a ceea ce e umed; umezeală (1). ♦ Cantitatea de lichid (în special de apă) conținută într-un mediu solid sau gazos. ◊ Umiditatea atmosferei = cantitatea vaporilor de apă din atmosferă, exprimată de obicei prin raportul, în procente, dintre tensiunea de vapori reală și tensiunea vaporilor saturanți corespunzătoare temperaturii respective. – Din fr. humidité, lat. humiditas, -atis.
UMIDITÁTE s. f. Proprietate a unui corp sau a unui mediu ambiant de a absorbi și de a reține o anumită cantitate de apă sau vapori de apă; însușirea, starea a ceea ce e umed; umezeală (1). ♦ Cantitatea de apă pe care o conține un material sau un mediu; spec. conținutul în vapori (sau în picături) de apă ori în cristale de gheață al atmosferei. – Din fr. humidité, lat. humiditas, -atis.
UMIDITÁTE s. f. Proprietatea corpurilor sau a unui mediu ambiant, de a absorbi și de a reține o anumită cantitate de apă sau de vapori de apă; însușirea, starea de a fi umed; umezeală. ♦ Lichid conținut într-un mediu solid sau gazos. ◊ Umiditatea atmosferei = conținutul în vapori (sau în picături) de apă și în cristale de gheață al atmosferei.
umiditáte s. f., g.-d. art. umiditắții
umiditáte s. f., g.-d. art. umidității
UMIDITÁTE s. 1. v. umezeală. 2. v. jilăveală.
Umiditate ≠ uscăciune
UMIDITÁTE s.f. Proprietate a corpurilor sau a unui mediu de a absorbi și de a reține o anumită cantitate de apă sau de vapori de apă; umezeală. ♦ Cantitatea de apă pe care o conține un material sau un mediu. ♦ Umiditatea atmosferei = conținutul în vapori de apă și în cristale de gheață al atmosferei. [Cf. fr. humidité, lat. humiditas].
UMIDITÁTE s. f. proprietate a unui corp, a unui mediu de a absorbi și a reține o anumită cantitate de (vapori de) apă; stare a ceea ce este umed; umezeală. ◊ cantitate de lichid pe care o conține un material sau un mediu. ♦ ă atmosferei = conținutul în vapori de apă și în cristale de gheață al atmosferei. (< fr. humudité, lat. humiditas)
UMIDITÁTE f. 1) Grad de saturație cu umezeală. ~ea aerului. 2) Lichid reținut de un corp solid sau de un mediu. ~ea solului. /<fr. humidité, lat. humiditas, ~atis
umiditate f. umezeală: umiditatea e cauza ordinară a reumatismului.
*umiditáte f. (lat. humiditas, -átis). Umezeală.
UMIDITATE s. 1. jilăveală, reveneală, udătură, umezeală, (pop.) udeală, (Olt.) crihală. (~ unui teren.) 2. (FIZ.) umezeală. (~ unui corp.)

Umiditate dex online | sinonim

Umiditate definitie

Intrare: umiditate
umiditate substantiv feminin (numai) singular