Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

22 defini╚Ťii pentru selecta

SEL├ëCT, -─é, selec╚Ťi, -te, adj. Ales, deosebit, distins. ÔÇô Din fr. s├ęlect, engl. select.
SELECT├ü, selectez, vb. I. 1. Tranz. A selec╚Ťiona dup─â un criteriu stabilit. ÔŚŐ A-╚Öi ar─âta preferin╚Ťa, a aprecia, a distinge (dintre mai mul╚Ťi). 2. Tranz. A separa, ├«n vederea izol─ârii dintr-o mul╚Ťime de obiecte, o serie de obiecte cu anumite caracteristici. 3. Intranz. (Despre aparatele de radiorecep╚Ťie ╚Öi de telegrafie) A recep╚Ťiona clar diferitele unde sonore, diferitele posturi de emisie; a fi selectiv. ÔÖŽ A regla ├«n a╚Öa fel un aparat de radiorecep╚Ťie, ├«nc├ót undele apropiate ca lungime s─â nu deranjeze audi╚Ťia. ÔÇô Cf. selectiv, selector.
SEL├ëCT, -─é, selec╚Ťi, -te, adj. Ales, deosebit, distins. ÔÇô Din fr. s├ęlect, engl. select.
SELECT├ü, selectez, vb. I. 1. Tranz. A selec╚Ťiona dup─â un criteriu stabilit. ÔÖŽ A-╚Öi ar─âta preferin╚Ťa, a aprecia, a distinge (dintre mai mul╚Ťi). 2. Tranz. A separa, ├«n vederea izol─ârii dintr-o mul╚Ťime de obiecte, o serie de obiecte cu anumite caracteristici. 3. Intranz. (Despre aparatele de radiorecep╚Ťie ╚Öi de telegrafie) A recep╚Ťiona clar diferitele unde sonore, diferitele posturi de emisiune; a fi selectiv. ÔÖŽ A regla ├«n a╚Öa fel un aparat de radiorecep╚Ťie, ├«nc├ót undele apropiate ca lungime s─â nu deranjeze audi╚Ťia. ÔÇô Cf. selectiv, selector.
SEL├ëCT, -─é, selec╚Ťi, -te, adj. Ales, distins. Am dat o serbare de sf├«r╚Öit de an extraordinar─â. Am avut public mult ╚Öi select. I. BOTEZ, ╚śC. 124.
SELECT├ü, selectez, vb. I. 1. Tranz. A alege dup─â un criteriu stabilit. ÔÖŽ A remarca dintre mai mul╚Ťi, a-╚Öi ar─âta preferin╚Ťa, a distinge, a aprecia. Leg─âtura ├«ntre scriitori ╚Öi mediul care ├«i produce ╚Öi-i selecteaz─â se v─âde╚Öte... cu cea mai mare putere. SADOVEANU, E. 193. 2. Tranz. A separa, ├«n vederea izol─ârii dintr-o mul╚Ťime de obiecte, o serie de obiecte cu anumite caracteristici. 3. Intranz. (Despre aparatele de radiorecep╚Ťie ╚Öi T.F.F.) A fi selectiv.
sel├ęct adj. m., pl. sel├ęc╚Ťi; f. sel├ęct─â, pl. sel├ęcte
selectá (a ~) vb., ind. prez. 3 selecteáză
sel├ęct adj. m., pl. sel├ęc╚Ťi; f. sg. sel├ęct─â, pl. sel├ęcte
select├í vb., ind. prez. 1 sg. select├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. selecte├íz─â
SELÉCT adj. v. ales.
SELECT├ü vb. v. selec╚Ťiona.
Select Ôëá vulgar
SELÉCT, -Ă adj. (Rar) Ales; fin, distins. [< fr., engl. select].
SELECT├ü vb. I. 1. tr. A selec╚Ťiona. ÔÖŽ A-╚Öi ar─âta preferin╚Ťa, a distinge. 2. intr. (Despre un radioreceptor) A recep╚Ťiona clar diferitele unde sonore, diferitele posturi de emisiune; a fi selectiv. ÔÖŽ tr. A regla ├«n a╚Öa fel un aparat de radiorecep╚Ťie, ├«nc├ót undele apropiate ca lungime s─â nu deranjeze audi╚Ťia. [< selec╚Ťie, selector, cf. germ. selektieren].
SEL├ëCT, -─é adj. ales, deosebit, distins. (< fr. s├ęlect, engl. select)
SELECT├ü vb. I. tr. 1. a selec╚Ťiona; a separa, a sorta. ÔŚŐ a-╚Öi ar─âta preferin╚Ťa, a distinge. 2. a regla ├«n a╚Öa fel un aparat de radiorecep╚Ťie ├«nc├ót undele apropiate ca lungime s─â nu deranjeze audi╚Ťia. II. intr. (despre un aparat radioreceptor) a recep╚Ťiona clar diferitele unde sonore, diferitele posturi de emisiune; a fi selectiv. (< germ. selektieren)
SEL├ëCT ~t─â (~╚Ťi, ~te) livr. Care se distinge prin calit─â╚Ťi deosebite; ales. /<fr. select
A SELECT├ü ~├ęz 1. tranz. (obiecte sau fiin╚Ťe) A alege dup─â un anumit criteriu; a selec╚Ťiona. 2. intranz. telecom. A recep╚Ťiona posturile de emisie, delimit├óndu-le unele de altele. /Din select
select a. ales, de elit─â (CAR ).
SELECT adj. ales, distins, fin, rafinat, stilat, subtil, (fam.) ╚Öic, (fig.) sub╚Ťire. (Un public ~.)
SELECTA vb. a alege, a selec╚Ťiona, a sorta, a tria. (A ~ semin╚Ťele pe calit─â╚Ťi.)

Selecta dex online | sinonim

Selecta definitie

Intrare: selecta
selecta verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: select
select adjectiv