Dicționare ale limbii române

17 definiții pentru sicofant

SICOFÁNT1, sicofanți, s. m. Denunțător, delator; clevetitor. – Din fr. sycophante.
SICOFÁNT2, sicofanți, s. m. Insectă de culoare verde-aurie, cu miros de mosc, care trăiește în pădurile de conifere și stejari din Europa sudică și centrală (Calosoma sycophanta). – Din lat. sycophanta.
SICOFÁNT2, sicofanți, s. m. Insectă de culoare verde-aurie, cu miros de mosc, care trăiește în pădurile de conifere și stejari din Europa sudică și centrală (Calosoma sycophanta). – Din lat. sycophanta.
SICOFÁNT1, sicofanți, s. m. (Livr.) Denunțător, delator; clevetitor. – Din fr. sycophante.
SICOFÁNT1, sicofanți, s. m. (Grecism livresc, rar) Denunțător de profesie, delator, clevetitor. Poți să pui – cum cer și sicofanții, Sub tălpi să mă strivească elefanții. COȘBUC, P. II 284.
SICOFÁNT2, sicofanți, s. m. Insectă de culoare verde-aurie, cu miros de mosc, care trăiește în pădurile de conifere și stejari din Europa sudică și centrală și se hrănește cu omizi și nimfe de fluturi (Colasoma sycophanta).
sicofánt s. m., pl. sicofánți
sicofánt (denunțător, insectă) s. m., pl. sicofánți
SICOFÁNT s. v. denunțător, pârâtor.
SICOFÁNT1 s.m. (Rar) Denunțător, delator. [< fr. sycophante].
SICOFÁNT2 s.m. Insectă cu miros de mosc, de culoare verde-aurie, care trăiește în pădurile de conifere și stejari din sudul și centrul Europei. [< lat. sycophanta].
SICOFÁNT1 s. m. (în Grecia antică) nume dat la Atena celor care denunțau pe contrabandiștii de smochine; (p. ext.) denunțător. (< fr. sycophante, lat. sycophanta, gr. sykophantes)
SICOFÁNT2 s. m. insectă cu miros de mosc, verde-aurie, în pădurile de conifere și stejari din sudul și centrul Europei. (< lat. sycophanta)
SICOFÁNT ~ți m. Gândac de talie medie, verde-auriu, cu miros de mosc, răspândit în pădurile de conifere și de stejar. /<lat. sycophanta
*sicofánt m. (vgr. sykophántes, d. sykon, smochină, și phaino, arăt). Nume dat la Atena celor ce-ĭ denunțaŭ pe exportatoriĭ saŭ hoțiĭ de smochine. Pin ext. Denunțător, delator.
sicofant s. v. DENUNȚĂTOR. PÎRÎTOR.
sicofánt s. m. 1990 Delator, mușard v. yesman (din fr. sicophante; DEX; cuv. este mai vechi, dar a devenit larg cunoscut datorită aserțiunii dlui Silviu Brucan că președintele postrevoluționar Ion Iliescu s-a înconjurat de ◊ „yesmeni și sicofanți”)

sicofant definitie

sicofant dex

Intrare: sicofant
sicofant substantiv masculin