Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

12 defini╚Ťii pentru simboliza

SIMBOLIZ├ü, simbolizez, vb. I. Tranz. A fi simbolul (1) a..., a constitui un simbol; a exprima, a reprezenta printr-un simbol. ÔÇô Din fr. symboliser.
SIMBOLIZ├ü, simbolizez, vb. I. Tranz. A fi simbolul (1) a..., a constitui un simbol; a exprima, a reprezenta printr-un simbol. ÔÇô Din fr. symboliser.
SIMBOLIZ├ü, simbolizez, vb. I. Tranz. A constitui un simbol, a reprezenta un simbol, a fi simbolul a... Plopul, ridicat peste lanuri, Ca un semn, Uit├«ndu-╚Öi o clip─â f─âptura de lemn Simbolizeaz─â elanuri. BENIUC, V. 99. Prin prestigiul ╚Öi str─âlucirea talentului s─âu [Alecsandri] a simbolizat ├«ntreaga epoc─â ╚Öi ├«ntreaga oper─â. SADOVEANU, E. 59. ├Äi rog pe to╚Ťi s─â citeasc─â ╚Öi s─â reciteasc─â bucata mea Trandafirii. Bucata aceasta rezum─â, l─âmure╚Öte ╚Öi simbolizeaz─â, surprinz─âtor, toat─â sim╚Ťirea ╚Öi toat─â literatura mea. GALACTION, O. I 33. ├Än luceaf─âr poetul a vrut s─â simbolizeze iubirea platonic─â. GHEREA, ST. CR. I 161.
simbolizá (a ~) vb., ind. prez. 3 simbolizeáză
simboliz├í vb., ind. prez. 1 sg. simboliz├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. simbolize├íz─â
SIMBOLIZ├ü vb. 1. a ├«ntruchipa, a reprezenta, (├«nv.) a ├«nchipa. (Ce ~ acest semn?) 2. a ├«nchipui, a ├«nf─â╚Ťi╚Öa, a reprezenta, a semnifica. (Aceste romburi ~...) 3. a reprezenta, (├«nv.) a semna. (Inorogul ~ moartea.) 4. a incarna, a ├«ntruchipa, a ├«ntrupa, a personifica, a reprezenta, (├«nv.) a ├«nchipa. (El ~ for╚Ťa brutal─â.) 5. v. ├«nsemna.
SIMBOLIZÁ vb. I. tr. A constitui un simbol, a exprima, a reprezenta printr-un simbol. [< fr. symboliser].
SIMBOLIZÁ vb. tr. a constitui un simbol; a exprima, a reprezenta printr-un simbol. (< fr. symboliser)
A SIMBOLIZ├ü ~├ęz tranz. A reprezenta ca un simbol. /<fr. simboliser
simboliz├á v. a exprima printrÔÇÖun simbol: laurul simbolizeaz─â pacea, iar cump─âna dreptatea.
*simboliz├ęz v. tr. (mlat. symbolizo, -are). Exprim pintrÔÇÖun simbol: m─âslinu simbolizeaz─â pacea, lauru gloria, ─şar cump─âna dreptatea.
SIMBOLIZA vb. 1. a ├«ntruchipa, a reprezenta, (├«nv.) a ├«nchipa. (Ce ~ acest semn?) 2. a ├«nchipui, a ├«nf─â╚Ťi╚Öa, a reprezenta, a semnifica. (Aceste romburi ~...) 3. a reprezenta, (├«nv.) a semna. (Inorogul ~ moartea.) 4. a incarna, a ├«ntruchipa, a ├«ntrupa, a personifica, a reprezenta, (├«nv.) a ├«nchipa. (El ~ for╚Ťa brutal─â.) 5. a ├«nsemna, a semnifica, a spune, (├«nv.) a semna. (Aceast─â porecl─â nu ~ nimic.)

Simboliza dex online | sinonim

Simboliza definitie

Intrare: simboliza
simboliza verb grupa I conjugarea a II-a