Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru sâsâiac

SÂSÂIÁC, sâsâiace, s. n. (Reg.) Un fel de hambar construit din scânduri sau din nuiele împletite și folosit pentru păstrarea cerealelor. – Din ucr. susik, rus. susek, magh. szuszék.
SÂSÂIÁC, sâsâiace, s. n. (Reg.) Un fel de hambar construit din scânduri sau din nuiele împletite și folosit pentru păstrarea cerealelor. – Din ucr. susik, rus. susek, magh. szuszék.
SÎSÎIÁC, sîsîiace, s. n. Un fel de hambar pentru păstrarea cerealelor, în special a porumbului, construit din scînduri sau din nuiele împletite. Sîsîiac pentru păpușoi, hambare pentru grîu și cîte alte lucruri de gospodărie, făcute de mîna lui Chirică, cît ai bate din palme! CREANGĂ, P. 153.
sâsâiác (reg.) s. n., pl. sâsâiáce
sâsâiác s. n., pl. sâsâiáce
sîsîiác (-iéce), s. n. – (Mold., Trans.) Hambar, pătul de formă circulară. – Var. sisiac(ă), săsiac. Sl. sąsĕkŭ (Byhan 332; Tiktin; Conev 80), cf. bg. săsĕk, rut. susik, mag. szuszák. Este dubletul lui susai, s. n. (Trans., hambar), din mag. szuszák (Candrea), sau al lui susei, formă înv. atestată, cu schimb. de suf.
SÂSÂIÁC ~ce n. reg. Construcție cu pereții împletiți din nuiele sau din scânduri bătute rar, în care se păstrează știuleții de porumb; pătul; porumbar; coșar; leasă. [Sil. sâ-sâ-iac] /<ucr. susik, ung. szuszák
sâsâiác, sâsâiéce, s.n. (reg.) 1. un fel de hambar construit din scânduri sau din nuiele împletite și folosit pentru păstrarea cerealelor; sâsâi; pătul de porumb. 2. ladă în care se strânge uiumul la moară.
sîsîĭác n., pl. ĭece (rus. susĭek, ladă de făină, d. vsl. sonsiek, cisternă; pol. sasiek, samsiek; ung. suszák și szuszek). Ban. Trans. Nord. Coșar de nuĭele, leasă de ținut știuletĭ de popușoĭ. Maram. Lada în care moraru aduna vama moriĭ. – În Trans. și susîŭ, pl. ĭe. V. hambar.
sâsâiác, sâsâiece, s.n. – (reg.) Ladă pentru depozitarea produselor cerealiere pentru consum și pentru semințe; se ține în cămara casei sau în clădiri separate în cadrul gospodăriei (Șainelic, 1986: 29). – Din ucr. susik (Scriban, DER, DEX, MDA), rus. susek „ladă de faină”, magh. szuszék (Scriban, DER, DEX); din sl. sasĕkŭ (Tiktin, Conev, cf. DER).
sâsâiác, sâsâiece, s.n. – Ladă pentru depozitarea produselor cerealiere pentru consum și pentru semințe; se ține în cămara casei sau în clădiri separate în cadrul gospodăriei (Șainelic 1986: 29). – Din sl. sasĕkŭ, cf. ucr. susik, magh. szuszék (DER).

Sâsâiac dex online | sinonim

Sâsâiac definitie

Intrare: sâsâiac
sâsâiac substantiv neutru