Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru regată

REGÁTĂ, regate, s. f. 1. Denumire dată unei competiții sportive nautice (caiac, canoe, iahting, canotaj). ♦ Probă în competițiile de iahting, care are mai multe etape în cadrul aceluiași program. 2. Formă de cravată care se înnoadă și cade vertical de-a lungul plastronului cămășii. – Din fr. régate.
REGÁTĂ, regate, s. f. 1. Denumire dată unei competiții sportive nautice (caiac, canoe, iahting, canotaj) în ansamblul ei tehnic. ♦ Probă în competițiile de iahting, care are mai multe etape în cadrul aceluiași program. 2. Formă de cravată care se înnoadă și cade vertical de-a lungul plastronului cămășii. – Din fr. régate.
REGÁTĂ1, regate, s. f. Cursă de bărci sau de luntre (în cadrul unei competiții sportive).
REGÁTĂ2, regate, s. f. (Rar) Un fel de cravată care se înnoadă ca o fundă și ale cărei capete atîrnă pe piept. Totdeauna în jachetă neagră, purtînd la gît regate de colori nesigure. BASSARABESCU, la CADE.
regátă s. f., g.-d. art. regátei; pl. regáte
regátă s. f., pl. regáte
REGÁTĂ s.f. 1. Întrecere organizată între ambarcații sportive (cu vele), iahturi etc. 2. Formă de cravată care se înnoadă și care cade vertical de-a lungul plastronului cămășii. [Pl. -te. / cf. it. regata, fr. régate].
REGÁTĂ s. f. 1. întrecere sportivă la care participă ambarcații cu rame, cu vele sau cu motor. 2. cravată care se înnoadă și cade vertical de-a lungul plastronului cămășii. (< fr. régate, it. regatta)
REGÁTĂ1 ~e f. Competiție sportivă de amploare, desfășurată între diferite tipuri de ambarcații nautice (caiac, canoe, canotaj etc.). /<fr. régate, it. regatta
REGÁTĂ2 ~e f. Cravată care se înnoadă ca o fundă și ale cărei capete se lasă liber în jos. /<fr. régate, it. regatta
regátă f., pl. e (fr. régate, d. it. regata). Întrecere de barcĭ. Cravată care cade vertical pe pept, ca a marinarilor.

Regată dex online | sinonim

Regată definitie

Intrare: regată
regată substantiv feminin