Dicționare ale limbii române

13 definiții pentru sinodic

SINÓDIC, -Ă, sinodici, -ce, adj. 1. Referitor la intervalul de timp după care se repetă aceeași poziție relativă a Pământului, a Soarelui, a Lunii sau a unei planete. ◊ Perioadă sinodică = interval în care se face rotirea completă a unui corp ceresc în jurul altui corp ceresc în mișcare. Lună sinodică = interval în care Luna, aflată în una dintre fazele ei, face o mișcare de rotație completă în jurul Pământului și revine în faza de la care a plecat. 2. Care aparține sinodului, privitor la sinod, care emană de la sinod; care face parte dintr-un sinod; sinodal, sinodicesc. – Din fr. synodique.
SINÓDIC, -Ă, sinodici, -ce, adj. 1. Referitor la intervalul de timp după care se repetă aceeași poziție relativă a Pământului, a Soarelui, a Lunii sau a unei planete. ◊ Perioadă sinodică = interval în care se face rotirea completă a unui corp ceresc în jurul altul corp ceresc în mișcare. Lună sinodică = interval în care Luna, aflată în una dintre fazele ei, face o mișcare de rotație completă în jurul Pământului și revine în faza de la care a plecat. 2. Care aparține sinodului, privitor la sinod, care emană de la sinod; care face parte dintr-un sinod; sinodal, sinodicesc. – Din fr. synodique.
SINÓDIC2, -Ă, sinodici, -e, adj. (În expr.) Perioadă sinodică = interval în care se face rotirea completă a unui corp ceresc în jurul altui corp ceresc. Lună sinodică = interval în care luna, aflată în una din fazele ei, face o mișcare completă de rotație în jurul pămîntului și revine în faza de la care a plecat.
SINÓDIC1, -Ă, sinodici, -e, adj. Care face parte dintr-un sinod, care emană de la un sinod. Actul sinodic din I-iu ianuar 1754... IORGA, L. I 532.
sinódic adj. m., pl. sinódici; f. sinódică, pl. sinódice
sinódic adj. m., pl. sinódici; f. sg. sinódică, pl. sinódice
SINÓDIC adj. sinodal.
SINÓDIC1, – Ă adj. Sinodal. [< fr. synodique].
SINÓDIC2, -Ă adj. Perioadă sinodică = perioadă în care se face rotirea completă a unui corp ceresc în jurul altui corp ceresc în mișcare. [Cf. fr. synodique, gr. synodikos].
SINÓDIC, -Ă adj. 1. referitor la intervalul de timp în care se face rotirea completă a unui corp ceresc în jurul altui corp ceresc în mișcare. 2. sinodal. (< fr. synodique)
SINÓDIC1 ~că (~ci, ~ce) v. SINODAL. /<lat. synodicus, fr. synodique
SINÓDIC2 ~că (~ci, ~ce) Care ține de apropierea aștrilor; propriu apropierii aștrilor. ◊ Perioadă ~că interval de timp în care are loc o rotație completă a unui corp ceresc în jurul altuia. /<lat. synodicus, fr. synodique
SINODIC adj. (BIS.) sinodal, (înv.) sinodicesc, sobornic, sobornicesc. (Adunare ~.)

sinodic definitie

sinodic dex

Intrare: sinodic
sinodic adjectiv