Dicționare ale limbii române

2 intrări

10 definiții pentru regizat

REGIZÁ, regizez, vb. I. Tranz. 1. A îndruma jocul actorilor și montarea unui spectacol (de teatru, de film etc.) conform unei concepții și viziuni artistice; a pune în scenă. 2. Fig. (Peior.) A pune la cale, a organiza, a conduce (din umbră) o activitate, o operație etc. – Din regizor (derivat regresiv).
REGIZÁ, regizez, vb. I. Tranz. 1. A organiza, a conduce un spectacol din punct de vedere artistic și tehnic; a îndruma jocul actorilor și montarea unui spectacol (de teatru, de film etc.) conform unei concepții și viziuni prealabile a regizorului; a pune în scenă. 2. Fig. (Peior.) A pune la cale, a organiza, a conduce (din umbră) o activitate, o operație etc. – Din regizor (derivat regresiv).
REGIZÁ, regizez, vb. I. Tranz. 1. A organiza, a conduce, din punct de vedere artistic și tehnic, un spectacol; a face regia unei piese de teatru, a unui film etc.; a pune în scenă. Zumzetul avioanelor care zburau pe deasupra făceau vocii oratorului, ca într-o dramă bine regizată, un acompaniament aproape înfricoșător. BOGZA, A. Î. 622. 2. Fig. A pune la cale, a organiza, a conduce (din umbră) o activitate, o operație etc. Din punctul de vedere... al logicei ce regizează poezia, tot ce autorul a scris mai poetic este acel emistih. MACEDONSKI, O. IV 77.
regizá (a ~) vb., ind. prez. 3 regizeáză
regizá vb., ind. prez. 1 sg.regizéz, 3 sg. și pl. regizeáză
REGIZÁ vb. a înscena, a monta. (A ~ un spectacol.)
REGIZÁ vb. I. tr. 1. A face regia (1) unei piese de teatru, a unui film. 2. (Fig.) A conduce, a dirija. ♦ A pune la cale, a organiza, a conduce (din umbră) o activitate, o operație etc. [Var. regisa vb. I. / < regizor].
REGIZÁ vb. tr. 1. a face regia (1) unui spectacol, a unui film, a pune în scenă. 2. (fig.) a conduce, a dirija. ◊ a pune la cale, a conduce (din umbră) o activitate etc. (< regizor)
A REGIZÁ ~éz tranz. 1) (spectacole) A organiza și a conduce (în calitate de regizor); a pune în scenă. 2) fig. (acțiuni, operații ostile etc.) A organiza pe ascuns; a pune la cale din umbră; a unelti; a urzi; a țese. /Din regizor
REGIZA vb. a înscena, a monta. (A ~ un spectacol.)

Regizat dex online | sinonim

Regizat definitie

Intrare: regiza
regiza verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: regizat
regizat participiu