Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

17 defini╚Ťii pentru tamponat

TAMPON├ü, tamponez, vb. I. 1. Refl. recipr. (Despre vehicule) A se ciocni, a se lovi. 2. Tranz. A atinge u╚Öor ╚Öi ├«n repetate r├ónduri o parte a suprafe╚Ťei corpului cu un tampon (2) sau cu alt obiect pentru a absorbi transpira╚Ťia sau secre╚Ťiile unei r─âni. ÔÇô Din fr. tamponner.
TAMPON├üT, -─é, tampona╚Ťi, -le, adj. 1. (Despre vehicule) Ciocnit, lovit (prin izbire). 2. (Despre piele, r─âni) Atins repetat cu un tampon (2). ÔÇô V. tampona.
TAMPON├ü, tamponez, vb. I. 1. Refl. recipr. (Despre vehicule) A se ciocni, a se lovi. 2. Tranz. A atinge u╚Öor ╚Öi ├«n repetate r├ónduri o parte a suprafe╚Ťei corpului cu un tampon (2) sau cu alt obiect pentru a absorbi transpira╚Ťia sau secre╚Ťiile unei r─âni. ÔÇô Din fr. tamponner.
TAMPON├üT, -─é, tampona╚Ťi, -te, adj. 1. (Despre vehicule) Ciocnit, lovit (prin izbire). 2. (Despre piele, r─âni) Atins repetat cu un tampon (2). ÔÇô V. tampona.
TAMPON├ü, tamponez, vb. I. Tranz. 1. (Despre vehicule) A ciocni, a lovi, a izbi (alt vehicul). 2. A atinge u╚Öor ╚Öi ├«n repetate r├«nduri, cu un tampon sau cu un obiect care ├«l ├«nlocuie╚Öte o parte a suprafe╚Ťei corpului, pentru a absorbi transpira╚Ťia sau secre╚Ťiile unei r─âni. C─âlca elastic ├«n pantofii cu talpa de azbest, tampon├«ndu-╚Öi fruntea cu batista. C. PETRESCU, ├Ä. II 247. Tampon─â cu batista p─âturit─â fruntea brobonat─â de sudoare. BART, S. M. 88.
TAMPON├üT, -─é, tampona╚Ťi, -te, adj. (Despre vehicule sau p─âr╚Ťi ale lor) Ciocnit, lovit (prin izbire). Personalul trenului umbl─â forfota, examin├«nd roatele tamponate cu toat─â presiunea. CARAGIALE, M. 127.
tamponá (a ~) vb., ind. prez. 3 tamponeáză
tampon├í vb., ind. prez. 1 sg. tampon├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. tampone├íz─â
TAMPONÁ vb. v. ciocni.
TAMPONÁT adj. v. ciocnit.
TAMPONÁ vb. I. 1. tr. A atinge ușor și repetat cu un tampon, cu o batistă etc. (o rană sângerândă, o parte transpirată a corpului etc.). 2. refl. A se ciocni, a se lovi. [< fr. tamponner].
TAMPONÁ vb. I. tr. a atinge ușor și repetat cu un tampon, cu o batistă etc. (o rană sângerândă, o parte transpirată a corpului etc.). II. refl. (despre vehicule) a se ciocni, a se lovi. (< fr. tamponner)
A TAMPON├ü ~├ęz tranz. 1) (s├ónge, secre╚Ťii, lichide) A absorbi cu un tampon. 2) (mai ales vehicule) A izbi din mers. /<fr. tamponner
A SE TAMPON├ü pers. 3 se ~e├íz─â intranz. (mai ales despre vehicule) A se lovi venind din direc╚Ťii opuse; a se ciocni. /<fr. tamponner
*tampon├ęz v. tr. (fr. tamponer). Astup cu tampoane. Apes cu tamponu cu sug─âtoare. Prind ├«ntre tampoanele vagoanelor ╚Öi strivesc: un fr├«nar tamponat.
TAMPONA vb. a se ciocni, a se izbi, a se lovi, (rar) a se întreciocni. (S-au ~ două tramvaie.)
TAMPONAT adj. ciocnit, izbit, lovit. (Vehicule ~.)

Tamponat dex online | sinonim

Tamponat definitie

Intrare: tampona
tampona verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: tamponat
tamponat adjectiv