Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

14 defini╚Ťii pentru regizare

REGIZ├ü, regizez, vb. I. Tranz. 1. A ├«ndruma jocul actorilor ╚Öi montarea unui spectacol (de teatru, de film etc.) conform unei concep╚Ťii ╚Öi viziuni artistice; a pune ├«n scen─â. 2. Fig. (Peior.) A pune la cale, a organiza, a conduce (din umbr─â) o activitate, o opera╚Ťie etc. ÔÇô Din regizor (derivat regresiv).
REGIZ├üRE, regiz─âri, s. f. Faptul de a regiza. ÔÇô V. regiza.
REGIZ├ü, regizez, vb. I. Tranz. 1. A organiza, a conduce un spectacol din punct de vedere artistic ╚Öi tehnic; a ├«ndruma jocul actorilor ╚Öi montarea unui spectacol (de teatru, de film etc.) conform unei concep╚Ťii ╚Öi viziuni prealabile a regizorului; a pune ├«n scen─â. 2. Fig. (Peior.) A pune la cale, a organiza, a conduce (din umbr─â) o activitate, o opera╚Ťie etc. ÔÇô Din regizor (derivat regresiv).
REGIZ├üRE, regiz─âri, s. f. Faptul de a regiza. ÔÇô V. regiza.
REGIZ├ü, regizez, vb. I. Tranz. 1. A organiza, a conduce, din punct de vedere artistic ╚Öi tehnic, un spectacol; a face regia unei piese de teatru, a unui film etc.; a pune ├«n scen─â. Zumzetul avioanelor care zburau pe deasupra f─âceau vocii oratorului, ca ├«ntr-o dram─â bine regizat─â, un acompaniament aproape ├«nfrico╚Ö─âtor. BOGZA, A. ├Ä. 622. 2. Fig. A pune la cale, a organiza, a conduce (din umbr─â) o activitate, o opera╚Ťie etc. Din punctul de vedere... al logicei ce regizeaz─â poezia, tot ce autorul a scris mai poetic este acel emistih. MACEDONSKI, O. IV 77.
regizá (a ~) vb., ind. prez. 3 regizeáză
regiz├í vb., ind. prez. 1 sg.regiz├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. regize├íz─â
regizáre s. f., pl. regizări
REGIZÁ vb. a înscena, a monta. (A ~ un spectacol.)
REGIZ├ü vb. I. tr. 1. A face regia (1) unei piese de teatru, a unui film. 2. (Fig.) A conduce, a dirija. ÔÖŽ A pune la cale, a organiza, a conduce (din umbr─â) o activitate, o opera╚Ťie etc. [Var. regisa vb. I. / < regizor].
REGIZÁRE s.f. Faptul de a regiza. [Var. regisare s.f. / < regiza].
REGIZ├ü vb. tr. 1. a face regia (1) unui spectacol, a unui film, a pune ├«n scen─â. 2. (fig.) a conduce, a dirija. ÔŚŐ a pune la cale, a conduce (din umbr─â) o activitate etc. (< regizor)
A REGIZ├ü ~├ęz tranz. 1) (spectacole) A organiza ╚Öi a conduce (├«n calitate de regizor); a pune ├«n scen─â. 2) fig. (ac╚Ťiuni, opera╚Ťii ostile etc.) A organiza pe ascuns; a pune la cale din umbr─â; a unelti; a urzi; a ╚Ťese. /Din regizor
REGIZA vb. a înscena, a monta. (A ~ un spectacol.)

Regizare dex online | sinonim

Regizare definitie

Intrare: regiza
regiza verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: regizare
regizare substantiv feminin