Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

12 defini╚Ťii pentru relata

RELAT├ü, relatez, vb. I. Tranz. A povesti ceva am─ânun╚Ťit, detaliat; a expune, a istorisi. ÔÇô V. relata.
RELAT├ü, relatez, vb. I. Tranz. A povesti ceva am─ânun╚Ťit, detaliat; a expune, a istorisi. ÔÇô V. relata.
RELATÁ, relatez, vb. I. Tranz. A povesti, a expune, a istorisi. Nadina îi surîse indiferentă, rămînînd atentă la Brumaru care îi relata o povestire picantă. REBREANU, R. I 213. Lucrul e relatat de Nic. Costin, p. 45, ca și de Neculce. IORGA, L. I 347. Recunoaște că nu crede în ceea ce relatează. HASDEU, I. V. 222.
relatá (a ~) vb., ind. prez. 3 relateáză
relat├í vb., ind. prez. 1 sg. relat├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. relate├íz─â
RELATÁ vb. 1. v. povesti. 2. v. afirma. 3. a raporta, a referi. (A ~ despre cele întâmplate.) 4. a vorbi, (înv.) a vorovi. (Izvoarele ~ despre...)
RELATÁ vb. I. tr. A expune, a povesti. [< fr. relater].
RELATÁ vb. tr. a expune, a povesti, a istorisi. (< fr. relater)
A RELAT├ü ~├ęz tranz. (╚Ötiri, evenimente, fapte etc.) A aduce la cuno╚Ötin╚Ť─â publicului larg; a comunica; a transmite; a anun╚Ťa; a emite; a difuza. Televiziunea relateaz─â faptele ├«nt├ómplate. /<fr. relater
relat├á v. a povesti pe larg, a face men╚Ťiune despre.
*relat├ęz v. tr. (fr. r├ęlater, d. lat. relatum, supinu d. referre, a aduce ├«napo─ş, a povesti. V. su-fer). Raportez, povestesc, spun ce-am v─âzut sa┼ş constatat.
RELATA vb. 1. a ar─âta, a expune, a istorisi, a ├«nf─â╚Ťi╚Öa, a nara, a povesti, a prezenta, a spune, (├«nv.) a parastisi. (A ~ subiectul unei piese.) 2. a afirma, a declara, a m─ârturisi, a spune, a zice, (pop.) a cuv├«nta, (├«nv.) a m─ârturi. (A ~ urm─âtoarele...) 3. a raporta, a referi. (A ~ despre cele ├«nt├«mplate.) 4. a vorbi, (├«nv.) a vorovi. (Izvoarele ~ despre...)

Relata dex online | sinonim

Relata definitie

Intrare: relata
relata verb grupa I conjugarea a II-a