Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

11 defini╚Ťii pentru regresiv

REGRES├ŹV, -─é, regresivi, -e, adj. Care se opune progresului, care tinde spre o stare sau o form─â (economic─â, social─â, politic─â etc.) ├«napoiat─â; care d─â ├«napoi, care este ├«n regres. ÔŚŐ Mi╚Öcare regresiv─â = mi╚Öcare care se face ├«n direc╚Ťia invers─â celei normale. (Lingv.) Derivare regresiv─â = procedeu de formare a unui cuv├ónt nou prin suprimarea unui afix de la un cuv├ónt (mai) vechi. ÔŚŐ Forma╚Ťie regresiv─â sau derivat regresiv = cuv├ónt format prin derivare regresiv─â. Asimilare regresiv─â = fenomen fonetic ├«n care sunetul modificat se afl─â ├«naintea sunetului care exercit─â influen╚Ťa modificatoare. ÔÇô Din fr. r├ęgresif.
REGRES├ŹV, -─é, regresivi, -e, adj. Care se opune progresului, care tinde spre o stare sau o form─â (economic─â, social─â, politic─â etc.) ├«napoiat─â; care d─â ├«napoi, care este ├«n regres. ÔÖŽ Mi╚Öcare regresiv─â = mi╚Öcare care se face ├«n direc╚Ťia invers─â celei normale. (Lingv.) Derivare regresiv─â = mod de formare a unui cuv├ónt nou prin suprimarea unui afix de la un cuv├ónt (mai) vechi. Forma╚Ťie regresiv─â sau derivat regresiv = cuv├ónt format prin derivare regresiv─â. Asimilare regresiv─â = fenomen fonetic ├«n care sunetul modificat se afl─â ├«naintea sunetului care exercit─â influen╚Ťa modificatoare. ÔÇô Din fr. r├ęgresif.
REGRES├ŹV, -─é, regresivi, -e, adj. (├Än opozi╚Ťie cu progresiv) Care se opune progresului, care tinde c─âtre o stare sau o form─â (economic─â, social─â, politic─â etc.) ├«napoiat─â; care d─â ├«napoi, care este ├«n regres. ÔŚŐ Derivare regresiv─â = mod de formare a unui cuv├«nt nou prin suprimarea unui afix de la un cuv├«nt vechi. Cuvintele se formeaz─â fie cu ajutorul afixelor... fie f─âr─â afixe (derivare regresiv─â, compunere sau schimbarea categoriei gramaticale). GRAUR, F. L. 146.
regres├şv (re-gre-) adj. m., pl. regres├şvi; f. regres├şv─â, pl. regres├şve
regres├şv adj. m. (sil. -gre-), pl. regres├şvi; f. sg. regres├şv─â, pl. regres├şve
Regresiv Ôëá progresiv
REGRES├ŹV, -─é adj. (op. progresiv) Care merge, care d─â ├«napoi; opus, contra progresului. ÔÖŽ Mi╚Öcare regresiv─â = mi╚Öcare ├«n direc╚Ťia invers─â celei normale; derivare regresiv─â = mod de formare a unui cuv├ónt nou prin suprimarea unui afix de la un cuv├ónt vechi; asimilare regresiv─â = fenomen ├«n care elementul asimilator se g─âse╚Öte dup─â elementul asimilat. [Cf. fr. r├ęgressif].
REGRES├ŹV, -─é adj. 1. care merge, care d─â ├«napoi; contrar progresului.o derivare ~─â = procedeu de formare a unui cuv├ónt nou de la un cuv├ónt existent ├«n limb─â prin suprimarea unui afix; o mi╚Öcare ~─â = mi╚Öcare ├«n direc╚Ťia invers─â celei normale. 2. (biol.) referitor la o regresiune, care constituie o regresiune. (< fr. r├ęgressif)
REGRES├ŹV ~─â (~i, ~e) Care constituie un regres; care vine ├«n contradic╚Ťie cu progresul; care tinde spre o stare dep─â╚Öit─â. ÔŚŐ Mi╚Öcare ~─â mi╚Öcare care se desf─â╚Öoar─â ├«n sens opus celei normale; mi╚Öcare retrogresiv─â. /<fr. r├ęgressif
*regres├şv, -─â adj. (d. regres; fr. r├ęgressif). Care se face retr─âg├«ndu-te: mi╚Öcare regresiv─â. Fig. Mersu regresiv al une─ş boale. Adv. ├Än mod regresiv.
REGRES├ŹV, -─é adj. (cf. fr. r├ęgressif): ├«n sintagmele asimilare regresiv─â, derivare regresiv─â, derivat regresiv ╚Öi disimila╚Ťie regresiv─â (v.).

Regresiv dex online | sinonim

Regresiv definitie

Intrare: regresiv
regresiv adjectiv
  • silabisire: -gre-