Dicționare ale limbii române

12 definiții pentru trienal

TRIENÁL, -Ă, trienali, -e, adj. Care durează trei ani; care are loc din trei în trei ani; care are nevoie de trei ani pentru a se termina sau a se dezvolta complet. [Pr.: tri-e-] – Din fr. triennal.
TRIENÁL, -Ă, trienali, -e, adj. Care durează trei ani; care are loc din trei în trei ani; care are nevoie de trei ani pentru a se termina sau a se dezvolta complet. [Pr.: tri-e-] – Din fr. triennal.
TRIENÁL, -Ă, trienali, -e, adj. 1. Care durează trei ani; care are nevoie de trei ani pentru a se termina sau a se dezvolta complet. Cursuri agrozootehnice trienale. 2. Care are loc sau apare o dată la trei ani. Congres trienal.
!trienál (tri-e-) adj. m., pl. trienáli; f. trienálă, pl. trienále
trienálă (tri-e-) s. f., g.-d. art. trienálei; pl. trienále
trienál adj. n. (sil. tri-e-), pl. trienáli; f. sg. trienálă, pl. trienále
TRIENÁL, -Ă adj. Care durează trei ani; care are loc din trei în trei ani; care are nevoie de trei ani pentru a se dezvolta complet. // s.f. Festival, expoziție care se organizează din trei în trei ani. [Pron. tri-e-. / < fr. triennal, cf. lat. triennalis].
TRIENÁL, -Ă I. adj. care durează trei ani. ◊ care are loc din trei în trei ani; care are nevoie de trei ani pentru a se dezvolta complet. II. s. f. 1. festival, expoziție care se organizează o dată la trei ani. 2. convenție semnată de trei state; trilaterală. (< fr. triennal/e/)
TRIENÁL ~ă (~i, ~e) 1) Care durează trei ani; cu o durată de trei ani. Funcție ~ă. 2) și adverbial Care are loc o dată în trei ani; din trei în trei ani. Expoziție ~ă. 3) Care se dezvoltă complet în trei ani; cu o durată de dezvoltare de trei ani. [Sil. tri-e-] /<fr. triennal
trienal a. 1. care ține trei ani; 2. ales, numit pe trei ani.
*trienál, -ă adj. (lat. triennalis). Care ține treĭ anĭ saŭ se face la treĭ anĭ o dată.
trienálă s. f. (pol.) Convenție interstatală semnată de trei țări ◊ „«Trienala» vrea să intre în N.A.T.O. Într-o declarație dată publicității [...] miniștrii de externe ai Poloniei, Ceho-Slovaciei și Ungariei s-au pronunțat pentru intrarea celor trei țări ca membre cu drepturi depline în NATO [...]” R.l. 8 X 91 p. 3 (formal din fr. triennal; formație greșită, pentru că trienal se referă la un răstimp de trei ani)

Trienal dex online | sinonim

Trienal definitie

Intrare: trienal
trienal adjectiv
  • silabisire: tri-e-nal