Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

9 defini╚Ťii pentru rulment

RULM├ëNT, rulmen╚Ťi, s. m. 1. Organ de ma╚Öin─â construit din dou─â inele concentrice, separate prin bile sau cilindri cu acela╚Öi diametru, care transform─â mi╚Öcarea de alunecare ├«n mi╚Öcare de rostogolire, mic╚Öor├ónd prin aceasta rezisten╚Ťa de frecare. ÔÖŽ (Despre bani) Faptul de a circula, de a rula. 2. (├Än sintagma) Fond de rulment net = diferen╚Ť─â dintre ac╚Ťiunile curente ╚Öi datoriile curente ale unei ├«ntreprinderi. ÔÇô Din fr. roulement.
RULM├ëNT, rulmen╚Ťi, s. m. 1. Organ de ma╚Öin─â construit din dou─â inele concentrice, separate prin bile sau cilindri cu acela╚Öi diametru, care transform─â mi╚Öcarea de alunecare ├«n mi╚Öcare de rostogolire, mic╚Öor├ónd prin aceasta rezisten╚Ťa de frecare. 2. (├Än sintagma) Fond de rulment = totalitatea resurselor b─âne╚Öti ╚Öi materiale de care dispun ├«ntreprinderile ╚Öi organiza╚Ťiile economice ├«n procesul activit─â╚Ťii lor; mijloace circulante. ÔÇô Din fr. roulement.
RULM├ëNT, rulmen╚Ťi, s. m. 1. Pies─â de ma╚Öin─â compus─â din dou─â inele concentrice, separate prin bile sau cilindri cu acela╚Öi diametru, care transform─â mi╚Öcarea de alunecare ├«n mi╚Öcare de rostogolire, mic╚Öor├«nd prin aceasta rezisten╚Ťa la frecare. Rulmen╚Ťii s├«nt piese de foarte mare precizie. SC├ÄNTEIA, 1952, nr. 2525. 2. (├Än expr.) Fond de rulment = capitalul pe care ├«l are la dispozi╚Ťie o institu╚Ťie sau o ├«ntreprindere pentru cheltuielile curente de produc╚Ťie. Fondul de rulment e factorul de baz─â al gospod─âriei socialiste a ├«ntreprinderilor.
rulm├ęnt s. m., pl. rulm├ęn╚Ťi
rulm├ęnt s. m., pl. rulm├ęn╚Ťi
RULM├ëNT s.m. 1. Pies─â de ma╚Öin─â compus─â din dou─â inele concentrice separate prin bile sau role cu acelea╚Öi dimensiuni, care transform─â mi╚Öcarea de alunecare ├«n mi╚Öcare de rostogolire. 2. Fond de rulment = materiile prime ╚Öi celelalte materiale necesare procesului de produc╚Ťie, precum ╚Öi mijloacele b─âne╚Öti necesare func╚Ťion─ârii continue a unei ├«ntreprinderi. [< fr. roulement].
RULM├ëNT s. m. 1. organ de ma╚Öin─â, compus din dou─â inele concentrice separate prin bile sau role, cu acelea╚Öi dimensiuni, care transform─â mi╚Öcarea de alunecare ├«n mi╚Öcare de rostogolire. 2. fond de ~ = materiile prime ╚Öi celelalte materiale necesare procesului de produc╚Ťie, precum ╚Öi mijloacele b─âne╚Öti necesare func╚Ťion─ârii continue a unei ├«ntreprinderi. (< fr. roulotte)
RULM├ëNT ~╚Ťi m. 1) Dispozitiv al unei ma╚Öini (const├ónd din dou─â inele concentrice, separate prin bile, role etc.), care serve╚Öte la ghidarea fusurilor de arbori sau de osii. 2): Fond de ~ ansamblul capitalului ╚Öi valorilor disponibile pentru cheltuieli curente. /<fr. roulement
RULM├ëNT (< fr.) s. m. 1. Organ de ma╚Öin─â care serve╚Öte la rezemarea ╚Öi la ghidarea fusurilor de arbori sau osii, compus din dou─â inele concentrice (unul montat pe arbore, iar cel─âlalt ├«n carcase sau ├«n corpul ma╚Öinii), separate prin corpuri de rostogolire (bile, role etc.) care prezint─â rezisten╚Ť─â apreciabil mai mic─â dec├ót dec├ót lag─ârele de alunecare. Unii istorici apreciaz─â c─â r. cu bile a fost inventat ├«n 1794 de Philip Vaughan. Prima aplicare practic─â a fost f─âcut─â ├«n c. 1900 la biciclete. Primul r. cu role conice a ap─ârut ├«n S.U.A. (1918) iar cu ace ├«n Germania (1922). 2. Faptul de a circula, de a rula (vorbind despre bani). ÔŚŐ CONT. Fond de r. net = diferen╚Ťa dintre activele curente ale unei intreprinderi. Se mai poate calcula ╚Öi ca diferen╚Ť─â dintre capitalul permanent ╚Öi activele imobilizate.

Rulment dex online | sinonim

Rulment definitie

Intrare: rulment
rulment substantiv masculin