Dicționare ale limbii române

10 definiții pentru represalii

REPRESÁLII s. f. pl. Măsuri de reprimare luate de anumite organe de stat împotriva unor persoane sau grupuri sociale, ca urmare a săvârșirii unor acțiuni cu caracter politic, a unor acte de nesupunere sau de răzvrătire. ♦ Măsuri de constrângere luate de un stat împotriva organelor sau cetățenilor altui stat, ca urmare a săvârșirii de către acel stat a unor acte ilicite față de el sau față de cetățenii lui și spre a-l determina să revină asupra lor. – Din fr. représailles, lat. represalia.
REPRESÁLII s. f. pl. Măsuri drastice luate de anumite organe de stat împotriva unor grupuri sociale, ca urmare a săvârșirii, de către acestea, a unor acte de răzvrătire. ♦ Măsuri de constrângere luate de un stat împotriva organelor sau cetățenilor altui stat, ca urmare a săvârșirii de către acel stat a unor acte ilicite față de el sau față de cetățenii lui și spre a-l determina să înceteze astfel de acte. – Din fr. représailles, lat. represalia.
REPRESÁLII s. f. pl. Măsuri drastice ordonate de o autoritate de stat împotriva unei colectivități, ca pedeapsă pentru o acțiune de opoziție, de răzvrătire. V. represiune. Era glasul unui telefonist, vorbind sugrumat: – Allo... allo... allo... Da, s-au pornit represalii. Cîți au căzut dintre soldați? Nu se știe... nu.:. nu! CAMILAR, N. I 176. ♦ Mijloace de constrîngere practicate în relațiile internaționale și constînd din aplicarea unor măsuri împotriva organelor altui stat și a cetățenilor aceluia, ca răspuns la măsuri similare luate de acel stat.
represálii (re-pre-) s. f. pl., art. represáliile (-li-i-)
represálii s. f. pl. (sil. -pre-), art. represáliile (sil. -li-i-)
REPRESÁLII s.f.pl. Măsuri drastice luate de o autoritate de stat pentru a reprima o mișcare sau o acțiune colectivă îndreptată împotriva abuzurilor săvârșite de acea autoritate. ♦ Măsuri luate față de organele și de cetățenii unui stat ca răspuns la măsuri similare luate de acel stat. [< fr. représailles].
REPRESÁLII s. f. pl. 1. măsuri de pedepsire luate de o autoritate de stat împotriva unor grupuri sociale ca urmare a săvârșirii de către acestea a unor acte de răzvrătire. 2. măsuri de constrângere luate de un stat împotriva organelor sau cetățenilor altui stat ca răspuns la măsuri similare luate de acel stat. (< fr. représailles, lat. represalia)
REPRESÁLII f. pl. 1) Măsuri de pedepsire luate de organele de stat împotriva participanților la acte de răzvrătire. 2) Măsuri de constrângere luate de un stat ca răspuns la încălcarea normelor internaționale din partea altui stat. /<fr. représailles, lat. repressalia
reprezalii n. pl. stricăciuni făcute inamicului ca răsbunare pentru pagube cauzate de dânsul (= fr. représailles).
*reprezáliĭ f. pl. (fr. represaille, d. it. ripresaglia și rappresaglia, care vine d. ripreso, rappreso, luat din noŭ. V. repriză). Răŭ făcut dușmanuluĭ ca pedeapsă p. rău pe care ți l-a făcut el ție: a uza de reprezaliĭ. Fals repres-. V. răzbunare.

Represalii dex online | sinonim

Represalii definitie

Intrare: represalii
represalii substantiv feminin plural
  • silabisire: -pre-