Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

11 defini╚Ťii pentru retin─â

RET├ŹN─é, retine, s. f. Membran─â intern─â, nervoas─â, a globului ocular, sensibil─â la lumin─â, alc─âtuit─â din mai multe straturi de celule, pe care se formeaz─â imaginea vizual─â. ÔÇô Din fr. r├ętine.
RET├ŹN─é, retine, s. f. Membran─â nervoas─â, sensibil─â la lumin─â, situat─â ├«n fundul ochiului ╚Öi alc─âtuit─â din mai multe straturi de celule, pe care se formeaz─â imaginea vizual─â. ÔÇô Din fr. r├ętine.
RET├ŹN─é, retine, s. f. Membran─â sensibil─â la lumin─â care se afl─â ├«n fundul ochiului ╚Öi pe care se formeaz─â imaginea vizual─â. Pornim prin galeria nesf├«r╚Öit─â. Felinarele ├«╚Öi p├«lp├«ie flac─âra pe perete. Imagini r─âzle╚Ťe ╚Öi stranii se prind de retin─â. BOGZA, ╚Ü. 66. ╚śi str─âb─ât├«nd a norilor perdele Cu-nveninate ace de lumin─â, Sclipeau ├«n ├«ntuneric ╚Öapte stele. Eu le sim╚Ťeam arsura pe retin─â. TOP├ÄRCEANU, B. 88.
ret├şn─â s. f., g.-d. art. ret├şnei; pl. ret├şne
ret├şn─â s. f., g.-d. art. ret├şnei; pl. ret├şne
RET├ŹN─é s.f. Membran─â interioar─â a ochiului, sensibil─â la lumin─â, pe care se formeaz─â imaginea vizual─â. [Pl. -ne. / < fr. r├ętine].
RET├ŹN─é s. f. membran─â intern─â, nervoas─â, a ochiului, sensibil─â la lumin─â, pe care se formeaz─â imaginea vizual─â. (< fr. r├ętine)
retin─â f. membran─â ce tapi╚Ťeaz─â fundul ochiului format─â prin expansiunea nervului optic.
*ret├şn─â f., pl. e (fr. r├ętine, mlat. ret├şna, d. lat. rete, re╚Ťea). Anat. Membrana din fundu och─şulu─ş, care e format─â din l─â╚Ťirea nervulu─ş optic ╚Öi pe care se formeaz─â imaginile ob─şectelor.
RET├ŹN─é (< fr.; lat. retina < rete ÔÇ×re╚ŤeaÔÇŁ) s. f. (ANAT.) Tunica intern─â, nervoas─â, a globului ocular, alc─âtuit─â din mai multe straturi de celule. Cuprinde cele dou─â tipuri de receptori vizuali, celulele senzoriale ├«n form─â de conuri ╚Öi de bastona╚Öe. Por╚Ťiunea cea mai sensibil─â a r., pata galben─â (macula lutea), prezint─â ├«n mijlocul ei o mic─â depresiune (fovea centralis). Aici densitatea celulelor cu conuri, importante pentru percep╚Ťia vizual─â din timpul zilei ╚Öi a culorilor, este maxim─â. Nervul optic ├«╚Öi are originea ├«n celulele multipolare are r. V. ochi.
a-și arunca retina peste umăr expr. (intl.) a observa ce se întîmplă în jur; a se asigura că nu este urmărit.

Retin─â dex online | sinonim

Retin─â definitie

Intrare: retin─â
retin─â substantiv feminin