Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

27 defini╚Ťii pentru situa╚Ťie

SITUA╚Ü├ŹE, situa╚Ťii, s. f. 1. Totalitatea ├«mprejur─ârilor care determin─â la un moment dat condi╚Ťiile existen╚Ťei unei fiin╚Ťe, a unei colectivit─â╚Ťi, a unei activit─â╚Ťi; stare de fapt care decurge de aici pentru cineva sau ceva. ÔŚŐ Expr. A fi la ├«n─âl╚Ťimea situa╚Ťiei = a corespunde pe deplin unei misiuni ├«ncredin╚Ťate. A te pune ├«n situa╚Ťia cuiva = a ├«ncerca s─â ├«n╚Ťelegi ├«mprejur─ârile ├«n care se afl─â altul, pentru a-╚Ťi da seama de modul lui de a g├óndi sau de a reac╚Ťiona. A fi st─âp├ón (sau c─âlare) pe situa╚Ťie = a domina o situa╚Ťie ├«n ├«mprejur─âri critice, a fi sigur de ceva, a ╚Öti s─â se descurce (├«ntr-o situa╚Ťie dificil─â). ÔÖŽ (├Än sintagma) Situa╚Ťie limit─â = situa╚Ťie excep╚Ťional─â, la extrem─â, aparent f─âr─â ie╚Öire, care impune luarea f─âr─â ├«nt├órziere a unei hot─âr├óri radicale. ÔÖŽ Pozi╚Ťie social─â, material─â sau moral─â ├«n care se afl─â cineva. ÔŚŐ Expr. A-i face cuiva o situa╚Ťie = a ajuta pe cineva s─â ajung─â la o pozi╚Ťie social─â, material─â ╚Öi moral─â bun─â. ÔÖŽ (Concr.) Avere. ÔÖŽ Fig. Dispozi╚Ťie, stare sufleteasc─â. 2. Prezentare detaliat─â a unor date privind rezultatele unei activit─â╚Ťi economice sau financiare dintr-un domeniu (comparativ cu sarcinile planificate); raport; inventar. ÔÖŽ Document ├«n care se prezint─â o stare de lucruri, mersul unor lucr─âri etc. 3. (Rar) A╚Öezare, pozi╚Ťie a unui teren, a unei localit─â╚Ťi etc. [Pr.: -tu-a-. ÔÇô Var.: (├«nv.) situa╚Ťi├║ne s. f.] ÔÇô Din fr. situation.
SITUA╚ÜI├ÜNE s. f. v. situa╚Ťie.
SITU├ü╚ÜIE, situa╚Ťii, s. f. 1. Totalitatea ├«mprejur─ârilor care determin─â la un moment dat condi╚Ťiile existen╚Ťei unei fiin╚Ťe, a unei colectivit─â╚Ťi, a unei activit─â╚Ťi; stare de fapt care decurge de aici pentru cineva sau ceva. Expr. A fi la ├«n─âl╚Ťimea situa╚Ťiei = a corespunde pe deplin unei misiuni ├«ncredin╚Ťate. A te pune ├«n situa╚Ťia cuiva = a ├«ncerca s─â ├«n╚Ťelegi ├«mprejur─ârile ├«n care se afl─â altul, pentru a-╚Ťi da seama de modul lui de a g├óndi sau de a reac╚Ťiona. A fi st─âp├ón (sau c─âlare) pe situa╚Ťie = a domina o situa╚Ťie ├«n ├«mprejur─âri critice, a fi sigur de ceva, a ╚Öti s─â se descurce (├«ntr-o situa╚Ťie dificil─â). ÔÖŽ (├Än sintagma) Situa╚Ťie limit─â = situa╚Ťie excep╚Ťional─â, la extrem─â, aparent f─âr─â ie╚Öire, care impune luarea f─âr─â ├«nt├órziere a unei hot─âr├óri radicale. ÔÖŽ Pozi╚Ťie social─â, material─â sau moral─â ├«n care se afl─â cineva. ÔŚŐ Expr. A-i face cuiva o situa╚Ťie = a ajuta pe cineva s─â ajung─â la o pozi╚Ťie social─â, material─â ╚Öi moral─â bun─â. ÔÖŽ (Concr.) Avere. ÔÖŽ Fig. Dispozi╚Ťie, stare sufleteasc─â. 2. Prezentare detaliat─â a unor date privind rezultatele unei activit─â╚Ťi economice sau financiare dintr-un domeniu (comparativ cu sarcinile planificate); raport; inventar. ÔÖŽ Document ├«n care se prezint─â o stare de lucruri, mersul unor lucr─âri etc. 3. (Rar) A╚Öezare, pozi╚Ťie a unui teren, a unei localit─â╚Ťi etc. [Pr.: -tu-a-. ÔÇô Var.: (├«nv.) situa╚Ťi├║ne s. f.] ÔÇô Din fr. situation.
SITUA╚ÜI├ÜNE s. f. v. situa╚Ťie.
SITU├ü╚ÜIE, situa╚Ťii, s. f. 1. Totalitate de ├«mprejur─âri care determin─â la un moment dat condi╚Ťiile de existen╚Ť─â ╚Öi de dezvoltare a unei persoane, a unei colectivit─â╚Ťi, a unei activit─â╚Ťi; stare de fapt care decurge de aci pentru cineva sau ceva. Are s─â se afle ├«n una din cele mai critice situa╚Ťii. C. PETRESCU, C. V. 232. [Tata] s-a interesat de situa╚Ťia noastr─â ╚Öcolar─â. SAHIA, N. 59. Via╚Ťa merge mereu ├«nainte... pl─âsmuind ├«n fiece clip─â situa╚Ťii noi, idei noi. REBREANU, P. S. 113. ÔŚŐ Expr. A te pune ├«n situa╚Ťia cuiva = a-╚Ťi imagina c─â te afli ├«n ├«mprejur─ârile ├«n care se afl─â altul, pentru a-╚Ťi da seama de modul lui de a g├«ndi sau de a reac╚Ťiona. M─â pun ├«n situa╚Ťia locotenentului ╚Öi-i ├«n╚Ťeleg am─âr─âciunea. REBREANU, P. S. 125. A fi la ├«n─âl╚Ťimea situa╚Ťiei = a corespunde pe deplin unei misiuni ├«ncredin╚Ťate. (Familiar) A fi st─âp├«n (sau c─âlare) pe situa╚Ťie = a fi st─âp├«n pe ├«mprejur─âri, ├«n momente grele, critice. ÔÖŽ Pozi╚Ťie social─â, material─â sau moral─â ├«n care se afl─â cineva. Erau oameni cu superioar─â cultur─â, cu situa╚Ťii sociale foarte ├«nalte. SADOVEANU, E. 102. ├Än dou─âzeci ╚Öi patru de ore ├«i va aranja situa╚Ťia. REBREANU, R. I 179. ÔŚŐ Expr. A-i face cuiva o situa╚Ťie = a ├«nlesni cuiva s─â ajung─â ├«ntr-o pozi╚Ťie social─â, material─â ╚Öi moral─â bun─â. ├Äi e╚Öti recunosc─âtoare fiindc─â ╚Ťi-a f─âcut o situa╚Ťie. BARANGA, I. 189. 2. Dare de seam─â, raport, inventar. S─â ├«ntocmeasc─â situa╚Ťii de c─âm─â╚Öi... vestoane, capele. CAMILAR, N. I 389. 3. (Rar) A╚Öezare, pozi╚Ťie a unui loc sau a unei localit─â╚Ťi. Nimic mai frumos, dec├«t situa╚Ťia acestui t├«rg pe un vesel podi╚Ö. NEGRUZZI, S. I 194. ÔÇô Variant─â: (├«nvechit) situa╚Ťi├║ne (NEGRUZZI, S. I 106) s. f.
SITUA╚ÜI├ÜNE s. f. v. situa╚Ťie.
SITU├ü╚ÜIE, situa╚Ťii, s. f. 1. Totalitatea ├«mprejur─ârilor care determin─â la un moment dat condi╚Ťiile de existen╚Ť─â ╚Öi de dezvoltare ale unei persoane, ale unei colectivita╚Ťi, ale unei activita╚Ťi; stare de fapt care decurge de aici pentru cineva sau ceva. ÔŚŐ Expr. A fi la ├«n─âl╚Ťimea situa╚Ťiei = a corespunde pe deplin unei misiuni ├«ncredin╚Ťate. A te pune ├«n situa╚Ťia cuiva = a ├«ncerca s─â ├«n╚Ťelegi ├«mprejur─ârile ├«n care se afl─â altul, pentru a-╚Ťi da seama de modul lui de a g├óndi sau de a ac╚Ťiona. A fi c─âlare (sau st─âp├ón) pe situa╚Ťie = a fi st─âp├ón pe ├«mprejur─âri ├«n momente grele, critice. ÔÖŽ Pozi╚Ťie social─â, material─â sau moral─â ├«n care se afl─â cineva. ÔŚŐ Expr. A-i face cuiva o situa╚Ťie = a ajuta pe cineva s─â ajung─â la o pozi╚Ťie social─â, material─â ╚Öi moral─â bun─â. ÔÖŽ (Concr.) Avere. ÔÖŽ Fig. Dispozi╚Ťie, stare sufleteasc─â. 2. Dare de seam─â, raport, inventar. ÔŚŐ Situa╚Ťia casei = stare de fapt, constatat─â zilnic sau ocazional, a numerarului ╚Öi a gestiunii b─âne╚Öti a unei ├«ntreprinderi; raport2 asupra rezultatului constat─ârilor f─âcute cu acest prilej. 3. (Rar) A╚Öezare, pozi╚Ťie a unui teren, a unei localit─â╚Ťi. [Var.: (├«nv.) situa╚Ťiune s. f.] ÔÇô Fr. situation.
situ├í╚Ťie (-tu-a-╚Ťi-e) s. f., art. situ├í╚Ťia (-╚Ťi-a), g.-d. art. situ├í╚Ťiei; pl. situ├í╚Ťii, art. situ├í╚Ťiile (-╚Ťi-i-)
!situ├í╚Ťie-l├şmit─â (-tu-a-╚Ťi-e) s. f., art. situ├í╚Ťia-l├şmit─â (-╚Ťi-a), g.-d. art. situ├í╚Ťiei-l├şmit─â; pl. situ├í╚Ťii-l├şmit─â
situ├í╚Ťie s. f. (sil. -tu-a-╚Ťi-e), art. situ├í╚Ťia (sil. -╚Ťi-a), g.-d. art. situ├í╚Ťiei; pl. situ├í╚Ťii, art. situ├í╚Ťiile (sil. -╚Ťi-i-)
situ├í╚Ťie-l├şmit─â s. f. (sil. -tu-a-╚Ťi-e), art. situ├í╚Ťia-l├şmit─â (sil. -╚Ťi-a)
SITU├ü╚ÜIE s. v. amplasament, a╚Öezare, loc, pozi╚Ťie.
SITU├ü╚ÜIE s. 1. caz, circumstan╚Ť─â, condi╚Ťie, conjunctur─â, ipostaz─â, ├«mprejurare, postur─â, pozi╚Ťie, stare, (├«nv.) ├«ncunjurare, peristas, prilejire, stat, ├«mprejurstare, (fig.) context. (├Än aceast─â ~ nu poate ac╚Ťiona.) 2. v. ├«mprejurare. 3. v. dispozi╚Ťie. 4. stare, (├«nv.) stepen─â. (~ ├«nfloritoare.) 5. soart─â, stare. (Nu ╚Ötie nimic de ~ lor.) 6. etap─â, faz─â, punct, stadiu. (├Än ce ~ se afl─â lucr─ârile ├«ncepute?) 7. (concr.) raport, referat, dare de seam─â, (prin Transilv.) s─âm─âda╚Ö, (├«nv.) doclad, otno╚Öenie, tacrir, (rusism ├«nv.) predstavlenie. (A ├«ntocmit o ~ despre...) 8. condi╚Ťie, pozi╚Ťie, stare, (├«nv. ╚Öi pop.) obraz, (Transilv.) prindoare. (~ social─â.) 9. v. rang. 10. loc, pozi╚Ťie. (Ocup─â o ~ onorabil─â ├«n societate.) 11. pozi╚Ťie, (├«nv.) pus─âciune. (O ~ de indiviat.) 12. rost, stare. (Avea acum ╚Öi el o ~.) 13. v. avere.
SITU├ü╚ÜIE s.f. 1. Stare, pozi╚Ťie, a╚Öezare, ansamblu de ├«mprejur─âri ├«n care se afl─â la un moment dat o ╚Ťar─â, un popor etc. din punct de vedere economic, politic ╚Öi social. ÔÖŽ A fi la ├«n─âl╚Ťimea situa╚Ťiei = a corespunde pe deplin unei sarcini ├«ncredin╚Ťate. ÔÖŽ Loc, stare pe care o are cineva ├«n via╚Ťa social─â. ÔÖŽ Stare a unei persoane ├«n raport cu condi╚Ťia sa (economic─â, social─â etc.) sau cu interesele sale. 2 Dare de seam─â, raport (asupra unei st─âri de fapt, a unui inventar etc.). 3. A╚Öezare, pozi╚Ťie a unei localit─â╚Ťi, a unui teren etc.; situare. [Gen. -iei, var. situa╚Ťiune s.f. / cf. fr. situation, it. situazione].
SITUA╚ÜI├ÜNE s.f. v. situa╚Ťie.
SITU├ü╚ÜIE s. f. 1. stare, pozi╚Ťie, a╚Öezare, ansamblu de ├«mprejur─âri ├«n care se afl─â la un moment dat o persoan─â, o localitate, o ╚Ťar─â, un popor etc. din punct de vedere economic, politic ╚Öi social. ÔÖŽ a fi la ├«n─âl╚Ťimea ─ę = a corespunde pe deplin unei sarcini ├«ncredin╚Ťate. ÔŚŐ loc, stare pe care o are cineva ├«n via╚Ťa social─â. ÔŚŐ stare a unei persoane ├«n raport cu condi╚Ťia sa (economic─â, social─â etc.) sau cu interesele sale: avere. ÔÖŽ ~ limit─â = situa╚Ťie excep╚Ťional─â, extrem─â, care impune hot─âr├óri radicale. 2. dare de seam─â, raport (asupra unei st─âri de fapt, a unui inventar etc.). (< fr. situation, lat. situatio)
SITU├ü╚ÜIE ~i f. 1) Ansamblu de ├«mprejur─âri ├«n care se afl─â o persoan─â, o colectivitate, un popor sau o ╚Ťar─â la un moment dat; stare de fapt. ~ economic─â. ~ familial─â. ÔŚŐ A te pune ├«n ~a cuiva a c─âuta s─â ├«n╚Ťelegi comportarea cuiva, ├«nchipuindu-te ├«n locul lui. A fi la ├«n─âl╚Ťimea ~ei a corespunde pe deplin unei sarcini ├«ncredin╚Ťate; a fi la nivel. Ie╚Öire din ~ modalitate de a ie╚Öi dintr-o ├«ncurc─âtur─â; solu╚Ťie. ~a oblig─â pozi╚Ťia ocupat─â implic─â responsabilitate. 2) Pozi╚Ťie social─â sau material─â. * Om cu ~ om aranjat. A-i face cuiva o ~ a ajuta pe cineva s─â avanseze. 3) Totalitate de bunuri materiale pe care le posed─â o persoan─â sau o colectivitate; avere. 4) Dispozi╚Ťie spiritual─â; stare sufleteasc─â. 5) Document prin care se prezint─â o stare de lucruri; scurt─â dare de seam─â. [G.-D. situa╚Ťiei; Sil. -tu-a-╚Ťi-e] /<lat. situato, ~onis, fr. situation
situa╚Ťi(un)e f. 1. mod de a fi situat; 2. stare de avere, condi╚Ťiune; situa╚Ťiune str─âlucit─â; 3. dispozi╚Ťiune sufleteasc─â: situa╚Ťiune lini╚Ötit─â; 4. ├«mprejur─âri ├«n mijlocul c─ârora se afl─â cineva: situa╚Ťiune grea; 5. starea ├«n care se afl─â o cass─â, o aprovizionare: a verifica situa╚Ťiunea financiar─â; 6. moment de ac╚Ťiune ce excit─â interes, ├«ntrÔÇÖo dram─â sau un roman.
situa╚Ťi├║ne f. (fr. situation, dup─â situe, situat). Pozi╚Ťiune, locu unde e situat sa┼ş modu cum e situat: situa╚Ťiunea unu─ş ora╚Ö, une─ş case. Fig. Stare, condi╚Ťiune, ├«mprejurare: a fi ├«ntrÔÇÖo situa╚Ťiune bun─â (bogat), situa╚Ťiunea financiar─â e str─âlucit─â. H├«rtia pe care e ar─âtat─â situa╚Ťiunea: situa╚Ťiunea escadronului pe ziua de az─ş. ÔÇô Ob. -├í╚Ťie.
situa╚Ťie s.v. A╚śEZARE. LOC. POZI╚ÜIE.
SITUA╚ÜIE s. 1. caz, circumstan╚Ť─â, condi╚Ťie, conjunctur─â, ipostaz─â, ├«mprejurare, postur─â, pozi╚Ťie, stare, (├«nv.) ├«ncunjurare, peristas, prilejire, stat, ├«mprejur-stare, (fig.) context. (├Än aceast─â ~ nu poale ac╚Ťiona.) 2. circumstan╚Ť─â, ipostaz─â, ├«mprejurare, moment, ocazie, prilej. (O ~ potrivit─â.) 3. dispozi╚Ťie, stare. (├Än ce ~ sufleteasc─â se afl─â ?) 4. stare, (├«nv.) stepen─â. (~ ├«nfloritoare.) 5. soart─â, stare. (Nu ╚Ötie nimic de ~ lor.) 6. etap─â, faz─â, punct, stadiu. (├Än ce ~ se afl─â lucr─ârile ├«ncepute?) 7. (concr.) raport, referat, dare de seam─â, (prin Transilv.) s─âm─âda╚Ö, (├«nv.) doclad, otno╚Öenie, tacrir, (rusism ├«nv.) predstavlenie. (A ├«ntocmit o ~ despre...) 8. condi╚Ťie, pozi╚Ťie, stare, (├«nv. ╚Öi pop.) obraz, (Transilv.) prindoare. (~ social─â.) 9. grad, pozi╚Ťie, rang, treapt─â, (├«nv.) stepen─â. (~ ├«nalt─â ├«n ierarhia social─â.) 10. loc, pozi╚Ťie. (Ocup─â o ~ onorabil─â ├«n societate.) 11. pozi╚Ťie, (├«nv.) pus─âciune. (O ~ de invidiat.) 12. rost, stare. (Avea acum ╚Öi el o ~.) 13. avere, avut, avu╚Ťie, bog─â╚Ťie, bun, mijloace (pl.), stare, (├«nv. ╚Öi reg.) bog─âtate, prilej, prindere, (reg.) blag─â, prinsoare, (prin Transilv.) apuc─âtur─â, (Transilv.) iosag, (Olt., Ban. ╚Öi Transilv.) vlag─â, (├«nv.) bucate (pl.), periusie, (fam.) parale (pl.), (fig.) cheag, seu. (Are ceva ~.)
situ├í╚Ťie-l├şmit─â s. f. Situa╚Ťie care nu d─â posibilitatea alegerii, impun├ónd folosirea la maximum a capacit─â╚Ťilor (fizice, psihice etc.) ÔŚŐ ÔÇ×Autorul alege o formul─â dramatic─â prin firea ei explicit─â, relev├óndu-╚Öi eroii, am spune, ├«n situa╚Ťii-limit─â.ÔÇŁ Cont. 15 V 64 p. 4. ÔŚŐ ÔÇ×Prelu├ónd schema literar─â a nuvelei ┬źmedievale┬╗, M. L.C. ├«ncearc─â ╚Öi reu╚Öe╚Öte, ├«n fond, ni╚Öte foarte largi portrete surprinz├ónd [...] caracterele umane ├«ntr-o situa╚Ťie-test, sau dup─â un termen de mult acreditat, situa╚Ťie-limit─â.ÔÇŁ R.l. 8 X 72 p. 2; v. ╚Öi Mag. 4 II 67 p. 5, Luc. 11 III 67 p. 20, Cont. 9 VI 67 p. 5; v. ╚Öi impact (din situa╚Ťie + limit─â; cf. fr. situation-limite; DMN 1965; FC I 65, A. Giurescu M.C. 35)
situ├í╚Ťie-t├ęst s. f. 1972 Situa╚Ťie care poate servi drept test v. situa╚Ťie-limit─â (din situa╚Ťie + test)
SITUA╚ÜIE AERIAN─é totalitatea datelor ╚Öi factorilor lua╚Ťi ├«n considerare pentru caracterizarea activit─â╚Ťii for╚Ťelor aeriene ├«ntr-un anumit moment pe timpul execut─ârii unei lovituri sau opera╚Ťii aeriene ├«ntr-o perioad─â de timp. Situa╚Ťia aerian─â este caracterizat─â prin urm─âtorii factori: spa╚Ťiul aerian ├«n care se efectueaz─â zborul ╚Öi ac╚Ťiunile ╚Ťintelor aeriene, determinat prin frontul de ac╚Ťiune, ad├óncimea la care se execut─â zborurile, ├«n─âl╚Ťimile de zbor; num─ârul ╚Öi compunerea for╚Ťelor aeriene, traiectoriile ╚Öi vitezele lor, durata zborului, timpul de zi, de noapte ╚Öi condi╚Ťiile meteo; manevrele executate de ╚Ťintele aeriene ├«n direc╚Ťie, ├«n─âl╚Ťime sau viteza ╚Öi ac╚Ťiunile lor (atac, cercetare, transport desant aerian, bruiaj). Situa╚Ťia aerian─â poate fi: simpl─â sau complex─â, determinat─â de apari╚Ťia prin surprindere a ╚Ťintelor aeriene, num─ârul mare ╚Öi e╚Öalonarea pe front, ├«n ad├óncime ╚Öi ├«n ├«n─âl╚Ťime, direc╚Ťiile diferite de acces, manevre dese ╚Öi ac╚Ťiuni numeroase pentru a se sustrage ripostelor trupelor de ap─ârare antiaerian─â (bruiaj radio-electronic, acoperirea ╚Ťintelor prin avia╚Ťia de v├ón─âtoare, lovirea pozi╚Ťiilor trupelor de ap─ârare antiaerian─â). Situa╚Ťia aerian─â tactic─â, ansamblu de date ╚Öi factori referindu-se la zborul ╚Öi ac╚Ťiunile inamicului aerian, raportul de for╚Ťe ├«ntre avia╚Ťia proprie ╚Öi cea inamic─â.
STULTITIAM SIMULARE PRUDENTIA SUMMA EST (lat.) a simula prostia este cea mai bun─â m─âsur─â de prevedere ├«n anumite situa╚Ťii ÔÇô Cato, ÔÇ×Disticha moraliaÔÇŁ, 2, 18.
a-╚Öi face o situa╚Ťie expr. 1. a ajunge bogat. 2. a ajunge ├«ntr-o pozi╚Ťie social─â ├«nalt─â.
c─âlare pe situa╚Ťie expr. sigur pe sine.

Situa╚Ťie dex online | sinonim

Situa╚Ťie definitie

Intrare: situa╚Ťie
situa╚Ťiune
situa╚Ťie substantiv feminin
  • silabisire: -tu-a-╚Ťi-e
Intrare: situa╚Ťie-limit─â
situa╚Ťie-limit─â substantiv feminin
  • silabisire: si-tu-a-╚Ťi-e-