Dicționare ale limbii române

9 definiții pentru salicilic

SALICÍLIC adj. (în sintagma) Acid salicilic = preparat chimic pe bază de fenol, în formă de cristale albe, folosit în medicină, în industria coloranților și a conservelor alimentare. – Din fr. salicylique.
SALICÍLIC adj. (În sintagma) Acid salicilic = preparat chimic pe bază de fenol, în formă de cristale albe, întrebuințat în medicină, în industria coloranților și a conservelor alimentare. – Din fr. salicylique.
SALICÍLIC adj. m. (Numai în expr.) Acid salicilic = preparat chimic întrebuințat în medicină, în industria coloranților și în industria conservelor alimentare.
salicílic adj. m.
salicílic adj. m., pl. salicílici
SALICÍLIC adj.m. Acid salicilic = compus organic folosit în industria coloranților și a conservelor alimentare, precum și în medicină ca antiseptic. [< fr. salicylique].
SALICÍLIC adj. acid ~ = acid organic din fenol, folosit în industria coloranților, a conservelor alimentare și în medicină ca antiseptic. (< fr. salicylique)
SALICÍLIC ~că (~ci, ~ce): Acid ~ acid organic derivat din fenol, întrebuințat în medicină, în industria coloranților și în cea alimentară. /<fr. salicylique
* salicilíc, -ă adj. (d. lat. salix, sálicis, salcie și vgr. shyle, materie, substanță). Chim. Acid salicilic (C14H6O6), un acid care a fost obținut de Piria la 1838 și care e destul de răspîndit în natură. Se află în stare liberă în crețușcă. E un praf alb gălbuĭ. Sărurile luĭ, maĭ ales salicilatu de sodă, îs foarte întrebuințate în med. contra reŭmatizmului, frigurilor și ca antiseptic. Se poate produce încălzind salicina cu potasă.

salicilic definitie

salicilic dex

Intrare: salicilic
salicilic