Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

26 defini╚Ťii pentru sold─â

SOLD├ü, soldez, vb. I. Tranz. 1. A calcula soldul unui cont. ÔÖŽ Refl. Fig. (Despre tratative, ├«ntreceri sportive, ac╚Ťiuni etc.) A se ├«ncheia cu..., a avea drept rezultat.... 2. A lichida o socoteal─â, o datorie. 3. A vinde un rest de marf─â cu reducere de pre╚Ť. ÔÇô Din fr. solder, it. soldare.
SOLD─é, solde, s. f. Sum─â de bani pl─âtit─â militarilor ╚Öi personalului civil din armat─â. ÔÇô Expr. A fi ├«n solda cuiva = a sus╚Ťine cauza cuiva din interes material (╚Öi nu din convingere). ÔÇô Din fr. solde.
SOLD├ü, soldez, vb. I. Tranz. 1. A calcula soldul unui cont. ÔÖŽ Refl. Fig. (Despre tratative, ├«ntreceri sportive, ac╚Ťiuni etc.) A se ├«ncheia cu..., a avea drept rezultat.... 2. A lichida o socoteal─â, o datorie. 3. A vinde un rest de marf─â cu reducere de pre╚Ť. ÔÇô Din fr. solder, it. soldare.
S├ôLD─é, solde, s. f. Sum─â de bani pl─âtit─â militarilor ╚Öi personalului civil din armat─â. ÔŚŐ Expr. A fi ├«n solda cuiva = a sus╚Ťine cauza cuiva din interes material (╚Öi nu din convingere). ÔÇô Din fr. solde.
SOLD├ü, soldez, vb. I. Tranz. 1. A calcula diferen╚Ťa dintre debitul ╚Öi creditul unui cont; a face soldul. ÔÖŽ Refl. Fig. (Despre ac╚Ťiuni) A se ├«ncheia cu... (mai ales cu un insucces), a avea drept rezultat... (mai ales unul nesatisf─âc─âtor). Tratativele s-au soldat cu un e╚Öec. 2. A vinde (m─ârfuri) cu reducere de pre╚Ť. 3. A lichida (o datorie).
S├ôLD─é, solde, s. f. Salariu pl─âtit solda╚Ťilor ╚Öi ofi╚Ťerilor. ├Äi tr├«ntise [pe solda╚Ťi] prin gloduri, le furase m├«ncarea ╚Öi solda. CAMILAR, N. I 397. Osta╚Öii lui Ion-vod─â, din care cei mai mul╚Ťi f─âr─â sold─â, aveau drept impuls perspectiva predei (= pr─âzii). HASDEU, I. V. 123. ÔŚŐ Expr. A fi ├«n solda cuiva = a sus╚Ťine cauza cuiva din interes material (╚Öi nu din convingere). Nu s├«ntem chiar a╚Öa de s─âlbateci!... Nu avem revolu╚Ťionari care se tocmesc ├«n solda cut─ârui sau cut─ârui grup petrolifer. C. PETRESCU, A. 411.
soldá (a ~) vb., ind. prez. 3 soldeáză
s├│ld─â s. f., g.-d. art. s├│ldei; pl. s├│lde
sold├í vb., ind. prez. 1 sg. sold├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. solde├íz─â
s├│ld─â s. f., g.-d. art. s├│ldei; pl. s├│lde
SOLDÁ vb. a se încheia, a se sfârși, a se termina. (Disputa s-a ~ cu un eșec.)
SÓLDĂ s. (MIL.) leafă.
SOLD├ü vb. I. tr. 1. A calcula un sold. ÔÖŽ refl. (Fig.) A se ├«ncheia cu..., a avea ca rezultat. 2. A vinde cu un pre╚Ť mai redus (o marf─â). 3. A lichida, a pl─âti o datorie. [< fr. solder].
S├ôLD─é s.f. 1. Salariul pl─âtit militarilor. 2. A fi ├«n solda cuiva = a fi pl─âtit de cineva pentru a face un anumit lucru. [< fr. solde, cf. it. soldo ÔÇô ban].
SOLD├ü vb. I. tr. 1. a calcula un sold. 2. a vinde cu pre╚Ť redus (o marf─â). 3. a lichida, a pl─âti o datorie. II. refl. (fig.) a se ├«ncheia cu..., a avea ca rezultat. (< fr. solder, it. soldare)
SÓLDĂ s. f. 1. salariul plătit militarilor. 2. a fi în ~ a cuiva = a fi plătit de cineva pentru a face un anumit lucru. (< fr. solde)
A SOLD├ü ~├ęz tranz. 1) A calcula pun├ónd ├«n valoare soldul unui cont. 2) (m─ârfuri r─âmase nev├óndute) A vinde cu pre╚Ť redus. 3) (datorii) A face s─â nu existe; a lichida; a achita. /<fr. solder
A SE SOLD├ü pers. 3 se ~e├íz─â intranz. 1) (despre opera╚Ťii financiare) A se ├«ncheia cu un sold. 2) fig. (despre tratative, discu╚Ťii, activit─â╚Ťi, eforturi etc.) A avea drept rezultat. /<fr. solder
S├ôLD─é ~e f. Salariu pl─âtit solda╚Ťilor mercenari; simbrie. ÔŚŐ A fi ├«n ~a cuiva a sus╚Ťine pe cineva nu din convingere, ci urm─ârind interese materiale. /<fr. solde
soldà v. 1. a da solda trupelor; 2. a încheia un compt.
sold─â f. leaf─â, ├«n special a solda╚Ťilor.
*s├│ld─â f., pl. e (fr. solde, d. it. soldo, gologan de 5, d. lat. solidus, 1. solid, 2. o monet─â de aur. V. jold, jo─şmir). Leaf─â la solda╚Ť─ş ╚Öi ofi╚Ťer─ş. Iron. A fi ├«n solda cu─şva, a fi pl─âtit de el.
1)* sold├ęz v. tr. (fr. solder, it. soldare). Rar. Pl─âtesc solda: a solda ni╚Öte trupe, ni╚Öte spion─ş.
2)* soldez v. tr. (fr. solder, d. it. saldare, confundat cu precedentu). Com. Achit restu: a solda un cont. Pin anal. V├«nd cu reducere ca s─â m─â scap de ─şa: a solda ni╚Öte marf─â.
SOLDA vb. a se încheia, a se sfîrși, a se termina. (Disputa s-a ~ cu un eșec.)
SOLD─é s. (MIL.) leaf─â.

Sold─â dex online | sinonim

Sold─â definitie

Intrare: sold─â
sold─â substantiv feminin
Intrare: solda
solda verb grupa I conjugarea a II-a