Dicționare ale limbii române

13 definiții pentru solidifica

SOLIDIFICÁ, solidific, vb. I. Refl. și tranz. A trece sau a face să treacă un corp din stare lichidă în stare solidă, prin răcire sub o temperatură dată; p. ext. a îngheța. ♦ Refl. (Despre grăsimi) A se slei. ♦ Refl. A se întări. – Din fr. solidifier, it. solidificare.
SOLIDIFICÁ, solidífic, vb. I. Refl. și tranz. A trece sau a face să treacă un corp din stare lichidă în stare solidă, prin răcire sub o temperatură dată; p. ext. a îngheța. ♦ (Despre grăsimi) A se slei. ♦ Refl. A se întări. – Din fr. solidifier, it. solidificare.
SOLIDIFICÁ, solidífic, vb. I. Refl. A trece din stare lichidă (sau, mai rar, din stare gazoasă) în stare solidă, prin răcire; (sens curent) a îngheța; (despre grăsimi) a se slei.
solidificá (a ~) vb., ind. prez. 3 solidífică; conj. prez. 3 să solidífice
solidificá vb., ind. prez. 3 sg. și pl. solidífică; conj. prez. 3 sg. și pl. solidífice
SOLIDIFICÁ vb. 1. a (se) întări, a (se) învârtoșa, (înv. și reg.) a (se) slei. (Lava fierbinte s-a ~ prin răcire.) 2. v. slei. 3. v. îngheța.
SOLIDIFICÁ vb. I. refl. A trece din stare lichidă în stare solidă, prin răcire; a se întări; (despre grăsimi) a se slei. [P.i. 3 solidífică. / < it. solidificare, cf. fr. solidifier].
SOLIDIFICÁ vb. refl. a trece din stare lichidă în stare solidă; a se întări; (despre grăsimi) a se slei. (< fr. solidifier, it. solidificare)
A SOLIDIFICÁ solidífic tranz. A face să se solidifice; a face să fie solid. /<fr. solidifier, it. solidificare
A SE SOLIDIFICÁ pers. 3 se solidífică intranz. (despre lichide sau despre corpuri ce conțin lichide) A deveni solid; a trece în stare solidă; a se întări; a se învârtoșa. /<fr. solidifier, it. solidificare
solidificà v. a face solid ceea ce era lichid sau fluid.
*solidífic, a -á v. tr. (d. solid și -fic din edi-fic; fr. solidifier). întăresc, fac solid: frigu solidifică apa (o face să înghețe), grăsimea (o face să se sleĭască) ș. a.
SOLIDIFICA vb. 1. a (se) întări, a (se)) învîrtoșa, (înv. și reg.) a (se) slei. (Lava fierbinte s-a ~ prin răcire.) 2. a se coagula, a se închega, a se slei. (Grăsimea s-a ~.) 3. a îngheța, (înv. și reg.) a (se) slei, (reg.) a se prinde, (înv.) a se strînge. (Rîul, noroiul s-a ~.)

solidifica definitie

solidifica dex

Intrare: solidifica
solidifica verb grupa I conjugarea I