Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

15 defini╚Ťii pentru tampon

TAMP├ôN, tampoane, s. n. 1. Pies─â la vehiculele de cale ferat─â, const├ónd dintr-un disc masiv de o╚Ťel ╚Öi un resort puternic, care prime╚Öte ╚Öocurile dintre vehicule ├«n timpul mersului ╚Öi care men╚Ťine o anumit─â distan╚Ť─â ├«ntre vagoanele cuplate. 2. Bucat─â de vat─â sau de tifon sterilizat, care se aplic─â pe o ran─â pentru a opri o hemoragie sau care se introduce ├«ntr-o cavitate natural─â a organismului ├«n scopuri terapeutice. 3. Substan╚Ť─â utilizat─â pentru a ├«mpiedica un anumit proces chimic. 4. Accesoriu de birou, alc─âtuit dintr-o plac─â curbat─â acoperit─â cu h├órtie sugativ─â, care serve╚Öte la uscarea cernelii dup─â scriere. ÔÇô Din fr. tampon.
TAMP├ôN, tampoane, s. n. 1. Pies─â la vehiculele de cale ferat─â, const├ónd dintr-un disc masiv de o╚Ťel ╚Öi un resort puternic, care prime╚Öte ╚Öocurile dintre vehicule ├«n timpul mersului ╚Öi care men╚Ťine o anumit─â distan╚Ť─â ├«ntre vagoanele cuplate. 2. Bucat─â de vat─â sau de tifon sterilizat, care se aplic─â pe o ran─â pentru a opri o hemoragie sau care se introduce ├«ntr-o cavitate natural─â a organismului ├«n scopuri terapeutice. 3. Substan╚Ť─â ├«ntrebuin╚Ťat─â pentru a ├«mpiedica un anumit proces chimic. 4. Accesoriu de birou, alc─âtuit dintr-o plac─â curbat─â acoperit─â cu h├órtie sugativ─â, care serve╚Öte la uscarea cernelii dup─â scriere. ÔÇô Din fr. tampon.
TAMP├ôN, tampoane, s. n. 1. Pies─â la vehicule de cale ferat─â, const├«nd dintr-un disc masiv de o╚Ťel ╚Öi un resort puternic, al c─ârei rol este s─â primeasc─â ╚Öocurile dintre vehicule ├«n timpul mersului ╚Öi s─â le men╚Ťin─â la o anumit─â distan╚Ť─â unele de altele. Locomotivele... ├«╚Öi lovesc tampoanele, zorn─âindu-╚Öi masa de fier. BOGZA, C. O. 330. Intrase ├«nc─ârcat ciucur, cu lume pe sc─âri, pe tampoane, pe acoperi╚Öul vagoanelor. AG├ÄRBICEANU, S. P. 176. Un ╚Ťignal ascu╚Ťit, ca un nechezat de m├«nz, zgomot de tampoane. SEBASTIAN, T. 188. 2. Bucat─â de vat─â sau de tifon sterilizat, care se aplic─â pe o ran─â, pentru a opri o hemoragie, sau se introduce ├«ntr-o cavitate natural─â a organismului, ├«n scopuri terapeutice. Veni cu un tampon mare de vat─â. C─éLINESCU, E. O. I 65. ÔÖŽ Substan╚Ť─â ├«ntrebuin╚Ťat─â pentru a ├«mpiedica un anumit proces chimic. 3. Accesoriu de birou, alc─âtuit dintr-o plac─â curbat─â ╚Öi acoperit─â cu h├«rtie sugativ─â, servind la uscarea cernelii dup─â scriere. Vardaru puse tamponul, ├«mp─âturi coala. C. PETRESCU, ├Ä. II 84. Un furier... ale c─ârui m├«ini tremurau vizibil, punea tamponul dup─â fiecare semn─âtur─â. SAHIA, N. 71.
tampón s. n., pl. tampoáne
tampón s. n., pl. tampoáne
TAMP├ôN s.n. 1. Bucat─â mare de vat─â sau de tifon sterilizat care se aplic─â pe o ran─â pentru a opri o hemoragie. 2. (Tehn.) Disc metalic masiv, prev─âzut cu un resort puternic, care prime╚Öte ╚Öocurile dintre vagoanele de cale ferat─â, de tramvai etc. 3. Accesoriu de birou, format dintr-o plac─â recurbat─â pe care se a╚Öterne h├órtie sugativ─â. 4. Substan╚Ť─â ├«ntrebuin╚Ťat─â pentru ├«mpiedicarea unui anumit proces chimic. [< fr. tampon].
TAMP├ôN s. n. 1. bucat─â mare de vat─â sau de tifon sterilizat care se aplic─â pe o ran─â pentru a opri o hemoragie. 2. disc metalic masiv, prev─âzut cu un resort puternic, care prime╚Öte ╚Öocurile dintre vagoanele de cale ferat─â, de tramvai etc. 3. accesoriu de birou, dintr-o plac─â recurbat─â pe care se a╚Öaz─â h├órtie sugativ─â. 4. substan╚Ť─â pentru ├«mpiedicarea unui anumit proces chimic. 5. (inform.) dispozitiv destinat a izola un lan╚Ť de tehnici situat ├«n aval de particularit─â╚Ťile unui lan╚Ť ├«n amonte. 6. (fig.) ceea ce amortizeaz─â ╚Öocuri, ├«mpiedic─â ciocniri. ÔÖŽ zon─â ~ = zon─â de protec╚Ťie dintre dou─â state menit─â a ├«mpiedica conflictele directe. (< fr. tampon)
TAMP├ôN ~o├íne n. 1) med. Bucat─â de vat─â sau de tifon sterilizat, care se aplic─â pentru oprirea hemoragiei sau absorbirea puroiului. 2) tehn. Pies─â const├ónd dintr-un disc mare de o╚Ťel ╚Öi un resort puternic, plasat─â la extremit─â╚Ťile vehiculelor de cale ferat─â, pentru amortizarea ╚Öocurilor ╚Öi men╚Ťinerea unei anumite distan╚Ťe ├«ntre acestea. 3) fig. Obiect de birou format dintr-un suport arcuit de metal sau de lemn, pe care se aplic─â h├órtie sugativ─â, folosit pentru a usca cerneala dup─â scriere. /<fr. tampon
tampon n. 1. cocoloș de astupat ceva; 2. mototol de scamă spre a opri o emoragie; 3. pl. discuri metalice cu resorturi așezate la capetele vagoanelor.
tamponà v. 1. a astupa cu un tampon; 2. a se lovi un tren cu altul.
*tamp├│n n., pl. oane (fr. tampon, d. tamper ╚Öi taper, a lovi cu latu m├«ni─ş). Cocolo╚Ö de astupat ceva: tampoane de vat─â ├«n nas ca s─â nu curg─â s├«ngele. Suprafa╚Ť─â acoperit─â cu h├«rtie sug─âtoare pe care o ape╚Ö─ş pe un scris proasp─ât ca s─â sug─â cerneala. Suprafa╚Ť─â moale sa┼ş elastic─â p. a ├«nl─âtura c─şocnirile vagoanelor ├«ntre ele.
z├│n─â-tamp├│n s. f. ÔŚŐ ÔÇ×[...] la c├óteva ore dup─â semnarea documentelor finale ale acordului de dezangajare dintre Siria ╚Öi Israel, ├«n zona ├«n─âl╚Ťimilor Golan, unit─â╚Ťile de observatori ai O.N.U. au ├«ncercat s─â ocupe, miercuri, zona-tampon dintre armatele sirian─â ╚Öi israelian─â.ÔÇŁ Sc. 6 VI 74 p. 6. ÔŚŐ ÔÇ×[...] a continuat ac╚Ťiunea de amplasare a unit─â╚Ťilor libaneze ├«n zonele-tampon care separ─â p─âr╚Ťile implicate ├«n conflict.ÔÇŁ I.B. 23 IV 84 p. 8 (din zon─â + tampon)
a băga tampon expr. (intl.) a împinge, a lovi (cu cotul).
fabrica de tuns ouă / de împins vagoane și lustruit tampoane expr. (glum.) loc inexistent; nicăieri.
tampon, tampoane s. n. (intl.) lovitură dată victimei cu umărul, în momentul când i se bagă mâna în buzunar.

Tampon dex online | sinonim

Tampon definitie

Intrare: tampon
tampon substantiv neutru