Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

13 defini╚Ťii pentru sinodic

SIN├ôDIC, -─é, sinodici, -ce, adj. 1. Referitor la intervalul de timp dup─â care se repet─â aceea╚Öi pozi╚Ťie relativ─â a P─âm├óntului, a Soarelui, a Lunii sau a unei planete. ÔŚŐ Perioad─â sinodic─â = interval ├«n care se face rotirea complet─â a unui corp ceresc ├«n jurul altui corp ceresc ├«n mi╚Öcare. Lun─â sinodic─â = interval ├«n care Luna, aflat─â ├«n una dintre fazele ei, face o mi╚Öcare de rota╚Ťie complet─â ├«n jurul P─âm├óntului ╚Öi revine ├«n faza de la care a plecat. 2. Care apar╚Ťine sinodului, privitor la sinod, care eman─â de la sinod; care face parte dintr-un sinod; sinodal, sinodicesc. ÔÇô Din fr. synodique.
SIN├ôDIC, -─é, sinodici, -ce, adj. 1. Referitor la intervalul de timp dup─â care se repet─â aceea╚Öi pozi╚Ťie relativ─â a P─âm├óntului, a Soarelui, a Lunii sau a unei planete. ÔŚŐ Perioad─â sinodic─â = interval ├«n care se face rotirea complet─â a unui corp ceresc ├«n jurul altul corp ceresc ├«n mi╚Öcare. Lun─â sinodic─â = interval ├«n care Luna, aflat─â ├«n una dintre fazele ei, face o mi╚Öcare de rota╚Ťie complet─â ├«n jurul P─âm├óntului ╚Öi revine ├«n faza de la care a plecat. 2. Care apar╚Ťine sinodului, privitor la sinod, care eman─â de la sinod; care face parte dintr-un sinod; sinodal, sinodicesc. ÔÇô Din fr. synodique.
SIN├ôDIC2, -─é, sinodici, -e, adj. (├Än expr.) Perioad─â sinodic─â = interval ├«n care se face rotirea complet─â a unui corp ceresc ├«n jurul altui corp ceresc. Lun─â sinodic─â = interval ├«n care luna, aflat─â ├«n una din fazele ei, face o mi╚Öcare complet─â de rota╚Ťie ├«n jurul p─âm├«ntului ╚Öi revine ├«n faza de la care a plecat.
SINÓDIC1, -Ă, sinodici, -e, adj. Care face parte dintr-un sinod, care emană de la un sinod. Actul sinodic din I-iu ianuar 1754... IORGA, L. I 532.
sin├│dic adj. m., pl. sin├│dici; f. sin├│dic─â, pl. sin├│dice
sin├│dic adj. m., pl. sin├│dici; f. sg. sin├│dic─â, pl. sin├│dice
SINÓDIC adj. sinodal.
SIN├ôDIC1, ÔÇô ─é adj. Sinodal. [< fr. synodique].
SINÓDIC2, -Ă adj. Perioadă sinodică = perioadă în care se face rotirea completă a unui corp ceresc în jurul altui corp ceresc în mișcare. [Cf. fr. synodique, gr. synodikos].
SINÓDIC, -Ă adj. 1. referitor la intervalul de timp în care se face rotirea completă a unui corp ceresc în jurul altui corp ceresc în mișcare. 2. sinodal. (< fr. synodique)
SINÓDIC1 ~că (~ci, ~ce) v. SINODAL. /<lat. synodicus, fr. synodique
SIN├ôDIC2 ~c─â (~ci, ~ce) Care ╚Ťine de apropierea a╚Ötrilor; propriu apropierii a╚Ötrilor. ÔŚŐ Perioad─â ~c─â interval de timp ├«n care are loc o rota╚Ťie complet─â a unui corp ceresc ├«n jurul altuia. /<lat. synodicus, fr. synodique
SINODIC adj. (BIS.) sinodal, (înv.) sinodicesc, sobornic, sobornicesc. (Adunare ~.)

Sinodic dex online | sinonim

Sinodic definitie

Intrare: sinodic
sinodic adjectiv