Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

13 defini╚Ťii pentru rezervor

REZERV├ôR, rezervoare, s. n. Bazin sau recipient ├«n care se depoziteaz─â o cantitate de fluide sau de materiale granulare ori pulverulente. ÔŚŐ Toc rezervor = stilou. ÔÖŽ Depresiune de teren amenajat─â spre a colecta apele de pe un anumit teritoriu, pentru a fi folosite ├«n scopuri tehnice. ÔÇô Din fr. r├ęservoir.
REZERV├ôR, rezervoare, s. n. Bazin sau recipient ├«n care se depoziteaz─â o cantitate de fluide sau de materiale granulare ori pulverulente. ÔŚŐ Toc rezervor = stilou. ÔÖŽ Depresiune de teren amenajat─â spre a colecta apele de pe un anumit teritoriu, pentru a fi folosite ├«n scopuri tehnice. ÔÇô Din fr. r├ęservoir.
REZERV├ôR, rezervoare, s. n. Bazin sau recipient ├«n care se depoziteaz─â o cantitate de fluide, de materiale granulare sau pulverulente. Nu ajunsese s─â-╚Öi ├«ncheie ziua de lucru numai cu motorina cu care ├«╚Öi ├«nc─ârcase rezervorul. MIHALE, O. 93. ├Äntr-o zi, sirenele fabricilor au sunat nebune╚Öte, cum nu mai sunaser─â niciodat─â p├«n─â atunci, chiar c├«nd luau foc rezervoarele cu benzin─â. BOGZA, C. O. 308. Tocuri de scris cu dou─â cerneli ÔÇô ape╚Öi butonul aci, scrie cu ro╚Öu; ape╚Öi dincoace, curge din rezervor cerneal─â alb─âstrie. C. PETRESCU, C. V. 128. ÔŚŐ Fig. Materia e imensul rezervor de energie al naturii. MARINESCU, P. A. 36. ÔŚŐ Toc rezervor = stilou. ÔÖŽ Depresiune de teren amenajat─â spre a colecta apele de pe un anumit teritoriu, pentru a le folosi ├«n scopuri tehnice (iriga╚Ťie, naviga╚Ťie, producere de for╚Ť─â etc.).
rezervór s. n., pl. rezervoáre
rezervór s. n., pl. rezervoáre
REZERVÓR s. bazin. (~ pentru lichide.)
REZERV├ôR s.n. Bazin, vas care serve╚Öte la depozitarea sau la acumularea unui fluid. ÔÖŽ Toc rezervor = stilou. ÔÖŽ Depresiune de teren amenajat─â pentru a colecta apele de pe un anumit teritoriu spre a fi folosite ├«n scopuri tehnice. [Cf. fr. r├ęservoir].
REZERV├ôR s. n. 1. bazin, recipient pentru depozitarea sau acumularea unui fluid. ÔÖŽ toc ~ = stilou. 2. depresiune de teren amenajat─â pentru a colecta apele de pe un anumit teritoriu, spre a fi folosite ├«n scopuri tehnice. 3. (anat.) vezicul─â ├«n care se adun─â produsele lichide de dezasimila╚Ťie. (< fr. r├ęservoir)
REZERV├ôR ~o├íre n. 1) Recipient pentru depozitarea fluidelor, a materialelor pulverulente sau granulare. ÔŚŐ Toc ~ stilou. 2) Bazin pentru colectarea apelor ╚Öi folosirea lor ├«n scopuri tehnice (iriga╚Ťie, naviga╚Ťie, producere de energie etc.). /<fr. r├ęservoir
rezervoriu n. basin de ap─â.
*rezerv├│ri┼ş n. (fr. r├ęservoir). Depozit de lichid (ap─â, cerneal─â ╚Ö. a.) ╚Ťinut ├«n rezerv─â p. caz de nevo─şe: rezervoriu de ap─â al une─ş cor─âbi─ş, rezervoriu de cerneal─â al unu─ş conde─ş.
REZERVOR s. bazin. (~ pentru lichide.)
REZERVOR DE PROPERGOL container montat pe aeronav─â sau dispus ├«n infrastructura unui aerodrom ├«n care sunt stoca╚Ťi propergolii (v.). Aeronavele prezint─â rezervoare de propergol cu structuri rigide, cu sisteme de asigurare a etan╚Öeit─â╚Ťii ╚Öi de presurizare, cu pere╚Ťi interiori compartimenta╚Ťi care reduc oscila╚Ťiile fluidelor con╚Ťinute ├«n timpul func╚Ťion─ârii motoarelor. Pentru motoarele-rachet─â cu propergoli solizi, acceleratoarele de start ╚Öi uneori motoare-rachet─â cu propergoli lichizi se utilizeaz─â rezervoare de propergol exterioare. Rezervoarele suplimentare, au form─â aerodinamic─â, sunt acro╚Öate ├«n exteriorul aparatului, sub arip─â sau la extremit─â╚Ťile acestora ╚Öi sunt utilizate la m─ârirea distan╚Ťei de zbor, put├ónd fi largate dup─â consumarea combustibilului con╚Ťinut.

Rezervor dex online | sinonim

Rezervor definitie

Intrare: rezervor
rezervoriu substantiv neutru
rezervor substantiv neutru