Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

43 defini╚Ťii pentru spori

SPOR1, spori, s. m. Organ microscopic al organismelor vegetale, care serve╚Öte la ├«nmul╚Ťire, la r─âsp├óndire ╚Öi, adesea, pentru supravie╚Ťuirea ├«n condi╚Ťii nefavorabile. ÔÖŽ (Zool.) Corpuscul reproduc─âtor la anumite protozoare. ÔÇô Din fr. spore.
SPOR├Ź, sporesc, vb. IV. 1. Intranz., refl. ╚Öi tranz. A cre╚Öte sau a face s─â creasc─â; a (se) m─âri, a (se) ├«nmul╚Ťi. 2. Intranz. A progresa, a ├«nainta, a avea spor2. 3. Intranz. (├Änv.) A-╚Öi da silin╚Ťa, a se zori. ÔÖŽ Tranz. A ├«mpinge, a ├«mboldi. 4. Tranz. (Reg.) A povesti (exager├ónd); a flec─âri, a sporov─âi. ÔÇô Din spor2. Pentru sensul 4, cf. bg. sporja, sb. sporiti ÔÇ×a discutaÔÇŁ.
╚śPOR, ╚Öpori, s. m. (Reg.) Pinten (la cizm─â). ÔÇô Din germ. Sporn. Cf. rus. spora.
SPOR1, spori, s. m. Organ microscopic al organismelor vegetale, care serve╚Öte la ├«nmul╚Ťire, la r─âsp├óndire ╚Öi, adesea, pentru supravie╚Ťuirea ├«n condi╚Ťii nefavorabile. ÔÖŽ (Zool.) Corpuscul reproduc─âtor la anumite protozoare. ÔÇô Din fr. spore.
SPOR├Ź, sporesc, vb. IV. 1. Intranz., refl. ╚Öi tranz. A cre╚Öte sau a face s─â creasc─â; a (se) m─âri, a (se) ├«nmul╚Ťi. 2. Intranz. A progresa, a ├«nainta, a avea spor2. 3. Intranz. (├Änv.) A-╚Öi da silin╚Ťa, a se zori. ÔÖŽ Tranz. A ├«mpinge, a ├«mboldi. 4. Tranz. (Reg.) A povesti (exager├ónd); a flec─âri, a sporov─âi. ÔÇô Din spor2. Pentru sensul 4, cf. bg. sporja, scr. sporiti ÔÇ×a discutaÔÇŁ.
╚śPOR, ╚Öpori, s. m. (Reg.) Pinten (la cizm─â). ÔÇô Din germ. Sporn. Cf. rus. spora.
SPOR1, spori, s. m. Celul─â reproduc─âtoare asexuat─â a plantelor criptogame. R─âsp├«ndirea uredinalelor este ├«n str├«ns─â leg─âtur─â ╚Öi cu factorii care ac╚Ťioneaz─â ╚Öi favorizeaz─â r─âsp├«ndirea sporilor. S─éVULESCU, M. U. I 121. Sporii ╚Öi semin╚Ťele s├«nt insensibile la varia╚Ťiile de temperatur─â. MARINESCU, P. A. 62. ÔÖŽ (Zool.) Corpuscul reproduc─âtor la diverse protozoare.
SPOR├Ź, sporesc, vb. IV. 1. Tranz. A face s─â creasc─â (├«n volum, ├«n cantitate); a m─âri, a ├«nmul╚Ťi. ├Ängr─â╚Ö─âmintele azotoase sporesc producerea de clorofil─â. S─éVULESCU, M. U. I 173. O f├«nt├«n─â str├«mb─â pe lumina z─ârii Pare c─â spore╚Öte lini╚Ötea-nser─ârii. TOP├ÄRCEANU, B. 13. Manea... da din umeri, z├«mbea din c├«nd ├«n c├«nd, dar nu sporea vorbele. SLAVICI, N. I 133. 2. Intranz. ╚Öi (rar) refl. A deveni mai mare (├«n volum, ├«n cantitate); a cre╚Öte, a se m─âri, a se ├«nmul╚Ťi. S─â sporeasc─â produc╚Ťia, s─â fim frunte-n ├«ntrecere, S─â r─âpunem c─ârbunii ca secara sub secere! DE╚śLIU, G. 47. O coloan─â de fum se ├«nal╚Ť─â din horn c─âtre ceruri, St─âruie ÔÇô o clip─â sporind, se risipe╚Öte apoi. ANGHEL-IOSIF, C. M. I 41. An cu an ├«mp─âr─â╚Ťia tot mai larg─â se spore╚Öte. EMINESCU, O. I 144. 3. Intranz. A progresa, a ├«nainta, a avea spor. Totdeauna g─âsea el de lucru: la to╚Ťi muncea ╚Öi la to╚Ťi sporea lucrul lui. ISPIRESCU, L. 206. Unde-s doi, puterea cre╚Öte, ╚śi du╚Ömanul nu spore╚Öte! ALECSANDRI, O. 142. Acel ce tuturor se laud─â ╚Öi spune, ├Än trebi pu╚Ťin spore╚Öte. DONICI, F. 35. ÔÖŽ A deveni prosper, a prospera. O fiin╚Ť─â c├«t de slab─â spore╚Öte c├«nd ├«╚Öi r─âzbun─â. HASDEU, R. V. 60. 4. Intranz. (├Änvechit ╚Öi arhaizant) A-╚Öi da silin╚Ťa, a se zori. Eugariul ├«ns─â, sporind mai mult, au ajuns la un s├«n de marea. DR─éGHICI, R. 167. ÔŚŐ Fig. Toat─â firea... lucreaz─â zi ╚Öi noapte sporind c─âtr─â ├«nmul╚Ťire. CONACHI, P. 270. ÔÖŽ Tranz. A ├«mpinge, a ├«mboldi. Dac─â a╚Ö fi ├«ntr-adev─âr du╚Öman m─âriei-tale, atunci a╚Ö fi sporit ╚Öi eu cu ├«ndemnul pe prietinii mei... ca s─â trimeat─â, cu sol, anume c─âr╚Ťi pe care le au ei. SADOVEANU, Z. C. 103. 5. Tranz. A povesti (exager├«nd), a spune (verzi ╚Öi uscate); a flec─âri. Drag─â Chiriac, s─â n-am parte de ochii mei... dac─â ╚Ötiu eu ceva la sufletul meu din c├«te ╚Ťi le-a sporit dumnealui. CARAGIALE, O. I 65. ╚śi spore╚Öte c├«t de multe Cui o vrea s─â te asculte. PANN, P. V. I 18. Cu urechea-mi asculta C├«te vorbise m─â-sa, C├«te sporise ceata. TEODORESCU, P. P. 586.
╚śPOR, ╚Öpori, s. m. (Regional, mai ales la pl.) Pinteni pe care ├«i poart─â c─âl─âre╚Ťii pentru a ├«ndemna calul.
spor1 (organ microscopic, germen al unor protozoare) s. m., pl. spori
spor2 (progres, belșug, majorare, supliment) s. n., (majorări, suplimente) pl. spóruri
spor├ş (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. spor├ęsc, imperf. 3 sg. spore├í; conj. prez. 3 s─â spore├ísc─â
șpor (reg.) s. m., pl. șpori
spor (bot., zool.) s. m., pl. spori
spor├ş vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. spor├ęsc, imperf. 3 sg. spore├í; conj. prez. 3 sg. ╚Öi pl. spore├ísc─â
șpor s. m., pl. șpori
SPOR├Ź vb. 1. v. m─âri. 2. a m─âri, a multiplica, (livr.) a augmenta. (A ~ de mai multe ori o cantitate.) 3. v. ├«nmul╚Ťi. 4. v. extinde. 5. v. cre╚Öte. 6. v. ├«ndesi. 7. v. majora. 8. a cre╚Öte, a (se) m─âri, a (se) ridica. (A ~ nivelul de trai.) 9. v. intensifica. 10. a cre╚Öte, a (se) ├«nd├órji, a (se) ├«nte╚Ťi, (fig.) a (se) ascu╚Ťi. (Lupta ~ ├«n intensitate.) 11. v. ad├ónci.
SPOR├Ź vb. v. ajuta, avansa, dezvolta, evolua, flec─âri, folosi, gr─âbi, iu╚Ťi, ├«nainta, ├«ndruga, p─âl─âvr─âgi, prii, progresa, prop─â╚Öi, sporov─âi, tr─ânc─âni, zori.
SPORIUL-CÁSEI s. v. scaiul-dracului.
╚śPOR s. v. pinten, sob─â.
A spori Ôëá a curma, a ├«mpu╚Ťina, a mic╚Öora, a reduce, a sc─âdea, a se mic╚Öora
SPOR s.m. 1. (Biol.) Celul─â reproduc─âtoare asexuat─â ╚Öi de r─âsp├óndire a unor plante inferioare. 2. Corpuscul reproduc─âtor la diverse protozoare. // -spor ÔÇô element secund de compunere savant─â cu semnifica╚Ťia ÔÇ×(referitor la) sporiÔÇŁ, ÔÇ×sporÔÇŁ. [< fr. spore, cf. gr. spora ÔÇô s─âm├ón╚Ť─â].
SPORI- v. sporo-.
SPOR1 s. m. celulă reproducătoare asexuată la unele vegetale inferioare (ferigi, mușchi, ciuperci, bacterii) și la sporozoare. (< fr. spore)
SPORI- elem. spor2(o)-.
SPOR2(O)-/SPORI-, -SP├ôR elem. ÔÇ×spor, s─âm├ón╚Ť─âÔÇŁ. (< fr. spor/o/-, spori-, -spore, cf. gr. spora)
SPOR2 ~i m. biol. Organ microscopic reproduc─âtor la unele organisme (vegetale sau animale) inferioare, care serve╚Öte la r─âsp├óndirea ╚Öi supravie╚Ťuirea acestora ├«n condi╚Ťii nefavorabile. /<fr. spore
A SPOR├Ź ~├ęsc 1. tranz. (├«n num─âr, volum sau intensitate) A face mai mare; a m─âri; a majora. ~ produc╚Ťia. 2. intranz. 1) A deveni mai mare (├«n num─âr, volum sau intensitate); a ad─âuga. 2) A avea spor. /Din spor
spor m. Bot. corp reproduc─âtor al vegetalelor inferioare.
spor├Č v. 1. a avea spor, a se m─âri sau ├«nmul╚Ťi: undeÔÇÖs doi puterea cre╚Öte ╚Öi du╚Ömanul nu spore╚Öte PANN; 2. a prospera, a progresa: cine vorbe╚Öte, lucrul nuÔÇÖi spore╚Öte PANN; 3. a flec─âri: sporesc din gur─â multe PANN.
2) *spor m. (vgr. sp├│ros. V. sporadic, zoospor). Bot. Organ reproductor la criptogame.
1) spor├ęsc v. intr. (vsl. *sporiti, a spori; bg. spor─şy, sporesc, cresc. V. spor 1). Cresc, m─â m─âresc, ├«naintez: unde-s do─ş puterea cre╚Öte ╚Öi du╚Ömanu nu spore╚Öte, veniturile a┼ş sporit. v. tr. M─âresc, augmentez: a spori armata.
2) spor├ęsc v. intr. (s├«rb. spori╚Ťi, a contesta, a combate, bg. spor─şy, rus. sporit─ş, a disputa, sp├│rit─ş-s─Ľa, a se c─şorovoi. E rud─â cu p├«r─â, poar─â ╚Öi sporov─â─şesc). Munt. Fac gur─â, r─âspund obraznic: ─şa nu ma─ş spori aic─ş!
╚Öpor m. (rus. ┼íp├│ra, pl. -y, d. germ. sporn, vgerm. sporon, de unde ╚Öi fr. ├ęperon). Fam. Pinten.
SPOR s. 1. adaos, supliment. (~ la o retribu╚Ťie.) 2. randament. (Nu avea ~ la lucru.)
spor s. v. ABUNDEN╚Ü─é. BEL╚śUG. BENEFICIU. BOG─é╚ÜIE. BUN─éSTARE. C├Ä╚śTIG. ├ÄMBEL╚śUGARE. ├ÄNDESTULARE. PRISOS. PROFIT. PROSPERITATE. VENIT.
spori vb. v. AJUTA. AVANSA. DEZVOLTA. EVOLUA. FLEC─éRI. FOLOSI. GR─éBI. IU╚ÜI. ├ÄNAINTA. ├ÄNDRUGA. P─éL─éVR─éGI. PRII. PROGRESA. PROP─é╚śI. SPOROV─éI. TR─éNC─éNI. ZORI.
SPORI vb. 1. a m─âri, a rotunji. (╚śi-a ~ averea.) 2. a m─âri, a multiplica, (livr.) a augmenta. (A ~ de mai multe ori o cantitate.) 3. a cre╚Öte, a se ├«nmul╚Ťi, a se m─âri, a se ridica, a se urca, (├«nv.) a se mul╚Ťi, a prisosi, a se umnoji. (A ~ num─ârul participan╚Ťilor.) 4. a cre╚Öte, a (se) extinde, a (se) l─ârgi, a (se) m─âri, a (se) ridica, a (se) urca. (Suprafe╚Ťele cultivate au ~ la...) 5. a cre╚Öte, a (se) m─âri, (livr.) a (se) augmenta. (A ~ fondul de rulment.) 6. a cre╚Öte, a se ├«ndesi, a se ├«ngro╚Öa, a se ├«nmul╚Ťi. (R├«ndurile au ~.) 7. a cre╚Öte, a (se) majora, a (se) m─âri, a (se) ridica, a (se) scumpi, a (se) sui, a (se) urca. (Au ~ pre╚Ťul; pre╚Ťurile s-au ~.) 8. a cre╚Öte, a (se) m─âri, a (se) ridica. (A ~ nivelul de trai.) 9. a se accentua, a se amplifica, a cre╚Öte, a se intensifica, a se ├«nt─âri, a se ├«nte╚Ťi, a se m─âri. (Viteza v├«ntului a ~.) 10. a cre╚Öte, a (se) ├«nd├«rji, a (se) ├«nte╚Ťi, (fig.) a (se) ascu╚Ťi. (Lupta ~ ├«n intensitate.) 11. a (se) ad├«nci, a (se) agrava, a (se) amplifica, a cre╚Öte, a (se) intensifica, a (se) m─âri, (fig.) a (se) ascu╚Ťi. (Disensiunile au ~.)
sporiul-casei s. v. SCAIUL-DRACULUI.
șpor s. v. PINTEN. SOBĂ.
╚Öpor, ╚Öporuri, s.n. ÔÇô (reg.) Sob─â cu plit─â: ÔÇ×Pt├şro╚Ötele fierb pe ╚Öpori, / Fetele a╚Öteapt─â pe╚ŤitoriÔÇŁ (Memoria, 2001: 23). Atestat ╚Öi ├«n Maramure╚Öul din dreapta Tisei. ÔÇô Din magh. sp├│r (MDA) < germ. Sparherd ÔÇ×sob─âÔÇŁ (╚Üurcanu, 2005).
╚Öpor, -uri, s.n. ÔÇô Sob─â cu plit─â: ÔÇ×Pt├şro╚Ötele firb pe ╚Öpori, / Fetele a╚Öteapt─â pe╚ŤitoriÔÇŁ (Memoria 2001: 23). ÔÇô Din germ. Sparherd ÔÇ×sob─âÔÇŁ (╚Üurcanu 2005).
SPORI- ÔÇ×sporÔÇŁ. ÔŚŐ gr. spora ÔÇ×s─âm├«n╚Ť─âÔÇŁ > fr. spori-, engl. id. > rom. spori-. Ôľí ~fer (v. -fer), adj., care con╚Ťine sau care poart─â spori; ~par (v. -par), adj., care produce spori.

Spori dex online | sinonim

Spori definitie

Intrare: spor (pl. -i)
spor pl. -i substantiv masculin
Intrare: șpor
șpor substantiv masculin
Intrare: spori (verb)
spori verb verb grupa a IV-a conjugarea a VI-a
Intrare: spori (pref.)
spori pref.
Intrare: sporiul-casei
sporiul-casei substantiv masculin articulat (numai) singular