Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru regresiv

REGRESÍV, -Ă, regresivi, -e, adj. Care se opune progresului, care tinde spre o stare sau o formă (economică, socială, politică etc.) înapoiată; care dă înapoi, care este în regres. ◊ Mișcare regresivă = mișcare care se face în direcția inversă celei normale. (Lingv.) Derivare regresivă = procedeu de formare a unui cuvânt nou prin suprimarea unui afix de la un cuvânt (mai) vechi. ◊ Formație regresivă sau derivat regresiv = cuvânt format prin derivare regresivă. Asimilare regresivă = fenomen fonetic în care sunetul modificat se află înaintea sunetului care exercită influența modificatoare. – Din fr. régresif.
REGRESÍV, -Ă, regresivi, -e, adj. Care se opune progresului, care tinde spre o stare sau o formă (economică, socială, politică etc.) înapoiată; care dă înapoi, care este în regres. ♦ Mișcare regresivă = mișcare care se face în direcția inversă celei normale. (Lingv.) Derivare regresivă = mod de formare a unui cuvânt nou prin suprimarea unui afix de la un cuvânt (mai) vechi. Formație regresivă sau derivat regresiv = cuvânt format prin derivare regresivă. Asimilare regresivă = fenomen fonetic în care sunetul modificat se află înaintea sunetului care exercită influența modificatoare. – Din fr. régresif.
REGRESÍV, -Ă, regresivi, -e, adj. (În opoziție cu progresiv) Care se opune progresului, care tinde către o stare sau o formă (economică, socială, politică etc.) înapoiată; care dă înapoi, care este în regres. ◊ Derivare regresivă = mod de formare a unui cuvînt nou prin suprimarea unui afix de la un cuvînt vechi. Cuvintele se formează fie cu ajutorul afixelor... fie fără afixe (derivare regresivă, compunere sau schimbarea categoriei gramaticale). GRAUR, F. L. 146.
regresív (re-gre-) adj. m., pl. regresívi; f. regresívă, pl. regresíve
regresív adj. m. (sil. -gre-), pl. regresívi; f. sg. regresívă, pl. regresíve
Regresiv ≠ progresiv
REGRESÍV, -Ă adj. (op. progresiv) Care merge, care dă înapoi; opus, contra progresului. ♦ Mișcare regresivă = mișcare în direcția inversă celei normale; derivare regresivă = mod de formare a unui cuvânt nou prin suprimarea unui afix de la un cuvânt vechi; asimilare regresivă = fenomen în care elementul asimilator se găsește după elementul asimilat. [Cf. fr. régressif].
REGRESÍV, -Ă adj. 1. care merge, care dă înapoi; contrar progresului.o derivare ~ă = procedeu de formare a unui cuvânt nou de la un cuvânt existent în limbă prin suprimarea unui afix; o mișcare ~ă = mișcare în direcția inversă celei normale. 2. (biol.) referitor la o regresiune, care constituie o regresiune. (< fr. régressif)
REGRESÍV ~ă (~i, ~e) Care constituie un regres; care vine în contradicție cu progresul; care tinde spre o stare depășită. ◊ Mișcare ~ă mișcare care se desfășoară în sens opus celei normale; mișcare retrogresivă. /<fr. régressif
*regresív, -ă adj. (d. regres; fr. régressif). Care se face retrăgîndu-te: mișcare regresivă. Fig. Mersu regresiv al uneĭ boale. Adv. În mod regresiv.
REGRESÍV, -Ă adj. (cf. fr. régressif): în sintagmele asimilare regresivă, derivare regresivă, derivat regresiv și disimilație regresivă (v.).

regresiv definitie

regresiv dex

Intrare: regresiv
regresiv adjectiv
  • silabisire: -gre-