Dicționare ale limbii române

12 definiții pentru simboliza

SIMBOLIZÁ, simbolizez, vb. I. Tranz. A fi simbolul (1) a..., a constitui un simbol; a exprima, a reprezenta printr-un simbol. – Din fr. symboliser.
SIMBOLIZÁ, simbolizez, vb. I. Tranz. A fi simbolul (1) a..., a constitui un simbol; a exprima, a reprezenta printr-un simbol. – Din fr. symboliser.
SIMBOLIZÁ, simbolizez, vb. I. Tranz. A constitui un simbol, a reprezenta un simbol, a fi simbolul a... Plopul, ridicat peste lanuri, Ca un semn, Uitîndu-și o clipă făptura de lemn Simbolizează elanuri. BENIUC, V. 99. Prin prestigiul și strălucirea talentului său [Alecsandri] a simbolizat întreaga epocă și întreaga operă. SADOVEANU, E. 59. Îi rog pe toți să citească și să recitească bucata mea Trandafirii. Bucata aceasta rezumă, lămurește și simbolizează, surprinzător, toată simțirea și toată literatura mea. GALACTION, O. I 33. În luceafăr poetul a vrut să simbolizeze iubirea platonică. GHEREA, ST. CR. I 161.
simbolizá (a ~) vb., ind. prez. 3 simbolizeáză
simbolizá vb., ind. prez. 1 sg. simbolizéz, 3 sg. și pl. simbolizeáză
SIMBOLIZÁ vb. 1. a întruchipa, a reprezenta, (înv.) a închipa. (Ce ~ acest semn?) 2. a închipui, a înfățișa, a reprezenta, a semnifica. (Aceste romburi ~...) 3. a reprezenta, (înv.) a semna. (Inorogul ~ moartea.) 4. a incarna, a întruchipa, a întrupa, a personifica, a reprezenta, (înv.) a închipa. (El ~ forța brutală.) 5. v. însemna.
SIMBOLIZÁ vb. I. tr. A constitui un simbol, a exprima, a reprezenta printr-un simbol. [< fr. symboliser].
SIMBOLIZÁ vb. tr. a constitui un simbol; a exprima, a reprezenta printr-un simbol. (< fr. symboliser)
A SIMBOLIZÁ ~éz tranz. A reprezenta ca un simbol. /<fr. simboliser
simbolizà v. a exprima printr’un simbol: laurul simbolizează pacea, iar cumpăna dreptatea.
*simbolizéz v. tr. (mlat. symbolizo, -are). Exprim pintr’un simbol: măslinu simbolizează pacea, lauru gloria, ĭar cumpăna dreptatea.
SIMBOLIZA vb. 1. a întruchipa, a reprezenta, (înv.) a închipa. (Ce ~ acest semn?) 2. a închipui, a înfățișa, a reprezenta, a semnifica. (Aceste romburi ~...) 3. a reprezenta, (înv.) a semna. (Inorogul ~ moartea.) 4. a incarna, a întruchipa, a întrupa, a personifica, a reprezenta, (înv.) a închipa. (El ~ forța brutală.) 5. a însemna, a semnifica, a spune, (înv.) a semna. (Această poreclă nu ~ nimic.)

simboliza definitie

simboliza dex

Intrare: simboliza
simboliza verb grupa I conjugarea a II-a