Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

17 defini╚Ťii pentru refulare

REFUL├ü, refulez, vb. I. Tranz. 1. A respinge din domeniul con╚Ötientului anumite impulsuri, emo╚Ťii, idei, sentimente, amintiri ├«n dezacord cu con╚Ötiin╚Ťa moral─â. 2. (Tehn.) A deplasa sau a ├«mpinge, cu ajutorul unei pompe, un fluid ├«ntr-o conduct─â sau ├«ntr-un recipient. 3. A prelucra la cald sau la rece piesele de metal prin batere cu ciocanul sau prin presare la unul dintre capete, cu scopul de a schimba, par╚Ťial sau total, forma pieselor. ÔÇô Din fr. refouler.
REFUL├üRE, reful─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a refula ╚Öi rezultatul ei. ÔÇô V. refula.
REFUL├ü, refulez, vb. I. Tranz. 1. A respinge, a ├«n─âbu╚Öi din domeniul con╚Ötientului ├«n subcon╚Ötient imagini, dorin╚Ťe, reprezent─âri, idei sau tendin╚Ťe nepl─âcute, care contrazic con╚Ötiin╚Ťa moral─â a individului. 2. (Tehn.) A deplasa sau a ├«mpinge, cu ajutorul unei pompe, un fluid ├«ntr-o conduct─â sau ├«ntr-un recipient. 3. A prelucra la cald sau la rece piesele de metal prin batere cu ciocanul sau prin presare la unul dintre capete, cu scopul de a schimba, par╚Ťial sau total, forma pieselor. ÔÇô Din fr. refouler.
REFUL├üRE, reful─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a refula ╚Öi rezultatul ei. ÔÇô V. refula.
REFUL├ü, refulez, vb. I. Tranz. 1. A respinge din domeniul con╚Ötientului ├«n subcon╚Ötient imagini sau tendin╚Ťe nepl─âcute sau care contrazic con╚Ötiin╚Ťa moral─â a individului. V. respinge. 2. (Tehn.) A deplasa sau a ap─âsa un fluid ├«ntr-o conduct─â sau ├«ntr-un recipient, astfel ├«nc├«t s─â-i creasc─â presiunea sau s─â ├«nceap─â a se ridica.
REFUL├üRE, reful─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a refula ╚Öi rezultatul ei.
refulá (a ~) vb., ind. prez. 3 refuleáză
refuláre s. f., g.-d. art. refulắrii; pl. refulắri
reful├í vb., ind. prez. 1 sg. reful├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. refule├íz─â
refuláre s. f., g.-d. art. refulării; pl. refulări
REFULÁRE s. v. îndesare.
REFUL├ü vb. I. tr. 1. A respinge, a ├«n─âbu╚Öi din domeniul con╚Ötientului ├«n subcon╚Ötient imagini, dorin╚Ťe care contrazic con╚Ötiin╚Ťa moral─â a individului. 2. A deplasa, a ridica cu ajutorul unei pompe un fluid ├«ntr-o conduct─â sau ├«ntr-un vas. 3. A bate la cald sau la rece un metal ori un aliaj destinat confec╚Ťion─ârii unor piese pentru a vedea cum se comport─â. [< fr. refouler].
REFUL├üRE s.f. Ac╚Ťiunea de a refula ╚Öi rezultatul ei; respingere; ├«n─âbu╚Öire. ÔÖŽ (Tehn.) Opera╚Ťie de prelucrare la cald sau la rece a pieselor de metal, prin care se m─âresc unele dimensiuni transversale ale lor. [< refula].
REFUL├ü vb. I. tr. 1. a ├«n─âbu╚Öi, a respinge din domeniul con╚Ötientului ├«n subcon╚Ötient dorin╚Ťe, idei, reprezent─âri etc. care contrazic con╚Ötiin╚Ťa moral─â a individului. 2. a deplasa, a ridica, cu ajutorul unei pompe, un fluid ├«ntr-o conduct─â sau alt spa╚Ťiu ├«nchis. 3. a forja, la cald sau la rece, o pies─â de metal cu scopul de a-i modifica forma ╚Öi dimensiunile transversale. II. intr. (despre fluide) a ie╚Öi dintr-o conduct─â, dintr-un canal, a se ├«ntoarce. (< fr. refouler)
REFUL├üRE s. f. ac╚Ťiunea de a refula; respingere; ├«n─âbu╚Öire. ÔŚŐ (psihan.) act psihic prin care eul se ap─âr─â ├«n mod incon╚Ötient de dorin╚Ťele, ideile etc. care contrazic convingerile sau normele morale. (< refula)
A REFUL├ü ~├ęz tranz. 1) (dorin╚Ťe, imagini, idei etc.) A respinge ca fiind ├«n contradic╚Ťie cu normele morale ale individului. 2) (fluide) A ├«mpinge sau a deplasa cu ajutorul unei pompe (├«ntr-o conduct─â sau ├«ntr-un recipient); a pompa. 3) (piese de metal) A prelucra prin batere sau prin presare. /<fr. refouler
REFUL├üRE (< fr.) s. f. Ac╚Ťiunea de a refula. ÔÖŽ (├Än paihanaliz─â, la S. Freud) No╚Ťiune desemn├ónd mecanismul incon╚Ötient de ap─ârare a eului prin care con╚Ťinuturile psihice inacceptabile sunt reprimate, men╚Ťinute ├«n afara con╚Ötiin╚Ťei. ├Än refularea primal─â sunt blocate impulsurile incon╚Ötiente, instinctuale; ├«n refularea primar─â sunt blocate informa╚Ťiile anxiogene intrate deja ├«n con╚Ötiin╚Ť─â; ├«n refularea secundar─â sunt blocate con╚Ťinuturile r─âmase ├«n con╚Ötiin╚Ť─â ├«n urma reful─ârii primare.

Refulare dex online | sinonim

Refulare definitie

Intrare: refula
refula verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: refulare
refulare substantiv feminin