Dicționare ale limbii române

17 definiții pentru textil

TEXTÍL, -Ă, textili, -e, adj. 1. (Despre fibre, mașini etc.) Care servește la țesut sau la tricotat; care poate fi folosit în țesătorie. ♦ (Despre plante) Din care se extrag fibre textile (1). ♦ Țesut, lucrat din fibre sau din fire. 2. Care se referă la țesătorie sau la țesături. Industrie textilă. ♦ (Substantivat, f. pl.) Stofe, pânzeturi; p. ext. obiecte confecționate din stofe sau din pânzeturi. – Din fr. textile, lat. textilis.
TEXTÍL, -Ă, textili, -e, adj. 1. (Despre fibre, mașini etc.) Care servește la țesut sau la tricotat; care poate fi folosit în țesătorie. ♦ (Despre plante) Din care se obțin fibre textile (1). ♦ Țesut, lucrat din fibre sau din fire. 2. Care se referă la țesătorie sau la țesături. Industrie textilă. ♦ (Substantivat, f. pl.) Stofe, pânzeturi; p. ext. obiecte confecționate din stofe sau din pânzeturi. – Din fr. textile, lat. textilis.
TEXTÍL, -Ă, textili, -e, adj. Care se poate transforma în fibre, care poate fi folosit în țesătorie; care servește la țesut. Fibre textile. ▭ Din plantele textile se cultivă cînepa și inul. I. IONESCU, M. 346. ♦ Care este țesut din fibre sau fire. Produse textile. Mărfuri textile. ♦ (Substantivat, f. pl.) Stofe, pînzeturi; p. ext. obiecte confecționate din stofe sau din pînzeturi. Fabrici de textile. ♦ Care se referă la țesătorie sau la țesături. Industrie textilă.
textíl adj. m., pl. textíli; f. textílă, pl. textíle
textíle s. f. pl.
textíl adj. m., pl. textíli; f. sg. textílă, pl. textíle
textíle s. f. pl.
TEXTÍLĂ s. v. țesătură.
TEXTÍL, -Ă adj. 1. (Despre un material) Care se poate folosi în țesătorie. ♦ (Despre plante) Care produce, din care se extrag fibre folosite în țesătorie. ♦ Țesut, lucrat din fibre sau din fire. 2. Referitor la țesătorie sau la țesături. [Cf. fr. textile, lat. textilis].
TEXTÍLE s.f.pl. Țesături (stofe, pânzeturi etc.); (p. ext.) obiecte confecționate din țesături. [Sg. textilă. / cf. fr. textiles].
TEXTÍL, -Ă I. adj. (despre plante) din care se extrag fibre în țesătorie. ◊ (despre fibre, materiale) care servește la țesut sau tricotat. ◊ țesut, lucrat din fibre sau din fire. ◊ referitor la țesături. II. s. f. pl. materiale din fibre textile (stofe, pânzeturi etc.); obiecte confecționate. (< fr. textile, lat. textilis)
TEXTÍL ~ă (~i, ~e) 1) (despre materiale, fibre, unelte etc.) Care servește la țesut sau la tricotat; destinat țesătoriei. 2) (despre plante) Din care se extrag fibre pentru țesut. 3) Care confecționează țeșături; producător de țesături. Fabrică ~ă.(Produse) ~e a) produse industriale țesute; b) confecții din țesături. /<fr. textile
textil a. 1. ce poate fi țesut: plante textile; 2. privitor la țesătorie: industrie textilă.
*textíl, -ă adj. (fr. textil, d. lat. téxtilis). Care are fibre care se pot țese: inu și cînepa îs plante textile. Relativ la țesătorie: industria textilă. – Maĭ bine téxtil. Cp. cu ágil, útil.
TEXTI s. țesătură. (~ de in.)
textíle-galanteríe-tricotáje s. Magazin unde se desfac textile, obiecte de galanterie și tricotaje ◊ „Tot aici există o unitate de textile-galanterie-tricotaje, alta pentru desfacerea cărnii, precum și o piață agroalimentară acoperită.” Sc. 17 XI 78 p. 5 (din textile + galaterie + tricotaje)
a sări din textile expr. (adol.) a se dezbrăca.

Textil dex online | sinonim

Textil definitie

Intrare: textil
textil adjectiv substantiv feminin plural