Dicționare ale limbii române

9 definiții pentru turboreactor

TURBOREACTÓR, turboreactoare, s. n. Motor cu reacție rezultat din combinația unui statoreactor și a unui turboreactor în vederea atingerii unor viteze de zbor de ordinul machilor. [Pr.: -re-ac-] – Din fr. turboréacteur.
TURBOREACTÓR, turboreactoare, s. n. Reactor echipat cu un compresor care comprimă (cu ajutorul unei turbine) aerul atmosferic și îl trimite sub presiune în camera de ardere, folosit la propulsia unui avion de mare viteză. [Pr.: -re-ac-] – Din fr. turboréacteur.
TURBOREACTÓR, turboreactoare, s. n. Reactor cu un grup turbocompresor, la care propulsia se obține numai prin efectul de reacțiune a gazelor de ardere, la evacuare. V. turbopropulsor.
turboreactór (-re-ac-) s. n., pl. turboreactoáre
turboreactór s. n. (sil. -re-ac-), pl. turboreactoáre
TURBOREACTÓR s.n. Reactor alcătuit dintr-o turbină cu gaze și un compresor, folosit la propulsia prin reacție a unui avion. [Pron. -re-ac-. / < fr. turboréacteur].
TURBOREACTÓR s. n. reactor dintr-o turbină cu gaze și un compresor, folosit la propulsia prin reacție a avioanelor de mare viteză; turbodinam, turbojet. (< fr. turboréacteur)
TURBOREACTÓR ~oáre n. tehn. Reactor alcătuit dintr-o turbină cu gaze, folosit la propulsia prin reacție a unor aeronave. [Sil. -re-ac-] /<fr. turboréacteur
TURBOREACTOR motor aeroreactor format din: compresor centrifugal sau axial (cmprimă aerul atmosferic), camera de ardere, turbină, ajutaj reactiv și agregate auxiliare pentru sistemele de pornire, alimentare, control etc. Prin arderea carburantului crește temperatura gazelor care se destind în turbină (antrenând viteze de rotație mari, ieșind în atmosferă și asigurând forța de propulsie). Prin postcombustie (v.) forța de tracțiune este substanțial mărită, injectându-se alcool sau apă în camera de ardere. Există turboreactor cu simplu circuit (cel descris mai sus) și cu dublu circuit, acesta având prevăzut un compresor suplimentar pe același ax cu turbina, aspirând aer atmosferic și prezentând un spațiu inelar între carcasa principală și cea a compresorului secundar, asigurând forțe de tracțiune superioare.

turboreactor definitie

turboreactor dex

Intrare: turboreactor
turboreactor substantiv neutru
  • silabisire: -re-ac-