Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

11 defini╚Ťii pentru robotire

ROBOT├Ź, robotesc, vb. IV. Intranz. 1. A munci din greu. 2. A face treburi m─ârunte pe l├óng─â gospod─ârie, trec├ónd de la una la alta; a treb─âlui. ÔÇô Din robot─â.
ROBOT├Ź, robotesc, vb. IV. Intranz. 1. A munci din greu. 2. A face treburi m─ârunte pe l├óng─â gospod─ârie, trec├ónd de la una la alta; a treb─âlui. ÔÇô Din robot─â.
ROBOT├Ź, robotesc, vb. IV. Intranz. 1. A munci din greu. ╚Ü─âranii no╚Ötri, robotind mai r─âu ca robii, nu ajung s─â-╚Öi c├«╚Ötige nici m├«ncarea omeneasc─â. REBREANU, R. I 95. 2. A ├«ndeplini, a face treburi m─ârunte ├«n jurul gospod─âriei, trec├«nd de la una la alta; a treb─âlui. Nevasta umbla cu pa╚Öi nesim╚Ťi╚Ťi ├«n jurul nostru, robotind. SADOVEANU, P. S. 51. Doamna Herdelea robotea toat─â ziua cu buc─ât─âria. REBREANU, I. 66. Sima robotea prin curte. SANDU-ALDEA, U. P. 27. ÔŚŐ Tranz. C├«nd se cr─âp─â de ziu─â, mo╚Ö Ion robotea c├«te ceva pe l├«ng─â car, iar mama Catrina ├«i g─âtea de-ale m├«nc─ârii. BUJOR, S. 31. Oan─â ce robote╚Öti? ÔÇô Sp─âl, m─âria-ta. DELAVRANCEA, A. 39.
robot├ş (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. robot├ęsc, imperf. 3 sg. robote├í; conj. prez. 3 s─â robote├ísc─â
robot├ş vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. robot├ęsc, imperf. 3 sg. robote├í; conj. prez. 3 sg. ╚Öi pl. robote├ísc─â
ROBOT├Ź vb. 1. v. treb─âlui. 2. a trudi. (A ~ toat─â via╚Ťa ├«n zadar.)
A ROBOT├Ź ~├ęsc intranz. 1) pop. A se ocupa cu diferite lucruri m─ârunte prin gospod─ârie; a treb─âlui; a se por─âi. 2) ├«nv. A munci din greu. /Din robot─â
robot├Č v. 1. a lucra claca sau robota; 2. a munci din greu: gazd─â robotind zi ╚Öi noapte CR.
robot├ęsc v. tr. (vsl. rabotit├«, a robi; s├«rb. rabotati, a face robot─â; rus. rab├│tat─ş, a munci, a lucra; ung. robotolni). Fam. Lucrez lucrur─ş u╚Öoare pin cas─â; ce ma─ş roboti╚Ť─ş vo─ş pe aic─ş? V. me╚Öteresc.
ROBOTI vb. 1. a treb─âlui, (Munt.) a stropoli. (A ~ pe l├«ng─â cas─â.) 2. a trudi. (A ~ toat─â via╚Ťa ├«n zadar.)
robot├ş, robotesc, vb. intranz. ÔÇô A munci din greu, a trudi. ÔÇô Din robot─â ÔÇ×munc─âÔÇŁ (< sl. robota) (DEX, MDA).

Robotire dex online | sinonim

Robotire definitie

Intrare: roboti
roboti verb grupa a IV-a conjugarea a VI-a
Intrare: robotire
robotire infinitiv lung